O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


HÁZEDLO PŘES BIDLO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 03 červen 2019

Ségra ještě nemusela chodit do školy, mně bylo něco málo přes tři a tak jsme s mámou od května až do října trávily dny na letním bytě v Krasejovce. Na nákup to bylo daleko, nejblíže Český Krumlov nebo České Budějovice, oboje vzdálené přes deset kiláků, kam se muselo v padesátých letech jedině pěšky.

 

 

 

 

 

 

Větší nákup přivezl táta na motorce se sajdkou, jednou za čtrnáct dní, protože pracoval v Praze. Tak jsme jedly to, co dala zahrada, pole, státní statek a les. Brambory, zeleninu, ovoce ze zahrady i lesa, mléko, vajíčka a houby. V kvalitě, která by dnes byla luxus.

 

 

V neděli jsem se rozjela podívat, jak se zase změnily Jevany, Vyžlovka, Černé Voděrady a prostřihla jsem to až do Ondřejova. Na loukách jsem viděla nejdříve špičky, nebudu to sbírat, ani žampiony, možná, že to jsou stejně ty krezolový smradláky.

 

Ale v lese už jsem neodolala, a domů jsem přinesla plnou tašku hub, dokonce i tři praváky.

 

A co teď s houbami?

Smaženici?

Udělat je obalované, nebo snad houbové placky?

 

Pak jsem si ale vzpomněla na Krasejovku a na jídlo, které jsem už léta nejedla a ani nevařila.

  

Házedlo přes bidlo...

 

Abych si vůbec vzpomněla, jak se to vařilo, musela jsem se podívat na internet.

Tam sice do toho podušené houby nedávají, ale když je tam přidáte, plus vajíčko, je to bezmasá mňamka.

Jen se po tom zaprášilo...

 

 

 

 

 

Házedlo přes bidlo pro gmpMůžete to také zkusit, tady je ten recept z

internetu:

 

Postup:

4 - 5 velkých brambor

sůl, kmín

2 - 3 cibule krájené nepříliš jemně

sádlo na smažení cibule (postící se - libovolný tuk)

 

Na noky:

1 vajíčko

1/2 dl mléka

dětská krupička, sůl

 

Brambory oloupeme a dáme vařit se solí a špetkou kmínu téměř do měkka. Ke starším bramborám lze přidat kousek celerové natě nebo libečku.

 

Poté si připravíme noky: rozšleháme vajíčko s trochou soli a mlékem a přisypeme krupičku - tolik, aby těsto už neteklo. Necháme chvíli stát, aby krupička nabobtnala. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Pro větší parádu můžete osmažit i cibulové kroužky, kterými hotový pokrm ozdobíte. Chvíli před dovařením přidáme k bramborám uvařené noky. Poté zcedíme a do brambor vmícháme do zlata osmaženou cibuli. Trochu se to rozpatlá, ale půvabně. Je možné přiložit např. klobásu, ale jako "masorád" říkám, že je to zločin.

Proč se to jmenuje házedlo přes bidlo? Tak to je proto, že těsto na noky, do vařící vody házíme lžící přes rukověť vařečky.

 

Dobrou chuť,

DEERES

 

 

A hlavně nesbírejte, co neznáte,

abyste nedopadli takhle!

 

Zvoní soused: „Je Honza doma?”
„Není, je v lese na houbách.”
Druhého dne zvoní soused znovu: „Je Honza doma?”
„Není, je v nemocnici po houbách.”

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Deeres díky za povídání i recepis.Bezva fotka.Bezva hplky.
červen 04, 2019 12:27
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]