O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBOROVÉ ZAJÍMAVOSTI A KLEPY PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 srpen 2019
PozdníAsi všichni víte, že jde o jednu z nejstarších kulturních plodin světa, bylo prokázáno, že v Peru u jezera Titicaca byla "brambora" prokazatelně pěstovaná už před 8000 lety. Roku 1536 je objevili španělští konquistadoři v opuštěné vesnici Soroccota na horním toku řeky Magdalena. 
 
 
 

  

V 16. století tj. v roce 1570 se brambora dostala do Španělska, kam ji přivezl z Peru neblaze proslulý conquistador Francisco Pizarro (ca 1474–1541). O malinko později dopluly i na britské ostrovy, kam je dovezl buď anglický admirál a pirát Walter Raleigh v roce 1584, anebo o dva roky později Francis Drake.

 

Mimořádnou výživovou hodnotu brambor rozpoznal na konci 18. století francouzský učenec Antoine Augustin Parmetier.  Na základě jeho dobrozdání se denně podávaly na královském dvoře a všechny dámy v čele s královnou Marií Antoneittou si květy brambor zdobily účesy. Mezi nedůvěřivý prostý lid je rozšíři Antonie Parmentier - podle dobré geniální lsti. Nechal pěstovat brambory poblíž Paříže na velkém poli, které hlídaly stráže. Jednou v noci ozbrojence odvolal. Jak očekával, milí sousedé (a nebyli to ani Češi) se na pole vrhli a všechny hlízy "vzácné královské pochoutky" ukradli. Vysadili je pak na svých políčkách, čímž brambory zahájily vítězné tažení sladkou Francií, a následně celou Evropou.

 

 



 

 

 

Do českých zemí se dostaly z Vídně, pak také z Holandska a Německa - zvané byly "zemská jablka" z doslovného překladu německého názvu "Erdapfel". Za Marie Terezie v letech 1771 - 1772 bylo k nám dovezeno hodně brambor z Pruska - Branibor a proto je lidé nazvali "brambury".

 

 

 

U nás měl největší zásluhu o rozvoj brambor Karel Havlíček Borovský, na jeho počest je v Havlíčkově Brodě Výzkumný ústav bramborářský, kde se v říjnu konají Bramborářské dny.

Dnes máme odrůdy pro průmyslové zpracování – k získávání škrobu, lihu, krmiv, pro potravinářské zpracování a pro skladování. Rané odrůdy se využívají hned po sklizni jako zelenina. Hlízy mívají béžovou slupku, ale i růžovou nebo modrofialovou, ty se využívají pro zpestření hlavně do salátů.

 

Výsledek obrázku pro brambory png

 

 

 

Velké množství minerálních látek - hořčík, draslík, železo, zinek a vápník

Bohaté na vitamín C a další důležité vitamíny – A, B, E

Nejhodnotnější zdroj energie

Nezpůsobují alergie

Zdravější varianta obilovin

Vhodné při bezlepkových dietách

Po speciální úpravě stravitelné jako čistá masová bílkovina

Levná a lehce dostupná potravina

Napomáhají správnému krevnímu tlaku

Chrání před nemocemi srdce

 

 

 

 

Rozlišujeme:
varný typ A – pevné lojovité brambory, nerozvařují se, vhodné do salátů nebo k přímé konzumaci
varný typ B – polomoučné, vhodné jako příloha

varný tyl C – měkké, moučnaté brambory, vhodné k přípravě těst a kaší

 

Léčivé účinky brambor: čerstvá šťáva pomáhá při žaludečních potížích, koupel z nati uleví revmatismu, vdechování horké páry z vařených brambor ulehčí nachlazení, rozdrcené horké brambory zabalené a přiložené na čelo uvolní dutiny. Vařené nastrouhané brambory oživí naši pleť, zklidní kůži na krku.

Skladujeme je ve tmě a chladu, nejlépe při 5 až 6 °C. Je-li teplota nižší, začnou cukernatět, po namrznutí hnijou. Na světle zelenají a tím se v nich tvoří jedovatý solanin. Nesmějí být oprané, mytím ztrácejí trvanlivost.

Před výsadbou v únoru a březnu rozložíme očky nahoru, na světlo, do záhonu je vysadíme za 4 až 6 týdnů, když jsou klíčky dlouhé asi 2 centimetry. Jsou citlivé na mráz, po omrznutí ale vytvoří nové výhonky. Po 2 až  3 týdnech je třeba přihrnout opět zeminu, aby hlízy byly ve tmě.
Ani brambory však nejsou odolné proti škůdcům, bývají napadány plísní bramborovou, strupovitostí, hnilobou, háďátkem bramborovým, nejznámější je asi mandelinka, která požírá listy.

Bramborových pokrmů je opravdu velké množství – vařené, pečené, šťouchané, sladké, slané, zapečené, grilované, fritované atd.

 

 

 


 

 

NAKONEC PÁR BRAMBOROVÝCH RAD:


 

 

Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáte jeden tvaroh.


Brambory se rychleji uvaří, když k nim přidáte kypřící prášek nebo kousek másla.


Nezapomeňte brambory vždy vařit s bobkovým listem - odvádí škrob, který zatěžuje naše klouby!

Přesolenou polévku nebo omáčku zachráníme přidáním nastrouhaného syrového bramboru, který do sebe natáhne sůl. Navíc ji takto i zahustíme.

Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když nasypeme do vody, ve které budeme knedlíky vařit, trochu mouky a dokončujeme je při nižší teplotě.

 

 

 d@niela

 

 

P.S. to jsem nevěděla,

že jsou brambory i velmi zdravé

pro pesany...

 

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Pro pesany možná jsou zdravé a dokonce je milují, alespoň ti moji, jenomže je nedokáží strávit, pokud je dostanou v kuse. Musím jim je rozmačkat, jinak je vyzvrací.

Brambory obsahují alkaloidy, z nichž je důležitý solanin. Brambory ukrývají jedovaté látky 2 mm pod slupkou a toxiny se ani vařením nezničí. Vylouhují se do vody, kterou po uvaření vylíváme. Povařené brambory tedy nemusíme považovat za toxické, ale dávat je psům se přesto nedoporučuje. Zvířata brambory špatně tráví a mohou se objevit střevní obtíže. Nejde však o smrtelně nebezpečnou potravinu.

V obchodě rozlišují brambory podle typu, A,B,C. Já je rozlišuji na napráškované koupené a doma vypěstované.
srpen 26, 2019 06:57
... : Mikin4
Ja se dnes vratil z vypravy do Tuktoyaktuku a pristich par dni budu sklizet. Zasel jsem brambory cervene, zlute, cerne a fialove (nekecam). Podam zpravu.
srpen 26, 2019 07:04
... : d@niela
add deeres: jo, dostane občas, rozmačkaný brambor, aby ten řízek nejedl jen tak :-) Nebo má kašičku politou omáčkou... Vzhledem k tomu, že je to pidipes, tak toho má málo, a navíc i jen občas. Mj. zatím tráví excelentně.

add mikin: vau, kdyby to nebylo tak daleko, tak si k tobě dojdu s báglem smilies/smiley.gif. Tak alespoň napiš, případně nafoť... smilies/grin.gif
srpen 26, 2019 09:21
... : doktor
Sláva bramborám!!!!!!!!!!!! Jsou vhodné ke každé dietě.
srpen 26, 2019 13:55
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]