O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DNESKA HÁDANKY KULATÉ, ZÁHADNÉ ... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 29 září 2022
Snažím se a je to děsně těžký!  Co? začala jsem si uklízet fotky v počítači. Kdybych nebyla dáma nesmírně distingovaná, napsala bych, že takový bordel, jako v nich mám já, se asi druhý na světě nevyskytuje. I když podle významu toho "cizího" slova - tedy uhlazená, jemná či ušlechtilá - se zas necítím. Většinou jsem rozčepejřená vzhledově i náladou, stejně tak jemná jsem vždy jen v jednání s mým čoklíkem; a ušlechtilá? Tohle slovo ani nedovedu na konkrétního člověka připnout. Spíš bych řekla hodní - takových lidí znám dost. Ale zpátky k těm fotkám - poznáte, co na nich je?

 

 

 

Najednou tu kolem  všechno dozrálo, mnohé už i opadalo. Po vařících měsících, které jsme prožili spíš v napětí a očekávání věcí příštích, se tu najednou máchnutím několika velkých bouřek objevil podzim. Dost se všem ulevilo, horké dny jsou už pryč, když se nebe rozjasní, tak je nádherně. Jen kdyby stejně jako počasí se zklidnil i všudypřítomný covid, který se znovu a nepříjemně hlásí. Jenže – kolik lidí bude opravdu rozumných a nebude se jeho kapénkám zbytečně vystavovat?

Minimum.

Vždyť se všude pořádá tolik báječných a vábivých akcí…

 

Tak jsem si nafotila pár hezkých obrázků, kuliček, které rozzářily svou barvou zeleň, kolem které chodím na procházku.  Bezinky jsem nenafotila, protože věřte-nevěřte, ty už uschly a opadaly. 

 

 

 

Ačkoli tyhle kuličky dozrávají koncem srpna, se sklizní je prý nejlepší počkat si na konec září – platí, že čím jsou zralejší, tím lépe chutnají. Poslední otázkou zůstává, co s nimi. Recepty radí v první řadě zavařovat a odšťavňovat. Zavařené se dají použít jako náhražka brusinek ke svíčkové, lahodný je z nich i džem. Pro okořenění se dá pár kuliček přidat i do kompotu k jinému ovoci, například k hruškám, které samy o sobě mohou být poněkud mdlé.


 

Dokonce jsem se někde dočetla, že kdo má zkušenosti s pálením alkoholu, může z nich prý vytvořit říznou pálenku, pro kterou je možné použít kromě sladkých i ty trpké.

Z pečlivě usušených - těch správně vybraných - plodů je výborná přísada do léčivých čajů. Ale jaké jsou ty lahodné a které ty trpké, to je už na vás. Neradím to řešit jen ochutnáváním ...

Jméno a správné řešení si musíte nalézt sami. Mj. dokonce si myslím, že nemají všechny tyhle kulaté plody stejného tatínka i maminku – že jsou si jen vzhledově podobné, ale jinak jsou zcela odlišné.

Tak se snažte...  Já se taky snažila.

 

Asi před pěti lety jsem se z těch, které jsem si vygůglila jako jedlé, uvařila nic moc jedlý džem. 

Asi ještě některá sklenička spí ve sklepě svůj věčný sen...

 

d@niela

 

mj. zavařujete ještě? Já to letos vzdala…

 


Komentáře (7)add feed
... : *deeres*
Jedlá je jenom jednička a taky nic moc. Jeřabina je ještě na fotce pod jedničkou, ta je ptačí a trpká. Na ostatních fotkách to má opravdu jiného tatíka i maminu.
Zavařuju, suším, nakladám, moštuju. Je šílená úroda jablek i švestek a hřiby lezou až do zahrady. Jenom vlašáky ani lískové oříšky nejsou, veverky byly rychlejší.

září 30, 2022 06:17
... : Jiri Bilina
U nas je cas na sber brusinek. Ja na to nemam trpelivost, ale Joanne v tom primo vynika. Stejne jako mistni indianske zeny a babicky. Ale tenhle rok se pry moc neurodilo.
Zato hub je strasne moc, hlavne ryzce. Ty nam primo zaneradily pozemek. Parkrat jsem sel rano vyvencit na par minut psy a uz jsem delal prazenici...
září 30, 2022 09:23
... : Josef Kouba
Něco jsem poznal, ale jedlé to moc není.
Kousek od domu je les symbolicky pronajatý městem od Indiánů za 10 dolarů ročně na 99 let. Je protkán desítkami uzounkých pěšinek, nebezpečnými sjezdy pro kola a rozměr 2x2 km. Nováček snadno zabloudí.
Téměř uprostřed je 3 ha. louka s poloviny plná ostružinových keřů. Přeměňují ostružiny na víno. Nejsem sám.
Uprostřed je nádherný veliký šípkový keř a ten je...raději potichu Kanaďanům zde neznámým plodem. Letos určitě 10-15 kg.
Mnoho práce, ale co v penzi dělat. Houby nerostou. Poslední 2 měsíce je modrá obloha, 28C a sprchlo v noci jen 2x. a jen 2x se obloha zatáhla. Můj soused měl dědu Čecha a bydlí zde 34 let, prý je to normální.
září 30, 2022 10:14
... : *deeres*
Vlevo nahoře je jedlá jerabina, jak pro koho, oskeruše to není. Vedle hložina, ta se používá na živé ploty, má výrůstky zakončené trny, sníst na tom není co, i když oranžovou variantu si lidé pletou s rakytníkem. Vlevo dole trpká ptačí jeřabina a vedle jedovatá střemcha.
Letos už druhý rok velká úroda borůvek a malin. Dobře vypadaly i ostružiny, ale většinou nedozrály, šipky se už 14 dní suší na topení. V lese, kam se podívám, roste červená muchomůrka. Naložená v alkoholu, je lepší než Lioton,samozřejmě, jako mazání, nikoliv vnitřně. Víno nedělám, dělám si octy, ale ty pořád ještě zralou.

září 30, 2022 12:42
... : *deeres*
Ne, hložina, ale hlošina.
září 30, 2022 12:44
... : doktor
Tleskám deeres.
září 30, 2022 14:09
... : *deeres*
Moc netleskej! Hodinky, nebo holínky, mému mobilu to je fuk. Hlošina je strom, kterému se říká česká oliva. Tohle je hlohyně.
září 30, 2022 15:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
Další >
[CNW:Counter]