Snažím se a je to děsně těžký! Co?
začala jsem si uklízet fotky v počítači. Kdybych nebyla dáma nesmírně
distingovaná, napsala bych, že takový bordel, jako v nich mám já, se asi
druhý na světě nevyskytuje. I když podle významu toho "cizího" slova -
tedy uhlazená, jemná či ušlechtilá - se zas necítím. Většinou
jsem rozčepejřená vzhledově i náladou, stejně tak jemná jsem vždy jen
v jednání s mým čoklíkem; a ušlechtilá? Tohle slovo ani nedovedu na
konkrétního člověka připnout. Spíš bych řekla hodní - takových lidí znám
dost. Ale zpátky k těm fotkám - poznáte, co na nich je?
Najednou tu kolem všechno
dozrálo, mnohé už i opadalo. Po vařících měsících, které jsme prožili spíš v napětí
a očekávání věcí příštích, se tu najednou máchnutím několika velkých bouřek
objevil podzim. Dost se všem ulevilo, horké dny
jsou už pryč, když se nebe rozjasní, tak je nádherně. Jen kdyby stejně jako
počasí se zklidnil i všudypřítomný covid, který se znovu a nepříjemně hlásí.
Jenže – kolik lidí bude opravdu rozumných a nebude se jeho kapénkám zbytečně vystavovat?
Minimum.
Vždyť se všude pořádá tolik báječných a vábivých akcí…
Tak jsem si nafotila pár hezkých
obrázků, kuliček, které rozzářily svou barvou zeleň, kolem které chodím na
procházku. Bezinky jsem nenafotila, protože věřte-nevěřte, ty už uschly a opadaly.

Ačkoli tyhle kuličky
dozrávají koncem srpna, se sklizní je prý nejlepší počkat si na konec září – platí,
že čím jsou zralejší, tím lépe chutnají. Poslední otázkou zůstává, co s nimi.
Recepty radí v první řadě zavařovat a odšťavňovat. Zavařené se dají použít jako
náhražka brusinek ke svíčkové, lahodný je z nich i džem. Pro okořenění se
dá pár kuliček přidat i do kompotu k jinému ovoci, například k hruškám, které
samy o sobě mohou být poněkud mdlé.
Dokonce jsem se někde dočetla, že kdo má zkušenosti s pálením
alkoholu, může z nich prý vytvořit říznou pálenku, pro kterou je
možné použít kromě sladkých i ty trpké. Z pečlivě usušených - těch správně vybraných - plodů je výborná
přísada do léčivých čajů. Ale jaké jsou ty lahodné a které
ty trpké, to je už na vás. Neradím to řešit jen ochutnáváním ... Jméno a správné řešení si musíte nalézt sami. Mj. dokonce si myslím, že
nemají všechny tyhle kulaté plody stejného tatínka i maminku – že jsou si jen
vzhledově podobné, ale jinak jsou zcela odlišné. Tak se snažte... Já se taky snažila.
Asi před pěti lety jsem se z těch, které jsem si vygůglila jako jedlé,
uvařila nic moc jedlý džem.
Asi ještě některá sklenička spí ve sklepě svůj věčný sen...
d@niela
mj.
zavařujete ještě? Já to letos vzdala…
|