O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
DVĚ VEJCE DO SKLA |
Pondělí, 16 září 2019 | |||
Asi hned namítnete, že do skla zcela jistě přijdou vejce tři, ale nenechte se mýlit. Tři vejce v tomhle skupenství zvládne sníst jen cvičený kulturista – ať už skutečný, nebo ten, kdo je kulturistou aspoň ve svých vlastních představách. Je až s podivem, že vejce do skla, čili snídani hodnou prezidentů, dostanete málokde, a vaří si ji málokdo.
Protože ji pokaždé připravuji se stopkami v rukou, neboť každá vteřina se počítá, moc dobře vím, že za deset minut od chvíle, kdy se pustíte do vaření, máte nádherné jídlo na stole. Ale znáte to, jak to chodí s geniálně jednoduchými jídly: čím méně surovin a čím přímější postup, tím víc musíte vědět, co vlastně přesně děláte, abyste to nepokazili.
Vejce do skla se vám povedou, když zvládnete dvě jednoduché věci:
Jak už jsem naznačila, recept vychází z vajec vařených naměkko. U vajec o velikosti L s plus mínus pokojovou teplotou se jedná o pětiminutový pobyt ve vroucí vodě. Velikostem M a S bude stačit o půl minuty až minutu méně. Vejce právě vytažená z lednice zase potřebují o minutu víc, a to v podstatě bez ohledu na velikost.
Nedejte na rady zaslechnuté jinde, že vajíčka naměkko se vaří tři minuty. Možná ano, ale jen pokud je dáváte do studené vody. Pak musíte počítat s tím, že se doba různě protahuje a zkracuje podle velikosti a množství vařených vajec, výkonu plotýnky, teploty vajec před vařením a spousty dalších drobností jako je výkon varné desky nebo tlouška dna kastrůlku. A že je to tedy u každého doma jinak. Dá se to individuálně vychytat, ale nedá se to zevšeobecnit na publikovatelný recept. Všechno, co jsem jmenovala, má totiž vliv na délku doby, po kterou přivádíte vodu s vejci k varu. Někomu to bude trvat delší dobu a jinému zase mnohem kratší. Přitom už při teplotě nad 60 stupňů se vaječný bílek i žloutek začínají srážet, takže nemáte žádnou kontrolu nad tím, jak moc jsou vajíčka uvařená ještě předtím, než se objeví první bublinka vroucí vody. Jedině vložením vajec do vroucí vody máte hned od začátku jasno, jak dlouho vejce pobyla nad kritickou teplotou, při které se srážejí vaječné bílkoviny. Budete tak vědět, kdy zapnout stopky, kdy je vypnout a jak se podle toho zařídit.
Víc o vaření vajec ve vodě jsem psala v samostatném článku zde: Jak uvařit vejce. Jakákoli vařená vajíčka se ze všeho nejlíp loupou ponořená ve studené vodě. Možná si dovedete vybavit ty tížívé momenty ze svého kuchařského života, kdy jste loupali vajíčka na chleba nebo do bramborového salátu a na prstech vám zůstávaly nalepené úlomky skořápek. Je to k vzteku a oloupaná vajíčka se nakonec stejně musí aspoň krátce opláchnout ve vodě, aby bylo prevenci proti zbytkům skořápek učiněno zadost. Podvodní loupání vás tedy potěší přinejmenším v tom, že se na vaše ruce ani na loupané vejce nebudou lepit úlomky skořápky. Stačí skořápku nožem trochu naseknout a pak pracovat
prsty. Někdy vejce vyklouzne ze skořápky skoro samo, někdy se mu vůbec nechce,
obvykle platí, že čím dřív po dovaření ho
loupete, tím líp. Na přilnavost skořápky má ale určitě velký vliv i stáří
vajec. Ta starší obsahují víc vzduchu, větší vzduchové kapsy, častěji kvůli
tomu při vaření praskají a taky se snadněji loupou. Pokud se vajíčko loupe dobře, zbavte ho skořápky celé; pokud ne, přestaňte někde v polovině a na zbytek si vězměte na pomoc lžičku. Uchopte ji do jedné ruky, zpola obnažené vajíčko do druhé, a lžičkou zajeďte pod skořápku. Krouživým pohybem uvolněte vajíčko od skořápky, nakonec zajeďte až zcela dolů a vajíčko prostě a jednoduše vyškrábněte do skleničky. Vyklouzne skoro samo. Nakonec vajíčko ve skleničce jemně, téměř s mateřskou láskou, rozklovněte. Je to neuspokojivější část celého vaření. Rozhodně si to nechtějte zjednodušit a nedělejte s vejci vařenými naměkko klasický chmat a hmat, který spočívá v poválení neoloupaného uvařeného vajíčka na kuchyňské lince za mírného tlaku dlaně, aby skořápka popraskala. Vejce naměkko není takový tvrďák, aby to uneslo bez následků.
A to je asi tak všechno, co o vejcích do skla potřebujete vědět. Hezké prezidentské snídaně přeju,
|
< Předch. | Další > |
---|