Neděle, 20 prosinec 2020 |
 Těsto na veku i na rohlíky obsahuje celkem dost tekutiny, takže jakmile ho začnete zadělávat, pomyslíte si něco o tom, že z tohoto poměru surovin nikdy nemůže vzniknout tvárné těsto. Vydržte minutu nebo dvě hníst těsto v robotu a hned toto tvrzení odvoláte; mouka tekutinu nasaje, hnětením se to ještě podpoří a celá mísa robota se během hnětení vyčistí. Mouku přidejte, pouze pokud by těsto i po 10 minutách hnětení vypadalo příliš mokré a lepivé a ulpívalo na stěnách nádoby.
|
|
Úterý, 08 prosinec 2020 |
Listopad je za námi, začal advent a většině z nás místo
klidného rozjímání a tichého těšení se na Vánoce začíná etapa plná
obrovských příprav. A tak není divu, že mi začal v hlavě blikat
majáček, že bych měla fofrem upéct perníčky, aby se do Vánoc stačily
rozležet, jak mi radívala babička.
|
|
Pondělí, 07 prosinec 2020 |
 Nastal čas plný vůní vánočního cukroví. Peče každý, kdo jen trochu může. Dámy se trumfují množstvím druhů, tvrdě trestají "ukrádání", protože přeci cukroví se má jíst až po Vánocích, pak je to jednak uleželé, a taky je to ten správný čas, jak si tu báječnou a vzácnou pohodu ještě prodloužit. Taky se pečou vánočky...
|
|
Čtvrtek, 03 prosinec 2020 |
Toto jídlo bylo donedávna velmi populární a pro sladkou chuť oblíbené
hlavně mezi dětmi. Zřejmě proto vznikl v České televizi známý večerníček Káťa a Škubánek. Škubánky bývaly běžnou součástí
jídelníčků ve školkách i v závodních kuchyních. Před cca 100 lety běžně
patřily škubánky do znalostní výbavy každé dobré české hospodyně.
|
|
Pátek, 30 říjen 2020 |
NA CHLÉB NÁŠ VEZDEJŠÍ ... no, už nám ho nikdo nedá dnes ani jindy, takže si ho upečem! Já to zkoušela už mnohokrát. Některý recept byl super, jiný se mi nepovedl, další byl moc složitý.. Taky mám pekárnu. To je taková super jistota. Nasypu, zaleju, nastavim - a za čtyři hodiny už je hotovo... No, Ale tenhle Francouz mne velmi zaujal... Nemyslím tím jen, že je zrzek, protože mně se všichni rezounci děsně líbí, ale zaujal mne i tou úžasnou láskou a precizností, jak chlebíček dělá. A - má tam plno zajímavých fíglů...
|
|
Úterý, 20 říjen 2020 |
Ne
nadarmo se tvarohu říká bílé zlato. Je tradiční mléčný výrobek s
velmi dlouhou historií. Má mléčně smetanovou chuť, bílou barvu a jemně
krémovitou chuť anebo naopak hrudkovitou konzistenci. Vzniká vysrážením
bílkoviny mléka pomocí kulturních mikroorganismů, popř. enzymů. Už z tohoto
popisu je zřejmé, že se jedná
o zcela přírodní potravinu. Jednou z plnohodnotných bílkovin obsažených v tvarohu je kasein,
který pozitivně působí na ochranu jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a
podporuje i mozkovou činnost.
|
|
Čtvrtek, 15 říjen 2020 |
 Pravé chimichurri pochází z Argentiny, takže v našich zeměpisných šířkách může žít spousta takových, kdo vůbec netuší, s čím mají tu čest. Čest je slovo, které bych podtrhla. Mít v kuchyni chimichurri by skutečně mělo být předmětem opravdového vděku, protože kdo ho jednou ochutná, nemůže přestat, a sklání se mu v podstatě neustále. Pravé argentinské chimichurri je obyčejné ochucovadlo z petrželové nati, česneku a chilli papriček, smíchaných s olejem a trochou octa. Na první pohled se jedná o zcela tuctové suroviny, nikoli o dalekou exotiku.
|
|
Neděle, 11 říjen 2020 |
Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé
tuky, mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a
kyselinu listovou. Bohatě jsou zastoupeny také minerální látky –
draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak
zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách. A HLAVNĚ - DĚSNĚ RYCHLÁ A DOBRÁ!
|
|
|