Úterý, 23 listopad 2021 |
 Stoprocentně to znáte, a určitě jste to už jedli - ale víte, co a jak lze doma nechat
klíčit? Mj. není to žádná věda – sklizeň máte za tři až pět dnů. Naklíčené
luštěniny a výhonky semínek lze koupit už docela běžně i v obchodech ale
není nad to, zařídit si minizahrádku doma. K vyprodukování půl kilogramu
jemné zeleniny, jejíž parametry jsou podstatně lepší než nabízejí zázračné potravinové
doplňky, potřebujete jen hrstku zrnek nebo semínek, trochu tepla, vody, světla
a vaší lásky nebo alespoň pozornosti.
|
|
Neděle, 14 listopad 2021 |
Nenechte se zmýlit. Jehněčí maso nepatří
výhradně k velikonočnímu hodování. Ano, v květnu a v červnu jeho nabídka
vrcholí, a podruhé pak ještě na podzim. Někdo dokonce tvrdí, že podzimní
jehněčí je lepší, protože má výraznější chuť. Já si ale
myslím, že jehněčí maso je výtečné kdykoli, když se dostanete k čerstvé
nabídce. Získat tuzemské jehně je stále snadnější, reálnější a oblíbenější, a
tak jsem tento druh masa vybrala pro dnešní článek.
|
|
Úterý, 12 říjen 2021 |
 Přírodní kuřecí plátky jsou takový malý pilíř domácího vaření. Vynikají malou pracností, příjemnou chutí, rychle dosažitelnou měkkostí a možností dochutit je na všechny myslitelné způsoby. No a taky se na nich dá poznat, jak vládce kuchyně vládne základním kuchařským technikám. Ne těm pokročilým. Docela a dočista základním. Přejme si tedy pro tentokrát zlatavé (nikoli bledé) kuřecí plátky s příjemně výraznou (nikoli mdlou) chutí, měkké a šťavnaté (nikoli tuhé a suché), doprovázené sympaticky zhoustlou šťávou (nikoli vodnatou a nikoli klihovatou), to vše v příjemném množství a bez použití jakýchkoli dochucovadel.
|
|
Středa, 22 září 2021 |
 Víte, co mají společného polibek, klíč a brambory? Každé z jmenovaných má svou francouzskou verzi.
Tedy přinejmenším u nás, v Česku. Kromě toho bych klíč, polibek i brambory dokázala spojit do události, která se čas od času odehrává na 95. kilometru dálnice D1 z Prahy do Brna. Kdykoli odjíždím z domova (klíč a polibek) na Vysočinu nebo tím směrem, před Jihlavou mě v autě dostihne hlad. Ačkoli se po benzínkách a motorestech běžně nestravuji, zde dělám výjimku (brambory). Vaří tu ty nejlepší francouzské brambory široko daleko.
|
|
Úterý, 03 srpen 2021 |
Je jich opravdu hodně druhů ... Malé i velké, hutné i jemné. Bílé, červené, hnědé,
černé, strakaté... nejčastěji mají ledvinový tvar. Najdete je v kuchařských
receptech snad každé světové kuchyně. Do Evropy je přivezl ten nejznámější Kryštof.
Díky vysokému podílu vlákniny jsou dobrou prevencí proti rakovině tlustého
střeva i žaludečním a střevním potížím. A odvodňují organismus, takže jsou fajn
při urologických potížích.
|
|
Úterý, 15 červen 2021 |
Miluju jídlo. Jo. Jím ráda a fakt neznám nikoho, kdo by na otázku "Jíš rád?" odpověděl "Ne, nesnášim to, jim jenom proto, abych neumřel hlady." Odmalička miluju různá jídla, a je fuk, jestli jsou "hógo fógo" anebo normální či chudá. Faktem je, že jako malá jsem nebyla tlustá, jako velká jo. Tak jsem se rozhodla, páč jsem občas experimentátorka a pokud se dílo zadaří, proč se nepodělit, he?
|
|
Čtvrtek, 27 květen 2021 |
Křupavé steaky nebo nádherná voňavá žebírka nepřipravíte
jen na grilu, ale také doma na grilovací pánvi. Grilování v kuchyni má
oproti tomu venkovnímu několik výhod: Je možné grilovat za
jakéhokoliv počasí. Nepotřebujete poměrně drahý gril, vnitřní grilování je
levné. Grilovací pánvičky teplo rozvedou rovnoměrně, takže maso bude
stejně propečené na okrajích i ve středu. A samozřejmě díky nepřilnavému
povrchu je i velmi snadná údržba.
|
|
Neděle, 09 květen 2021 |
 Ze všech jídel na světě, která nejsou sladká, vykazuje trhací závin největší procento žádostí o recept. Tedy aspoň v mé kuchyni. Taky má v sobě zakomponovanou zvláštní pojistku proti případným zbytkům: ať upečete libovolné množství, vždycky aspoň jeden kousek chybí a někdo u stolu by si ještě rád trochu dal. Když je na stole trhací závin, stočí se konverzace vždycky jeho směrem. Asi takhle: „Jako to maso bylo fakt dobrý, ale můžeš mi dát recept na tvůj závin?“
|
|
|