O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU PDF Tisk E-mail
Středa, 17 duben 2024
Dnes vám nabízím naprosto základní recept na grilovanou zeleninu. A protože duben je co do pocitů léta měsíc velmi nespolehlivý, dá se tento recept použít celoročně, neboť jej lze svěřit i grilovací pánvi nebo stolnímu grilu. Ano, nemáte-li gril s přímým ohněm, jde to i v toustovači, na kontaktním grilu nebo na grilovací pánvi. Jediná podmínka je, že musí být plotýnka, rošt či pánev pořádně rozehřáté, jinak se bude zelenina lepit a chytat.




Na grilování se hodí především cukety, papriky a lilky. To vše nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru, očištěnou papriku překrájejte na kousky o velikosti většího sousta. Dále se hodí i jarní cibulka – celá a očištěná, chřest – především ten zelený, houby, třešňová rajčátka – vcelku, čtvrtky červené cibule, dokonce i rozkrojený římský salát.

 

 

zelenina na grilu

 

 

Dotaz:       

Je lepší lilek nakrájet na kolečka, posolit a nechat patnáct minut vypotit? A musí se z lilku okrájet slupka?

 

Odpověď:

U mladého lilku tohle vypocení vůbec není potřeba. Pokud jsou semínka sotva znatelná, tak nasolení a vypocení jen zbytečně zdržuje od jednoduchého a přímočarého postupu. Přerostlým lilkům se dá snadno při nákupu vyhnout, jsou měkké na omak, hodně velké a velmi, velmi tmavé. Mladé jsou spíš menší, krásně pevné a mají fialovou slupku. Tak jako tak, slupka se z lilku neodstraňuje.

 

 

Základní pravidlo:

Zeleninu položte na žhavou a čistou mřížku grilu zcela nasucho.

Bez jakéhokoli oleje, bez jakéhokoli předchozího máchání v marinádě.

Když totiž zeleninu předem naložíte do marinády, v tom absolutním horku potom zbytečně zničíte všechny ty jemné panenské oleje i čerstvé bylinky, které se k zelenině hodí.

Prostě zeleninu opečte jen tak, na sucho, dokud se jí zespodu nevytvoří nahnědlý obtisk grilovacího roštu.

Nebojte se toho. Pokud je gril čistý a suchý a dost horký, zelenina se k němu nepřilepí.

Potom ji otočte a ugrilujte naprosto stejným způsobem i z druhé strany. Papriku dokonce stačí grilovat pouze po jedné straně, a to slupkou dolů.

Horkou zeleninu odkládejte do misky a skládejte na sebe.

Jde to rychle, protože se tu pracuje s opravdu horkým grilem, takže než všechnu zeleninu opečete, ta odložená zatím vydrží teplá.

 

Teprve potom vše ochuťte, jak je libo. Vlažná grilovaná zelenina dobře pojme a nasaje všechny chutě.

Například ji zalijte dobrým olivovým olejem a jemně osolte. Přihoďte jakékoli čerstvé nebo sušené bylinky, anebo i drcené koření.

Pro občasnou změnu můžete nakonec vmíchat i trochu vinného octa, tím vznikne teplý grilovaný zeleninový salát.

 

 

zelenina na grilu recept

 

 

Nejlepší možnost ochucení jsem si nechala nakonec.

Pokud máte rádi bazalkové pesto, nebo jakékoli jiné pesto, neobávejte se ho použít místo oleje.

Žádné další dochucení už není třeba.

 

Namísto pesta někdy vyzkoušejte i chimichurri, geniální argentinský vynález na grilovaná jídla.

Navzdory zámořskému původu lze chimichurri připravit z obyčejných tuzemských surovin.

Buďte opatrní, protože jakmile ochutnáte, propadnete mu a přinejmenším v grilovací polovině roku budete mít chimichurri stále v lednici.

Recept najdete zde: chimichurri.

 

Ať vám tahle zelenina na grilu dělá radost nejen v létě u grilu, ale třeba i v zimě, kdy to nejde provést jinak než na té nahoře zmiňované grilovací pánvi.

 

 

 

Báječné pochutnání

všem přeje Florentýna

 

 


Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]