Jezte doma a riziko otravy jídlem budete mít pod kontrolou, to je jasné. Dejte si však večeři venku a váš osud je rázem v rukou někoho jiného... Děsivá vyhlídka, když nevíte, čí ruce to byly. Pochopitelně, pojídání určitého množství škodlivých bakterií je důležité pro normální rozvoj našeho imunitního systému. Stejně tak přílišná sterilita okolí je jedním z hlavních činitelů vzniku alergie. Ale všeho s mírou. Protože ne vždy se dá snadno poznat, jestli restaurace nenabízí zkažená jídla, tady máte pár návrhů, čím se řídit:
• Mýdlo
a ručníky.
Jděte na záchod. Je tam mýdlo, horká voda, ručníky? Pokud ne, mazejte pryč.
Když si nemůžete pořádně umýt ruce, nemohl to udělat ani personál, který vám
připravoval jídlo.
• Čisté
záchody.
Je na podlaze voda? Koš na odpadky přetéká? Pokud jsou toalety špinavé,
můžete se vsadit, že kuchyň bude stejná nebo ještě horší.
• Kuchyň
bez poskvrnky.
Když nahlédnete do kuchyně, vidíte mastné pánve a špinavé pekáče? Pokud
něco špatně vypadá nebo nevábně voní, pak je to nanic. Včetně personálu.
• Čisté
stoly.
Stoly by měly být naprosto čisté. Pokud servírka čistě prostřela, a přesto
jsou na ubruse skvrny, svědčí to o špatné hygieně.
• Čisté
oblečení.
Prohlédněte si číšníkovo oblečení. Je špinavé? To je špatné znamení.
• Extrémní
teploty. Dávejte si pozor na vlažná jídla, obzvlášť salátové bary a bufety. Vepřové
maso by mělo být ohřáté na 70 °C. A když se od jídla očekává, že bude studené, mělo by být opravdu studené. FRANTA
|