Taky nemáte v horku chuť na žádné těžké jídlo, natož večer?
Přesto bychom se neměli odbývat, nebo jen stále chroustat listy
zeleného salátu. Mezi námi děvčaty, ale snad i mezi pány, já osobně jsem
na vaření už děsně líná.
Natož, když se cítím jak pod sprchou... Teď je
sice pár dnů chladnějších - a díky za ně! - ale koncem týdne opět mají
přikvačit třicítky. Mimo to, léta budou prý čím dál teplejší a tím se změní i životní styl
Čechů, tvrdí klimatologové. V pětatřiceti ve stínu si asi těžko někdo dá
vepřo knedlo zelo.
A co tedy vařit nebo jíst?
Meloun. Ideální
do velmi horkého počasí. Vzbuzuje pocit osvěžení a zároveň dodává tělu
tekutiny. V poslední době se na trhu objevily melouny bez peciček, takže
je mohou vzít na milost i jejich odpůrci, kterým spousta jadérek v nich
vadí.
Jogurty, měkké tvarohy a zakysaná mléka. Sklenička
či miska nějakého mléčného výrobku ve velkých vedrech osvěží, ale také
zasytí, takže pak člověku stačí nějaké lehčí jídlo. Zapomeňme na
současné mýty o tom, že mléčné výrobky nejsou zdravé, myslím, že tyhle
potraviny by měly být součástí našich jídelníčků a v létě to platí
dvojnásob. Já si kupuju měkké tvarohy, protože jsou většinou ve kvalitě,
jako býval opravdu tuhý jogurt - :- ))) - a buď si jej umíchám na
slano, nebo na sladko. A je to super...
Studené polévky.
Obyvatelé střední Evropy na ně nejsou zvyklí, ale kdo cestuje, ví, že v
jižních zemích jsou běžné. Například Španělé běžně jedí studenou
polévku zvanou gaspacho, Turci tarator, jejich různé obměny se objevují v
řadě přímořských zemí. Kdo kdy řekl, že polévka musí být zásadně teplá?
V zimě ano, ale v horkém létě nás spíše unaví než potěší.
Bulgur, kuskus… To
jsou potraviny, na které si také zvykáme. V zemích, kde je vedro běžné,
například v Řecku, Turecku či na Blízkém Východě patří k nejběžnějším
potravinám. Proč asi? Protože jsou jídla z nich lehká, dobře stravitelná
a člověk se po nich cítí svěže. Lze je připravovat se zeleninou i na
sladko, receptů na jejich zpracování se na internetu dají najít stovky.
Banány.
Ideální kombinací do velkých veder je tak třeba banán smíchaný s
jogurtem nebo měkkým tvarohem. Případně ještě přidat nějaké další ovoce.
Osvěží více než přeslazená zmrzlina plná chemie. A co je hlavní - čerstvost.
Když už v horku jakékoli jídlo připravíme, je třeba ho co nejrychleji
zkonzumovat. I chvíli čekající salát s majonézovou zálivkou se ve vedru
nad třicet stupňů může stát nebezpečným. V horku nic do zásoby,
nenechávejme na sporáku hrnce s jídlem. Předejdeme tak vážným zdravotním
komplikacím.
Až vedra
pominou a my si dáme zase něco, na co jsme zvyklí: gulášek, řízek,
karbanátky, hustou báječnou bramboračku, tak budeme brblat, že je zima a
že prší a vzpomínat na to, jak jsme v létě nadávali, že je moc vedro. CO JÍTE A VAŘÍTE VY?
napište, pochlubte se - ANDREA
|