Kampaň evropské spotřebitelské organizace BEUC upozorňuje na nebezpečí spojené s nezodpovědným podáváním antibiotik hospodářským zvířatům. Podle ní přispívá k vzniku rezistentních kmenů bakterií, které pak mají v Evropské unii ročně na svědomí až 25 000 úmrtí. Léčba pacientů nakažených odolnými kmeny bakterií je navíc čím dál obtížnější.
Podle BEUC je největším problémem preventivní podávání
antibiotik zdravým zvířatům. Čím více jich je podáváno, tím větší riziko vzniku
rezistentní bakterie hrozí. Průzkumy z Belgie, Itálie, Německa, Portugalska a
Španělska prokázaly, že takovými bakteriemi bylo kontaminováno mezi 72 % a 98 %
drůbežího masa. Problémy mají však i jiné země, například ve Francii byly v
některých testovaných vzorcích masa objeveny takzvané „super-bakterie“. Tak
BEUC nazývá ty kmeny, které jsou odolné vůči více druhům různých antibiotik.
Bakterie se však nešíří jen v mase. Mohou se šířit
skrze hnůj či vodu používané k hnojení a zalévání zemědělských plodin, vzduchem
do okolí nebo je přenesou lidé, kteří jsou v kontaktu s hospodářskými zvířaty.
Proto BEUC považuje téma za důležité pro všechny lidi, včetně těch, kteří se
vyhýbají živočišným výrobkům.
Cílem BEUC není kompletní zákaz podávání antibiotik
hospodářským zvířatům – použití antibiotik k léčbě nemocných či trpících zvířat
je podle BEUC nevyhnutelné. Chce ovšem omezit jejich preventivní nadužívání.
Dále by pak dobytku nesměly být podávány léky ze skupin cefalosporinů a
fluorochinolonů. Ty jsou těžko nahraditelné a navíc určené lidem. Bakterie jsou
vůči nim již teď velmi odolné. Místo podávání antibiotik by měli chovatelé
zlepšit hygienu chovu a celkovou péči o chovná zvířata.
Novým předpisům o podávání antibiotik by mělo podléhat
i veškeré maso a masné výrobky dovážené do Evropské unie ze třetích zemí.
Předpisy Unie pro hygienu a podávání antibiotik či růstových hormonů jsou
daleko striktnější než ve zbytku světa – neomezené používání antibiotik a
růstových hormonů je povoleno například i v USA. Maso ze třetích zemí
nesplňující požadavky by se však na evropský trh v žádném případě dostat
nemělo.
Pro prevenci nákazy odolnými bakteriemi radí BEUC
spotřebitelům maso důkladně kuchyňsky upravit. Po jeho přípravě by si pak měli
dokonale umýt ruce i veškeré kuchyňské náčiní.
Naopak nedoporučuje omývat samotné maso – voda bez
mycího prostředku bakterie nezabíjí, pouze je rozprostře po celém jeho povrchu.
Syrové maso pak BEUC doporučuje skladovat v nejnižší poličce lednice. Rozhodně
by při domácím skladování nemělo přijít do styku s čerstvými potravinami. Zažili jste už také, že vám běžná antibiotika nezabírala? Že jste byli resistentní?
Andrea
|