O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
Přihlášení
Anketa
PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 02 červenec 2019 | ||||||
Strana 2 z 4
![]()
rajčatové pesto
Základní poměry surovin na pesto
Aby pesto dobře chutnalo a zároveň mělo správnou hustotu, je potřeba dát suroviny dohromady zhruba v tomto poměru: 40-50 g hlavní suroviny, podle které se pesto jmenuje (tedy buď bylinky, nebo zeleninu) 40-50 g ořechů nebo semínek 40-50 g nastrouhaného vyzrálého a výrazného sýra, jako je parmazán, pecorino nebo i pravá feta 100 ml oleje lisovaného za studena, aby měl výraznou chuť (nejen panenský olivový olej je na pesto skvělý, dobrý je i panenský slunečnicový, panenský řepkový – což vůbec není totéž jako běžný řepkový olej vhodný na smažení, případně je zajímavý i dýňový olej)
Vlastně stačí kombinovat suroviny, u kterých máte pocit, že by měly pasovat k sobě, anebo které jste už společně potkali v nějakém jiném jídle, kde vám dohromady chutnaly.
Základní postup na pesto
Pesto lze připravit několika způsoby, přičemž každý je jinak pracný a vede k trochu jinému výsledku. Pokud budete suroviny sekat ručně nožem na prkénku, dokud nevznikne hrubá pasta, sice se trochu zapotíte a bude vám to poněkud trvat – počítejte s alespoň deseti minutami poctivé práce s nožem – ale po závěrečném smíchání s olejem dostanete skutečně vynikající pesto, které se na vás bude smát z talíře, zejména pokud ho použijete na těstoviny, na noky nebo na brambory. Bude patrná jeho struktura a budou se na vás usmívat veselé rozmanité kousky jednotlivých surovin. Podmínkou je opravdu ostrý nůž, jinak budete suroviny spíš drtit a mačkat.
Pokud máte dostatečně velký hmoždíř, můžete suroviny rozmačkat a rozetřít v něm. Když pak nakonec budete postupně přilévat olej a stále pesto promíchávat, výsledkem vám bude velmi hebké, krémové, opravdu jedinečné pesto. Rozetřením surovin a následným vmícháváním oleje totiž stačí vzniknout krásná sametová emulze, kterou jiným způsobem nejde připravit. Zde je podmínkou úspěchu dost široký tlouček hmoždíře, kterým se dá zároveň drtit i roztírat.
No a konečně pokud máte robot se sekacím nástavcem, nebo ponorný mixér s nasazovací sekací nádobkou, případně malý samostatný elektrizovaný sekáček, anebo i smoothie maker, není nic jednoduššího než suroviny rozmixovat v něm. Trvá to pár vteřin a můžete takto připravit i větší množství pesta. Podle druhu mixéru se klidně může stát, že budete přístroj několikrát zastavovat a stírat suroviny ze stěn nádoby, ale jiné pracovní komplikace tu nehrozí. Ovšem riziko tohoto postupu spočívá hlavně v tom, že si uděláte pesto příliš jemné, příliš homogenní, prostě pesto, ve kterém se všechny suroviny slévají v jedno, protože je ostré nože nadrtí příliš nadrobno. Taky tahle cesta spotřebuje víc oleje než obě dvě předchozí. Je dost možné, že proti původnímu rozpisu budete muset dalších 20-50 ml oleje přilít, aby robot vytvořil nikoli suchou drť, ale pastu.
|
< Předch. | Další > |
---|