O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA |
Čtvrtek, 24 listopad 2022 | |||||
Strana 1 z 3 Žemlovka alias žemlová bába alias zemlbába dovede překvapit. Na první pohled úplně obyčejná věc ze zbylého pečiva a přebytků jablek, mnohými milovaná a dalšími odmítaná, může být jídlo vznešené a konané s jasným záměrem uchvátit. Nevěříte? Tak si například představte plátky bílého pečiva opečeného na másle, potřené rybízovou či malinovou zavařeninou, vrstvené do nákypové mísy, prokládané jablky, cukrem, skořicí a rozinkami, přelité bílým vínem s rozšlehanými žloutky a upečené dozlatova.
Dokázali byste nad tímto ohrnout nos? Vždyť je to kuchařská poezie, umělecké dílo s mistrným zpracováním! Jak jsem na tuhle představu o žemlovce přišla? Přesně taková se dá najít ve starých kuchařkách. Levnější obměna s mlékem, bez opékání pečiva a bez zavařeniny, se v nich samozřejmě dá zahlédnout také. Žemlovka dovede mít mnoho podob a každý si může vybrat tu svoji.
Ať tak nebo tak, žemlovka dovede uchvátit ve své vznešené i skromné obměně. Má na to jeden dokonalý fígl. Odpověď je víc než překvapivá: Žemlovka potřebuje pár hodin v lednici, než přijde do trouby. Pro vysvětlení je potřeba se podívat na základní složení žemlovky. Její podstatu tvoří pečivo zalité mlékem s rozšlehanými žloutky. Tenhle základ pak doplní ještě jablka (ale jde to i s jiným ovocem nebo zcela bez něj) a následné upečení dozlatova. Finta hodná řádu michelinské vařečky spočívá v tom, že se pokusíte udělat všechno, aby se použitá vejce nesrazila při pečení na žmolky, ale vytvořila hebký žloutkový krém. Výsledkem pak je chuťová kombinace na úrovni pečiva s vanilkovým pudinkem.
Odležení v lednici pomůže tomu, že se mléko s žloutky vsákne do pečiva a díky tomu se s nimi škrob z pečiva stihne krásně propojit. Šance na sražení žloutků je u krému se škrobem mnohem nižší, šance na hebký, sametově hladký výsledek mnohem vyšší.
Klidně nechte žemlovku odležet v lednici přes noc a upečte ji až na druhý den. Zásadní samozřejmě je použít takový pekáček nebo formu, které tuhle změnu teploty zvládnou. Zcela nevhodné jsou formy s nepřilnavým povrchem, ty nejsou určeny k tomu, aby v nich jakékoli potraviny byly uchovávány.
Proč? Jakmile vlhkost ze surovin prosákne pod nepřilnavou vrstvu, následným zahřátím se v ní vytvoří bublinky a vrstva se začne odlupovat. Zvlášť patrné je to u kyselejších jídel. Pokud jste doteď skladovali polívky nebo omáčky v nepřilnavém kastrůlku, ve kterém se jídlo vařilo, neděláte dobře. Nádobí vám vydrží o dost méně.
|
< Předch. | Další > |
---|