O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KOLOKITHOKEFTEDES PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 srpen 2019
O tom, že existuje něco tak geniálního jako řecké cuketové kuličky, čili kolokithokeftedes, jsem neměla až do letošního léta ani potuchy. Samozřejmě znám nejrůznější cuketové špalíčky a placičky a karbanátky a krokety. Nejen cuketové, ale v podstatě z jakékoli zeleniny. Psala jsem o nich tady: zeleninové placičky. Na rozdíl od nich jsou cuketové kuličky smažené, a to znamená křupavé na povrchu, avšak měkké uvnitř.

 

 

 

 

 

Nejen měkké, taky nadýchané a neuvěřitelně lehké, voňavé, jemně pikantní, aromatické po bylinkách. Když takovou čerstvě usmaženou kuličku roztrhnete ve dví, zlatavý povrch se pod prsty prolomí, nazelenalý vnitřek se líně a měkce povytáhne vlivem sýra, obličej vám zahalí teplé letní aroma, ve kterém se utopíte v plných doušcích zeleniny, sýru a bylinek.

 

 

cuketové kuličky

 

 

Pokud to dokážete, můžete nyní ruku s cuketovým soustem vyslat směrem k misce s jogurtovou omáčkou, do které čerstvý, horký kousek cuketové kuličky zaboříte. Dál nepokračuju, hrnou se mi do očí slzy, že jsem už poslední dnešní cuketovou kuličku snědla. Vlastně vám tak trochu závidím, že tenhle zážitek máte teprve před sebou.

 

Suroviny na cuketové kuličky

Moc toho potřebovat nebudete, všechny suroviny v podstatě stačí jen smíchat na těsto, ale se struhadlem a nožem si přesto zadovádíte celkem slušně.

CUKETY

Těžko dělat cuketové kuličky bez cukety, takže ano, v receptu jí je hodně. Potřebuje nastrouhat nahrubo a pak ještě vymačkat v cedníku, protože každá kapka navíc škodí. Čím víc vody zbude v cuketě, tím víc mouky bude potřeba, aby se těsto netvářilo vodnatě. Vodnaté těsto se nedá pořádně usmažit do podoby kuliček, trhá se, nedrží, rozpadá se už jen tím, že se na něj podíváte. Jenomže zvýšené množství mouky dělá kuličky tužší a méně nadýchané. Takže ždímejte, mačkejte, je úplně jedno, jakým způsobem se dostanete k vymačkané cuketě, ale dostaňte se tam. Vymačkaná cuketa má asi poloviční objem než cuketa po nastrouhání. Pochopitelně se do receptu hodí hlavně mladší a menší cukety s váhou do 400-500 g. Ty větší už jsou moc tuhé, suché a hlavně mají znatelná semínka.

CIBULE A PÓREK

Dlouho jsem nemohla přijít na to, jak může být vnitřek cuketových kuliček tak krémový a měkký, aniž by byl zároveň syrový. Odpovědí je pórek, totiž poměrně velké množství pórku. Tak se ho v receptu nelekněte. Bez něj to není ono. Podobně funguje i cibule. Obojí se do směsi na kuličky přidává syrové, jen nakrájené nadrobno, a obojí změkne až při smažení.

 

VEJCE A MOUKA

Vajíčka s moukou to všechno drží plus mínus pohromadě. I když jsou v receptu v seznamu surovin uvedená jen dvě vejce, odolejte pokušení vmíchat jich víc. To pokušení bude hodně silné, protože těsto se tváří podezřele. Vypadá, jako by z něj nikdy žádné kuličky nemohly vzniknout. Ale i přes tohle nepravděpodobné rozpadavé vzezření vzniknou, jen mi to musíte v příslušné části receptu věřit.

SÝR

Bez sýru by to nebylo ono. V řecké verzi receptu na cuketové kuličky se vyskytuje feta (pravá řecká feta, české náhražky jsou příliš slané a příliš tvrdé). Feta při smažení změkne, skoro jako by se chtěla roztéct jako kterýkoli jiný sýr, a dodá kuličkám slanost i jistou pikantnost.

Není ovšem na škodu vědět, že existuje taky italská verze cuketových kuliček, do které pro změnu přijde parmazán a mozzarella. Takže kdybyste se náhodou do mého receptu zamilovali, tohle je jedna z možností, jak váš láskyplný vztah nenechat upadnout do stereotypu.

