Pátek, 02 červen 2023 |
 Vařit
pro jednu osobu, tedy sám pro sebe, je záležitost někdy složitá. Jeden
to řeší houskou, salámem, láhví piva, případně něčím jiným, z obchodu
přineseným. Ano, dá se takhle žít léta. Ale pak jsou zase lidé, pro něž
příprava dobrých a snad i zdravých jídel je skutečnou výzvou. Vzhledem k
tomu, že je celkem dost „singl“ lidí, zkusme si navzájem poskytnout pár
jednoduchých a dobrých receptů, které jsou jak na jednou pro jednoho,
tak i na víckrát – pro onoho jednoho …
|
|
Středa, 03 květen 2023 |
 Pokud hledáte recept na snadný dort, který se podaří i těm, kdo nemají s pečením dortů mnoho zkušeností a postrádají takové vybavení kuchyně, které důkladně tře, šlehá i hněte, gratuluju. Právě jste ho našli. Tento snadný dort nevyžaduje samostatně pracujícího kuchyňského robota. Nevyžaduje znalost různých druhů těst. Nevyžaduje žádné neobvyklé suroviny. Nevyžaduje půl dne dovolené. Nevyžaduje chytrou troubu s programem pro dorty. Žádá po vás jen trochu pozornosti, abyste porozuměli tomu, co se vlastně bude dít.
|
|
Pondělí, 03 duben 2023 |
 Pokud máte doma pekárnu, není nic jednoduššího než si houskové knedlíky připravit přímo v ní, tedy nechat si pekárničkou jen umíchat těsto, a poté je jen uvařit. Tuhle mašinku mám už docela dost let, poslední roky jsem ji sice moc nepoužívala, ale teď jsem se rozhodla ji zase rozpohybovat. Jednoduchý důvod: nechce se mi roztápět velkou troubu, když si chci upéci bochníček chleba nebo nějakou tu dobrou buchtu…
|
|
Úterý, 07 březen 2023 |
 Quinoa je bezlepková pseudoobilovina, která se pěstuje pro svá jedlá semena. Je bohatým zdrojem bílkovin a jednou z mála potravin rostlinného původu, obsahující dostatečné množství všech devíti esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, hořčíku, vitamínů skupiny B, železa, draslíku, vápníku, mědi, fosforu, vitamínů E a celou řadu zdraví prospěšných antioxidantů. Tím patří mezi nejoblíbenější zdravé potraviny současnosti. Není geneticky modifikovanou plodiny a ve většině případů je pěstována organicky. A JÁ JI JEŠTĚ NEJEDLA...
|
|
Neděle, 26 únor 2023 |
Někdy se na netu dívám na pořad „Jak nás vidí svět“. Natáčený v
české restauraci v Austrálii a zákazníky jsou cizinci z celého světa. Občas se
tam vyskytují i jedlíci z Číny. Ti často namítají, že to je jejich recept,
žádné české jídlo, a my jsme jim ho ukradli. Po ochutnání se pak diví, co jsme
to s jejich receptem provedli. Ale k věci, mají pravdu? Podle
historiků se plněné knedlíky na jejich území objevily již ve 3. století n. l. a
vaří se u nich dodnes se slanou náplní pod názvem Bao buns.
|
|
Pondělí, 20 únor 2023 |
 Jo jo, přesně tak to dopadlo. Já se totiž rozhodla zase péct ve své domácí pekárničce, zn. Panasonic, ve které se toho už v mé domácnosti hodně povedlo. Ale - dávno tomu... A tak jsem vytáhla z komory velkou tašku, z tašky velký balík, z balíku pekárnu a jala se pekařit. První, co jsem dělat neměla: dívat se na další recepty na gooogle.
|
|
Čtvrtek, 02 únor 2023 |
 Nemám absolutně nic proti Florentýně. To uplně naopak!!! Její úvody k recepisum s fotkama hotovejch pochůtek mě pokaždý doháněj k silnýmu slinění. Jenže její spotřeba přísad a surovin se mi jeví - pro osamělýho chudýho dědka, zmítanýho větry - nedosažitelná. A co je ještě daleko horší - ta potřeba nádobí, který se pak musí mejt, sušit, ukládat. Jistě, rozumim, že jestli má Flonentýna myčku, nemusí tohle řešit. Taky rozumím, že na její dobroty nikdy nemůžu ani pomyslet. Ale mně jde jen o to, abych se najedl dosytosti a podle chuti, a aby mě to moc nestálo (zajímavej jazykovej obrat, kterej je ovšem srandovní jen v mluvený formě. V psaný formě je to, bohužel, jen jednosmyslný).
|
|
Čtvrtek, 19 leden 2023 |
 Proč by taky všecko žrádlo muselo bejt jen od Florenýny? Tenhle můj recepis vznikl ještě v době hojnosti, lacinejch housek a vajec. Přesto mám zhruba vykalkulovaný, že i teď, v době nouze, která naučila i Dalibora housky, se i mně housky pořád vyplatěj, což dokážu nížejc. Dokázat to musim, aby mě Nejspravedlivější z nejspravedlivějších nenařkl: "Dokaž to, jestli nedokážeš, tak se omluvíš jako chlap, nebo seš lhář a nejsi chlap".
|
|
Pátek, 23 prosinec 2022 |
 Možná, že jsem vám tímto trošku pozměněným citátem připomněla jednoho kdysi známého pána, ale o něm dnes zrovna řeč nebude... Otravu jídlem si alespoň jednou za život protrpí téměř každý. Bakterie obsahují všechny potraviny, a pokud je neskladujete ve správných podmínkách – tedy čerstvé v chladu a horké skutečně horké –, mohou se rychle množit a způsobit otravu. Co je horší (když to přijde), tak většina z nás ani nechce vědět, co ho vlastně skolilo. Mírné symptomy, jako je nevolnost, průjem a křeče, obvykle přecházíme mávnutím ruky s tím, že "zase řádí nějaká ta střevní chřipka".
|
|
|