SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY |
|
|
|
Neděle, 15 prosinec 2019 |
Jídlo z jednoho hrnce dává jakousi záruku, že se příprava večeře nezvrhne v něco komplikovaného, duševně i fyzicky náročného. Čočkový kastrůlek můžete bez obav považovat za skoro přesně takové jídlo z jednoho hrnce. Dostatečně zasytí, přiměřeně zahřeje a ještě ho může zbýt dost pro další dny. Netvrdím, že bude hotové za 15 minut, protože některé suroviny si dávají na čas, ale rozhodně si u něj užijete pohodu a nezůstane po vás hromada nádobí.
Suroviny
- 300 g vepřového boku (bez kůže a bez kostí) nebo
plece
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 300 g drobnozrnné zelené čočky
- 2 velké mrkve
- 1 lžíce másla nebo další lžíce sádla
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 4 syrové vepřové bílé klobásky
- 4 velké brambory
- 1 lžička soli
- Na dochucení:
- pokud máte rádi čočku na kyselo, bude se vám
hodit bílý vinný ocet
- nebo lze použít rozetřený česnek (2-3 stroužky) a
sušenou majoránkou (1 lžička)
- anebo nemusíte dochucovat vůbec
Postup
- Maso opláchněte a nakrájejte na 2-3 cm velké
kostky. Promíchejte s půl lžičkou soli a nechte 5 minut odpočinout.
Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Rozehřejte větší
kastrol a rozpusťte v něm lžíci sádla.
- Jakmile je sádlo horké, vhoďte do něj osolené
maso a zprudka nechte dvě minuty opékat. Poté kousky obraťte a opečte i po
druhé straně, až získají svůdnou sytě zlatou barvu. Přidejte k nim cibuli
a za příležitostného promíchání ji nechte další dvě minuty změknout a
chytit pár záblesků zezlátnutí, podobně jako už má maso.
- Opečené maso s cibulí podlijte hrnkem (350 ml)
vody, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte hodinu a půl zvolna dusit
skoro doměkka.
- Na konci této doby si připravte čočku.
Propláchněte ji na cedníku, vložte do malého hrnce, zalijte vodou tak, aby
voda dosahovala 2 cm nad čočku, a přiveďte k varu. Po 3 minutách tuto vodu
slijte, čočku znovu propláchněte na cedníku studenou vodou a teprve potom
přidejte k masu. Společně s čočkou vlijte do kastrolu dva hrnky (700 ml)
studené vody a přidejte i zbytek soli. Pokud nechcete, čočku spařovat
nemusíte, pomáhá to hlavně pěkné barvě výsledného jídla.
- Opět přiveďte k velmi mírnému varu a nechte vařit
zakryté. Do změknutí bude čočka od této chvíle potřebovat 30-35 minut.
- Nyní si vezměte do parády mrkev. Oškrábejte ji,
nakrájejte na centimetrové kostičky a přidejte k čočce a k masu.
- V opravdu malém kastrůlku rozehřejte lžíci másla
(nebo sádla) a jakmile zpění, přisypte mouku. Metličkou pečlivě zhruba dvě
minuty míchejte, poté odstavte. Smyslem je připravit jíšku s barvou
poněkud tmavší než bledou, tedy s aspoň částečnými náznaky zezlátnutí. Ta
se víc hodí k tmavému jídlu.
- Naběračkou naberte volnou vodu z kastrolu, kterou
ještě čočka nestačila vstřebat, a nalijte ji k jíšce. Pečlivě metličkou
rozmíchejte dohladka, pak tuhle zahuštěnou tekutinu vraťte zpátky k čočce.
Obsah kastrolu jemně promíchejte, znovu přiveďte k mírnému varu a znovu
zakryjte poklicí. Teď by vám do konce vaření mělo zbývat 20-25 minut.
- 15 minut před koncem propíchetej ostrým nožíkem
na několika místech klobásy a přidejte je k čočce. Při té příležitosti
obsah kastrolu s citem promíchejte, aby se zahuštěná tekutina
nepřipalovala ke dnu.
- Brambory opláchněte, oškrábejte, nakrájejte na
centimetrové kousky a přidejte k čočce. Opět decentně promíchejte. Zbývá
posledních 10 minut vaření.
- Jakmile je všechno měkké, máte hotovo. Jídlo na
závěr ještě dosolte, jak potřebujete. Pokud máte rádi čočku s nakyslou
chutí, nebojte se dochutit čočkový kastrůlek dvěma až třemi lžícemi bílého
vinného octa. Čočka se taky dobře snáší s česnekem a majoránkou, takže
pokud se rozhodnete nejít kyselou cestou, můžete se realizovat i takto.
|