BYLINKY

Použijte čerstvou mátu a čerstvý kopr. Měly by být zhruba v poměru 3:1, tedy svazeček máty, třetinu svazečku kopru. Máta v teple hodně ztratí chuť, takže se jejího množství nebojte. To kopr je lepší držák, čili pokud ho nemáte ve velkém množství rádi, vezměte ho oproti receptu ještě míň.

Bylinky použijte bez stonků, jen otrhané listy a nať.

Na co si dát pozor

Už jsem zmínila pořádné vymačkání cuket, které je opravdu důležité, aby těsto nepotřebovalo zbytečně moc mouky a přesto drželo pohromadě.

Další důležitý okamžik je odpočinek těsta v lednici. Dopřejte mu aspoň 30 minut, během kterých zelenina i přes veškerou vaši předchozí snahu tekutinu stejně pustí, takže se z drobivého těsta stane těsto víc ucelené.

 

Kuličky nejdou z těsta vytvořit předem, jsou příliš řídké a roztekly by se. Je tedy potřeba tvořit jednu za druhou a rovnou vkládat do oleje. Nejlíp se mi osvědčil způsob, kdy lžící odkrojím kousek těsta o něco menší než pingpongový míček a pak ho mezi oběma rukama několikrát prohodím a uhladím. Kdybyste dávali těsto lžící rovnou do oleje, budete mít kuličky roztřepené.

 

Při smažení se držte osvědčené střední teploty. Kuličky musí v oleji bublat, to je jasné, ale neměly by zlátnout příliš rychle, protože tím by prostředek zůstal neprosmažený a zelenina syrová.

Určitě doporučuju použít nepřilnavou pánev. V nerezové to jde taky, ale kousky kuliček, které se při prvním ponoření do oleje dotknou dna, se mohou snadno přichytit a při obracení je můžete nechtěně potrhat.

 

Kuličky jsou hotové až ve chvíli, kdy hnědá barva na povrchu začne být opravdu výrazná, nenechte se unést prvotním zezlátnutím, to opravdu nestačí. Po usmažení je vyjměte děrovanou lžící na papírovou utěrku, která odsaje přebytek tuku, a taky se nebojte malým cedníkem odstranit z oleje uplavané a do zlatova vysmažené kousky cibule a pórku, ať se zbytečně nepřepalují.

 

Pokud by vám zbývající čekající těsto začalo během smažení řídnout a viditelně pouštět tekutinu, rozhodně do něj vmíchejte další lžíci mouky. Jakákoli uvolněná tekutina v těstě znamená, že se vám budou kuličky rozpadat a trhat. Sice už s přidanou moukou nebudou tak lehoučké a jemné, ale bez mouky nebudete mít kuličky vůbec žádné.

 

 

A to by zhruba bylo vše,

tak si nechte chutnat.

FLORENTÝNA


 


 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Florentýna je na rozdíl ode mne kouzelnice. Vypadá to jako jedlé jídlo pro mne, ale už vidím tu matlanici, která by mně vznikla na pánvi místo vytoužených kuliček. Bez friťáku z toho raději zkusím nějakou tu placku a samozřejmě bez kopru, ten nejím a asi i máty, spíše s česnekem a chilli.
srpen 27, 2019 10:21
... : irka
JÉ, CUKETA - ale když je jedna za 50 Kč, tak se to dost prodraží, když si uvědomím, že je to "jen" zeleninové jídlo...
srpen 27, 2019 12:09
... : d@niela
Jo, Irko, to jsem si řekla taky...

Těžko dělat cuketové kuličky bez cukety, takže ano, v receptu jí je hodně. Když jsem tenhle recept vkládala, chtěla jsem si ho hned vyzkoušet. Ale narazila jsem na totéž.

Takže za mne: nechám tyhle kuličky odkutálet mimo mne, protože nebudu dávat 200,- Kč trhovcům za 4 cuketky :-(. smilies/angry.gif
srpen 27, 2019 12:12
... : Mikin4
Kdybyste damy videly, jake nam tenhle rok vyrostly na Yukonu cukety... Nejvetsi uspech nasi zahradky! Skoda ze nemuzu poslat... smilies/smiley.gif
srpen 27, 2019 16:01
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]