O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 05 červenec 2020
Přejít na obsah
KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Suroviny

 

1 celé kuře

100 ml piva, ovocného piva, bílého vína nebo

1 lžíce bílého vinného octa doplněná vodou na 100 ml

Na suchou směs koření

30 g hnědého cukru

5 g soli

1/2 lžičky pálivé papriky

1 lžička sladké papriky

1/2 lžičky celého kmínu

1 lžička provensálských bylinek

 

 

Postup

 

Začněte předehřívat troubu na 200 stupňů, horkovzduch nechte za všech okolností vypnutý.

Opláchnuté a osušené kuře položte prsíčky dolů na prkénko a zaberte postupně za obě stehna, abyste je vykloubili v kyčelním kloubu. Kuchyňskými nůžkami nebo velmi ostrým nožem oddělte páteř od zbytku kostry po jedné straně, potom po druhé, takže ji nakonec celou vyjmete včetně biskupa a případného krku.

Kuře zbavené páteře rozevřete jako knihu a obraťte kůží nahoru. Odstraňte poslední, třetí díl křidélek, na kterém není žádné maso. Nejlépe to jde tak, že nejprve rozlomíte kloub, pak jím snadněji projedete nožem. Na kuře trochu zatlačte v oblasti hrudního koše, aby povolilo pod tlakem a rozložilo se ještě víc naplocho. Nakonec otočte stehna tak, aby ohybem v kloubu směřovala k sobě, nikoli ven.

 

Kosti a odřezky použijte do vývaru – buď ještě dnes, pokud na něj máte více surovin, anebo je zmrazte na později.

V hmoždíři rozdrťte cukr, sůl, provensálské bylinky a kmín. Vmíchejte obě papriky. Část směsi nasypte na spodní (původně vnitřní) část kuřete, pak kuře položte na rošt touto stranou dolů. Prstem zajeďte pod kůži na prsou z té strany, kde byl dříve krk, a oddělte ji od masa co nejvíc to jde. Vytvoří se tak velká kapsa, nasypte do ní kořenící směs a zase kůži přitlačte zpátky. Totéž udělejte u stehen: ze strany se dá dostat pod kůži, která je na horní části stehna, oddělte ji a ochuťte maso pod ní. Nakonec posypte kořenící směsí i kůži. Stále by vám měla zbýt asi tak třetina směsi nepoužitá, zatím ji nechte být.

 

Kuře s roštem položte do pekáčku nebo na plech a vložte do horké trouby. Hned snižte teplotu na 160 stupňů a pečte bez jakékoli pozornosti 45 minut.

Zatím přimíchejte ke zbytku koření pivo, víno nebo octovou vodu, promíchejte a nechte rozpustit.

Po 45 minutách pečení zvyšte teplotu v troubě na 180 stupňů. Kuře na povrchu pečlivě a vydatně potřete směsí koření a tekutiny a začtěte stopovat 15 minut. Od teď každých 5 minut kuře potírejte nejprve směsí, která vám zbyla, a pak ještě výpekem z pekáčku. Výpek bude každým dalším potřením houstnout, takže pokud by hrozilo, že se začne připalovat, podlijte ho hltem vody, piva nebo vína, a trochu promíchejte nebo protřeste, ať se výpečky rozpustí.

 

 

kuře naplacato po upečení

 

 

Po této době by mělo být kuře měkké a propečené, můžete to zkontrolovat třeba tak, že se začíná uvolňovat stehenní kost. Pokud vám přijde maso tuhé, ještě pokračujte stejným stylem pečení dalších 5 nebo 10 minut.

 

Upečené kuře vyjměte ven z trouby, znovu potřete výpekem z pekáčku a nechte 5 minut odpočinout. Rozkrájejte na 8 dílů (stejných, jako když se porcuje kuře) a naskládejte je na velký servírovací talíř.

 

 

 

FLORENTÝNA

 

 


Komentáře (1)add feed
... : kyttka
Delala5jsem c pondělí jen se zeleninovým salátem a bylo to mňam. Propeklo se báječně.
červenec 07, 2020 19:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]