Američtí indiáni věděli, co je dobré. Jerky je rozhodně jejich výmysl a dneska ho zná skoro každý. Jerky se nejčastěji dělá z hovězího, případně bizoního, drůbežího či vepřového masa. Ale dělá se i z losího nebo kančího masa. V zásadě se sušené maso může rozdělit na dva základní typy – jerky, které pochází z oblasti Severní Ameriky a jihoafrický biltong. Jerky jsou u nás stále mnohem populárnější a tak se označení "jerky" vžilo jako obecné označení všech druhů sušených mas.
Jerky má sloužit
především jako skladný, snadno přenosný zdroj bílkovin. Oblibu proto nachází
zejména mezi turisty a sportovci obecně. Obsah bílkovin je jedním z hlavních
údajů, kterým by se při výběru měla věnovat pozornost. Obsah bílkovin může
dosahovat až 60 % a čím více jich výrobek slibuje, tím lépe.
V nutriční
tabulce si všímejte i obsahu soli. Jerky se vyrábí tak, že se maso marinuje a
poté vysuší. Během sušení se asi 2,5krát sníží jeho hmotnost. Vysušení zároveň
zakoncentruje všechny složky masa, včetně soli. Ve 100 g jerky proto můžete
počítat asi se 4,5 g soli, což představuje 75 % doporučené denní dávky soli pro
dospělé. Doporučujeme proto vybírat méně slané výrobky, případně jíst jerky po
menších porcích.
Důležitým
parametrem kvality je samozřejmě i celkové složení. Při výběru se vyplatí
sledovat obsah masa ve výrobku a upřednostňovat ty více masové. Připomínáme, že
u tohoto typu masných výrobků se obsah masa uvádí jako množství použité pro
výrobu 100 g hotového produktu.
Složení jerky
může být velmi různorodé. Na trhu najdeme výrobky obsahující pouze maso a sůl,
vedle nich však existují i ty s celou řadou dalších ochucujících ingrediencí.
Obecně se přikláníme k co nejjednoduššímu složení. Na druhou stranu náš test
ukázal zajímavou souvislost: jerky, deklarující ve složení použití octa se
mnohem příjemněji žvýká.
ANDREA Převzato z dTestu
P.S. máte ho také rádi? Zkoušeli jste si ho udělat sami? Není to vůbec nic těžkého...
|