O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO |
Pondělí, 14 únor 2022 | |||||
Strana 1 z 3 Ahoj Kudlanky a Kudlánci, všímáte si někdy, jak každé roční období přináší spoustu dění, jenom v zimě se venku zdánlivě neděje vůbec nic? Na jaře všechno pučí, v létě všechno vlaje, na podzim se vše vybarvuje, ale zima prostě jenom je. Všechno odpočívá, jako kdyby to odpočívalo vždycky. Jako kdyby krajina nikdy neusnula a nikdy se neměla probudit. Je to čas, který se zastavil. V kuchyni to bývá podobné.
Jaru na talíři vévodí zelená, létu bujaré střídání barev, podzim překypuje hojností všeho druhu a zima? V zimě vlastně není u vaření kam a za čím spěchat. Přichází na řadu jídla, která trvají nekonečně dlouho a nikomu to nevadí. A tak je každá inspirace, co na několik pomalých hodin zavřít do trouby nebo do kastrolu, docela dobrá, že? Jednu takovou vám dnes posílám:
pozvánku na šoulet.
Je to jídlo s
přípravou dlouhou. Rozvláčnou. Pomalou. Ale můžete u něj
docela dobře odpočívat – stejně jako příroda. Než se za šouletem zavřou dveře do trouby, je nezbytné mít připravené vařené kroupy, vařené fazole nebo vařený hrách, a k tomu ještě syrová husí nebo kachní stehna. Nebo jiné maso, kterého je dost a které ustojí půldenní pobyt v mírném teple. Tedy tučnější a prorostlejší kousky.
O vařených kroupách se dají říct dvě věci. I když jsou zcela uvařené, vždycky si zachovají jistou vnitřní odolnost. I měkké vržou mezi zuby. Neměli byste jim to mít za zlé, jsou takhle stavěné. V zásadě se kroupy dají vařit do nekonečna, protože se nerozvaří. Děje se jim pouze to, že do sebe vtahují další a další tekutinu a stále bobtnají a rostou na objemu.
Šoulet toho vtipně využívá. Jak se během pečení uvolňuje šťáva z masa, kroupy se jí ochotně ujmou. Postarají se o každou jednotlivou kapičku. Až je pak ochutnáte, nebudete věřit, že to jsou pořád ty staré známé obyčejné kroupy. Kroupám, než je začnete vařit, svědčí namočení ve vodě, klidně i přes noc. Lépe a rovnoměrněji pak změknou. I fazolím svědčí předchozí namočení do vody. Touhle informací nikoho nepřekvapím. Fazole se bez namočení nedají pěkně uvařit. Zůstala by jim tuhá popraskaná slupka a vyhřezlý rozvařený vnitřek. Nic k popukání – tedy krom nešťastných fazolí. Dále fazolím svědčí slití první vody z vaření, a to už po několika minutách varu. Opět si tak přijdou k lepší chuti i barvě.
Na šouletu se mi líbí nejen spojení chutí, ale taky jeho bezstarostný pobyt v troubě, při kterém se z obyčejných a nijak předem zvlášť nezaopatřených surovin vylíhne neuvěřitelný skvost bohaté chuti i vůně. Je to pomalé pečení jak vyšité, a proto maso předem neopékám a taky ho za celou dobu ani jednou nepodlévám. Při nízkých teplotách se maso o sebe postará samo. Nic se nebude připékat, naopak se bude vypékat šťáva a tuk. Pokud byste přesto našli dno pekáčku připálené, promluvte si s troubou, protože rozhodně nedrží teplotu, kterou slibuje při nastavení, což je v případě tohoto receptu krásných pozvolných 120 stupňů. Při pomalém pečení se všechno samozřejmě řádně přikrývá, ideálně co nejlépe utěsní, aby se neodpařila ani kapička.
|
< Předch. | Další > |
---|