Středa, 24 červen 2015 |
 Jak se dozvíte dál, je to zase jedno takřka celosvětové jídlo, samozřejmě existující pod různými jmény. Jen v naší české kuchyni ho, pokud vím, neznáme, ale to se dá snadno napravit, že? Nejdřív ale trochu té historie. Poprvé se tohle jídlo (podle Wikipedie) prý objevilo roku 1791 pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se už objevuje jako Shepherd's pie.
|
|
Pondělí, 22 červen 2015 |
 Asi nemusím moc dlouho vysvětlovat, že domácí zmrzlina je poměrně slušná výzva pro každého milovníka studeného a sladkého. Proč? Když doma v obyčejném mrazáku zmrazíte sebelepší smetanový krém anebo ovocné pyré, vytvoří se v něm při tuhnutí hrubé krystaly vody, které pak drhnou na jazyku a vůbec vám nedopřejí vychutnat si chuť původních surovin. Jo a navíc to může být tuhé jako kámen, když to s mražením přeženete.
|
|
Neděle, 07 červen 2015 |
 Už pár let se pokouším o Frankfurtskou vepřovou pečeni „jako od maminky“. Docela to zvládám, chutná skvěle, ale ať dělám, co dělám, není to to ono, není jako od mámy. Když ji vařila ona, byl provoněný celý byt, už i na chodbě domu jsem věděl, co bude k obědu. Tohle prostě nedokážu a vlastně vůbec nevím, proč.
|
|
Středa, 20 květen 2015 |
Máme rádi jídla co se uvaří skoro sama, předpisy nekomplikované a snadné. Přesto někdy po těch složitějších sáhnu, to když výsledek je úměrný vynaložené námaze. Tady je na ukázku jeden z těch pracných, ale výsledek - posuďte sami. Pochází z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“, což překládám "Jak se vařilo za Rakouska", z části věnované maďarské kuchyni.
|
|
Středa, 13 květen 2015 |
Jak to vaří Florentýna: báječně, jak jinak. A proto tu dnes máme plno receptů na další veleúspěšné Florentýniny omáčky. Ještě pár dalších je připraveno, takže komu se ani tentokrát netrefí do noty (nebo spíš do chutě), nevzdávejte to, další čtyři či pět nových receptů mám v záloze. Tak dnes první čtyři smetanové...
|
|
Pondělí, 11 květen 2015 |
 Miluju jídlo. Jo. Jím ráda a fakt neznám nikoho, kdo by na otázku "Jíš rád?" odpověděl "Ne, nesnášim to, jim jenom proto, abych neumřel hlady." Odmalička miluju různá jídla, a je fuk, jestli jsou "hógo fógo" anebo normální či chudá.
|
|
Středa, 22 duben 2015 |
Jak to vaří Florentýna: Dnes začneme tím, jaké maso koupit na vaření do omáčky. Omáčky k hovězímu masu jsou tradiční záležitostí a měli bychom je všichni opečovávat jako národní kulinární bohatství. Bohužel tomu někteří řezníci a prodejci masa nejsou zcela nakloněni, protože tvrdošíjně zjednodušeně dělí hovězí maso převážně na přední a zadní. Jenomže hovězí maso se skládá z mnoha svalů, z nichž se každý chová při vaření trochu jinak, takže i když vás řezník bude ubezpečovat, že jeho zadní je na vaše úmysly báječné, má pravdu jen asi tak v polovině případů.
|
|
Neděle, 19 duben 2015 |
Jak to vaří Florentýna: Omáčky k hovězímu masu patří do základní kuchařské výbavy, ať se vám to líbí, nebo ne. Pokud se v omáčkách nevyznáte, bojíte se jich, cítíte se v nich nejistě, jste houby kuchař(ka). Rajská omáčka, křenová omáčka, koprová omáčka, houbová omáčka světlá i tmavá, česneková omáčka, švestková omáčka, majoránková omáčka a spol. by měli být vaši milí a vyhledávaní společníci, nikoli obávané noční můry.
|
|
|