Čtvrtek, 10 srpen 2023 |
 Ovesné vločky a snídaně, to jde báječně dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času; případně oboje. A jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.
|
|
Středa, 02 srpen 2023 |
Máte rádi španělské ptáčky? Pokud přemýšlíte, co vařit o
víkendu, ale nechcete utratit majlant, tento recept vás nezklame. Naučila jsem
se to už kdysi dávno (dávno, ještě za svobodna) od naší sekretářky v redakci, a dnes jsem si na to
vzpomněla. Je to relativně levné, a nehledě na to, odpadá i pracné plnění a
zatáčení masa. Omáčce to na chuti nijak neubere a vy budete sklízet chválu od
celé rodiny. Případně, pokud jste singl, tak budete mít dlabanec na vícekrát.
|
|
Pátek, 02 červen 2023 |
 Vařit
pro jednu osobu, tedy sám pro sebe, je záležitost někdy složitá. Jeden
to řeší houskou, salámem, láhví piva, případně něčím jiným, z obchodu
přineseným. Ano, dá se takhle žít léta. Ale pak jsou zase lidé, pro něž
příprava dobrých a snad i zdravých jídel je skutečnou výzvou. Vzhledem k
tomu, že je celkem dost „singl“ lidí, zkusme si navzájem poskytnout pár
jednoduchých a dobrých receptů, které jsou jak na jednou pro jednoho,
tak i na víckrát – pro onoho jednoho …
|
|
Středa, 03 květen 2023 |
 Pokud hledáte recept na snadný dort, který se podaří i těm, kdo nemají s pečením dortů mnoho zkušeností a postrádají takové vybavení kuchyně, které důkladně tře, šlehá i hněte, gratuluju. Právě jste ho našli. Tento snadný dort nevyžaduje samostatně pracujícího kuchyňského robota. Nevyžaduje znalost různých druhů těst. Nevyžaduje žádné neobvyklé suroviny. Nevyžaduje půl dne dovolené. Nevyžaduje chytrou troubu s programem pro dorty. Žádá po vás jen trochu pozornosti, abyste porozuměli tomu, co se vlastně bude dít.
|
|
Pondělí, 03 duben 2023 |
 Pokud máte doma pekárnu, není nic jednoduššího než si houskové knedlíky připravit přímo v ní, tedy nechat si pekárničkou jen umíchat těsto, a poté je jen uvařit. Tuhle mašinku mám už docela dost let, poslední roky jsem ji sice moc nepoužívala, ale teď jsem se rozhodla ji zase rozpohybovat. Jednoduchý důvod: nechce se mi roztápět velkou troubu, když si chci upéci bochníček chleba nebo nějakou tu dobrou buchtu…
|
|
Úterý, 07 březen 2023 |
 Quinoa je bezlepková pseudoobilovina, která se pěstuje pro svá jedlá semena. Je bohatým zdrojem bílkovin a jednou z mála potravin rostlinného původu, obsahující dostatečné množství všech devíti esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, hořčíku, vitamínů skupiny B, železa, draslíku, vápníku, mědi, fosforu, vitamínů E a celou řadu zdraví prospěšných antioxidantů. Tím patří mezi nejoblíbenější zdravé potraviny současnosti. Není geneticky modifikovanou plodiny a ve většině případů je pěstována organicky. A JÁ JI JEŠTĚ NEJEDLA...
|
|
Neděle, 26 únor 2023 |
Někdy se na netu dívám na pořad „Jak nás vidí svět“. Natáčený v
české restauraci v Austrálii a zákazníky jsou cizinci z celého světa. Občas se
tam vyskytují i jedlíci z Číny. Ti často namítají, že to je jejich recept,
žádné české jídlo, a my jsme jim ho ukradli. Po ochutnání se pak diví, co jsme
to s jejich receptem provedli. Ale k věci, mají pravdu? Podle
historiků se plněné knedlíky na jejich území objevily již ve 3. století n. l. a
vaří se u nich dodnes se slanou náplní pod názvem Bao buns.
|
|
Pondělí, 20 únor 2023 |
 Jo jo, přesně tak to dopadlo. Já se totiž rozhodla zase péct ve své domácí pekárničce, zn. Panasonic, ve které se toho už v mé domácnosti hodně povedlo. Ale - dávno tomu... A tak jsem vytáhla z komory velkou tašku, z tašky velký balík, z balíku pekárnu a jala se pekařit. První, co jsem dělat neměla: dívat se na další recepty na gooogle.
|
|
|