Koupit
svatomartinskou husu, na které si pochutnáte, to není jen tak. Zvláště
pokud si ji chcete pořídit v supermarketu cestou z práce. Půjde nejspíš o
husu zahraniční, mraženou, chovanou v hale pouhých osm týdnů. V čem je
ta naše, tuzemská husa, lepší? U nás se chovají v přírodních podmínkách -
buď na rybnících, nebo na zelené pastvě, třeba v ovocných sadech.
Však ony se husy
dříve také jedly třikrát do roka; bývala hodová husa, svatomartinská a
štěpánská. Hlavně posledních deset let se husy pečou ve velkém hlavně na sv.
Martina. Bohužel, v dnešní době nejsme v chovu hus soběstační a řadu
„rychlených“ hus si dovážíme ze zahraničí. A to ještě tyhle husy bývají na náš trh dodávány
obvykle v zamraženém stavu; tím pádem nemáte ponětí, zda kupujete husu,
která je v mrazáku celé dlouhé měsíce, nebo jen dny. Což se následně
odrazí na její dlouhé úpravě a tuhosti masa.
Mimo jiné: víte, jaký je rozdíl mezi husou
ze zahraničí a tou, která se chová u nás?
Hlavním cílem obchodníka je maximalizace dosahovaného zisku při co
nejnižší ceně potraviny pro spotřebitele. Prakticky to znamená, že
obchodníci ve svém honu za nízkou cenou diktují přesné parametry dodávané
drůbeže – plemeno chovaného zvířete, počet dní výkrmu, konečnou váhu,
cenu. Například u kuřat je váha maximálně do 2 kg. Doba výkrmu
do této váhy je cca jeden měsíc, a pro dosažení požadovaných výsledků mají
zvířata upravenou výživu, teplotu, ventilaci a světelný režim tak, aby využila
svůj geneticky daný růstový potenciál. Mimochodem – pokud je objednávka na
kuřata určená ke grilování, je předepsaná váha ještě nižší. Proč? Grilované
kuře se prodává na čtvrtky, a tak když obchodník zboží kupuje na váhu,
maximalizace jeho zisku je zde nasnadě…
Výsledkem této obchodní politiky je
„živočišná bílkovina“, která se s masem z tradičně chovaných zvířat
nedá srovnat.
Několik základních pojmů:
- Prodej
ze dvora: oficiální, zákonem stanovené označení pro
prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby chovatelem v jeho
hospodářství přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti,
v tržnici nebo na tržišti, nebo jejich dodání do místní maloobchodní
prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele.
- Bio-drůbež: drůbež
chovaná na základě přirozeného chování v souladu s přírodou a krmená
bio-krmivem pocházejícím z přísně kontrolované výsadby. Způsob výkrmu
bio-kuřat probíhá dle stanovených pravidel bio a je úplně zdokumentován.
P.S. Naštěstí už se husy šiškama ani kukuřicí takhle hrůzně necpou. Alespoň už ne u nás...
ANDREA
|