O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


LIBO-LI ČAJ? A JAKÝ? PDF Tisk E-mail
Středa, 07 červenec 2021
gong fu cha | Čajový magazín
Kdo by neměl rád čaj… Máme rádi i bylinkové, ovocné - ale ten „fajnový“, ten s historií, je z čajových plantáží. Za kolébku čaje je považována Čína, kde se čaj popíjel již v 15. století. Od té doby se na jeho přípravu používá i speciální hrníček s pokličkou - zhong. Z něj se čaj rozlévá do menších šálků. Čaj se obřadně připravuje způsobem, který vznikl v provincii Fu-tien v 16. století za vlády dynastie Ming, konkrétně za vlády císaře Šen-cunga. Používalo se pouze kruhové čajové moře z keramiky nebo porcelánu.

 

 

 

Čajové moře? Ano, to je název pro speciální podnos, který můžete využít pro klasické servírování čajů, ale také pro speciální čajové obřady Gong-fu. Skládá se ze dvou částí – z hladiny a ze dna.

Hladina je vrchní díl, který je ozdobně vyřezávaný a obsahuje díry, kterými protéká tekutina do spodní části, tedy do dna. To je místem, kde se sbírá voda či přelitý čaj. Obyčejně je tvaru šuplíku, takže z něj nemusíte sundávat čajové nádobí, když už je moře plné. Jednoduše vysunete šuplík a přebytečnou tekutinu vylijete. Primárně slouží jako místo, kam se vylívá voda na oplachování a zahřívání čajového servisu.

Čajové moře je však užitečné také pro čajové obřady, při kterých úmyslně přelíváme konvičky a šálky, aby byly naplněné až po okraj. Přebytečný čaj poslušně odteče do dna čajového moře, a tak netvoří louže na podnosu.

 

 

Co obnáší čajový obřad? – COOP Club

 


Čínský čajový obřad Gong-fu cha, 
byl vytvořen na Taiwanu, odkud se postupně rozšířil do čajoven v Číně a stal se běžně používaným zejména při přípravě oolongů.  Zkušenost ukázala, že vůně a chuť čaje se dá vychutnat nejlépe při opakovaném zalévání čajových lístků v malých konvičkách.
Louhování netrvá dlouho – stačí pouhá půl minuta. Čaj nalijte do šálků pouze do poloviny a poté je dolijte v obráceném pořadí, aby byl ve všech stejně silný nápoj. Louhování čaje se samozřejmě opakuje, a to se stejnými čajovými lístky. Jen se prodlužuje jeho délka, aby čaj příliš neztrácel na síle.

 

 


 

 

Čínské čajové Gong-fu je metoda výsostně tvořivá a svobodná, může se modifikovat podle chuti. Pravidla mají inspirovat a ne svazovat. Cílem je harmonický a příjemný zážitek pro všechny přítomné a vychutnání celého spektra vůní a chutí připravovaného čaje.

Čajový obřad v Číně předvádí především ženy, protože jsou žádány neopakovatelně ladné pohyby rukou, které muž při vší úctě, vykouzlit nedokáže. Čajový obřad začíná přivítáním hostů, pak se představí používané nádobí, představí čaj, připraví obřadně první dva nálevy a pak si hosté dál připravují čaj sami.

 

Nesmíte v žádném případě zapomenout na správné uložení čaje. Čaj totiž časem ztrácí svoje aroma i výraznou chuť. Zatímco ty nejkvalitnější černé čaje mohou vydržet dobře skladované až pět let, u zelených to je pouze doba dvou až tří let. A u bílých čajů dokonce méně než rok. Silný černý Pu Erh si uchová charakteristickou chuť i vůni v ideálním případě i deset let, černý Darjeeling by se měl spotřebovat do jednoho roka.

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, jsou čaje velmi citlivé na světlo a okolní pachy. Základem by tedy měla být tmavá neprodyšná nádoba – nejlépe vyrobená z keramiky či skla. A čajové nádobí? Mezi to nejoblíbenější patří porcelán a keramika.

 

Jaký čaj máte nejraději?

d@niela

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : NČ
Nejraději s rumem. A ještě raději rum s čajem.
červenec 09, 2021 09:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]