O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KOLOSZVÁRSKÉ ZELÍ PDF Tisk E-mail
Středa, 24 duben 2019

Kdysi dávno, když Mrtvé moře bylo teprve nemocné, jezdili jsme s kamarády na čundr, a jedli, samozřejmě hlavně konzervy. Teprve časem jsem povýšil na osadního kuchaře a věnoval se vaření s celým úsilím; ovšem musel jsem se to nejdřív naučit. Můj stěžejní repertoár byl guláš (vařený podle mých dnešních znalostí poněkud špatně), ale nám to tenkrát nesmírně chutnalo. Inu, mládí…

 

 


 

 

 

Vzpomínám se slzou v oku na jízdu motorákem kdesi na severu Čech, jeli jsme ve vlečňáku, byla zima a uprostřed vozu stála kamna. Dobře, máme oheň, je skoro poledne, je tu teplo, takže je čas spáchat oběd. Jak řekli, tak udělali, a k nesmírnému pobavení spolucestujících jsem na těch kamnech spáchal právě to koloszvárské zelí.

Samozřejmě, jako správná parta trampů a recesistů, nabídli jsme ochutnat všem spolucestujícím, hlavně aby byla sranda. No, byla, a je na co vzpomínat.


Tenkrát stála konzerva leča s klobásou 5,40, konzerva golubců (zelný list) dokonce jen 4,50, teda pokud se dobře pamatuju, ono už je to drahně let.... Prodávaly se tenkrát dokonce tři maďarské konzervy, přímo luxusní, byly totiž drahé.

 

Byly to: Szertés Borda Bákonyi Morda - bákoňská vepřová pečínka v paprikovém pörköltu s žampióny a lahůdkovým špekem,  Koloszvári Töltöt Káposzta, kde nebyla paprika, ale vepřové maso v zelných listech s rýží, a Húsgombócok Tejfölös Kaprosmartásban, což byly koule z mletého vepřového ve smetanové koprové omáčce.

 

Kolozsvár jsem se naučil ihned, moc nám chutnal, a na ohni uvařený byl cenově mnohem příznivější. Vařívali jsme to pak s malou obměnou. Místo rýže jsme používali brambory, a protože jsme sebou troubu nenosili, vše jsme vařili v kotlíku na ohni. Pak už to ovšem nebylo vrstvené Kolozsvárské zelí, ale směs v kotlíku. Ale stejně to bylo báječné. Tak, a tady vám teda předkládám ten, aspoň podle mě, nejlepší recept na Kolozsvárské zelí. Receptů je moc, liší se v drobnostech, podle toho, jak si chcete usnadnit život. Podle mého soudu je nejlépe znát ten nejlepší a pak můžeme hledat různé zkratky a usnadnění, že.

 

 


Na perkelt:


200 g plecka
2 lžíce husího sádla
1 středně velkou cibuli
1 lžíci mleté sladké papriky
2 lžičky rajského protlaku
1 rajče
pasta z červené papriky
2 stroužky česneku, sůl

 

Dále pak:


100 g anglické slaniny
1 kg kyselého zelí
100 g rýže
paprikovou klobásu
3 krkovice nebo kotlety
1 zakysanou smetanu
1/4 l sladké smetany, sůl

 


Nejdříve si připravíme perkelt. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek a maso nakrájené na malé kousky. Přidáme rajský protlak, nakrájené rajče, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Rýží uvaříme jako obvykle, na jeden díl rýže dva díly vody. Naložené zelí udusíme se slaninou do poloměkka. Na dno zapékací misky dáme vrstvu rýže, na to vrstvu zelí, vrstvu perkeltu, nakrájenou klobásu. Na to ty tři kotlety nebo řízky z krkovice. Pak zbytek zelí a navrch zbytek rýže.

 

 

Related image


Pečeme přikryté asi 25 minut v troubě na zhruba 200 stupňů, poté vyjmeme, vše zalijeme směsí obou smetan a ještě asi 20 minut dopékáme.


Tak, to byl ten nejsložitější způsob. Na čundru jsme samozřejmě vynechávali ten perkelt, místo něj a těch kotlet tam přišlo jen na kostky nakrájené vepřové.

Ovšem v dobách, kdy jsme si ráno na ohýnku vařili „severskou snídani“, což byla konzerva hrášku s vejci, vše smícháno, to vám byl luxus!

 

MICHAL

 

 

Komentáře (7)add feed
... : Josef Kouba
Znáte někdo Polský Bigos?
Je to dušené kyselé zelí s klobásou. Na vrcholu Sněžky na polské straně je stále k dostání. Uvádí se, že dej do toho co dům dal. Maso co zbylo. Vepřové, hovězí, špek, klobása. Ta kombinace nesedí. Mě moc nechutná a uvádí se jako lovecký polský guláš. Ale základ je osmažená cibule se špekem čí uzeným, dále klobása nakrájená na malé kousky, zelí lehce propláchnuté vodou, zbavíme přílišné kyselosti a v nepříliš řídké konzistenci dusíme do poživatelného stavu. Lze přidat i troch hub. Sušených či čerstvých. Ale nepřehánět. Doporučuji kostku masoxu. Kdo nerad kyselé, trocha cukru to
spraví. Dobrou chuť.

duben 25, 2019 11:49
... : *deeres*
Na čundru se snědlo ledacos, ale v dávných časech existovaly konzervy, které byly i jedlé. Čínské vepřové, činský luncheon meat, kubánská citrónová šťáva v konzervě, zvláštní konzervovaná čínská jablíčka, které jsem milovala a gurmánský vrchol sovětská Chatka, půlkilová konzerva za tři kačky.

A hádejte, co jsme měli nejčastěji! Pravé humrové chlebíčky. Veka stála dvě koruny, majonéza korunu, citron pár desítek haléřů a sovětská konzerva Chatka, která obsahoval pravé maso z klepet humrů (žádnou drť jako dneska), stála tři koruny! Za normalizace podražila na šest. Dnes jen o málo větší stojí plus minus šest set! Bylo to tak levné, že zlidověla pseudoslovenská hláška:
"Umrem, umrem - prežerem sa humrem!"

https://jaroslavcejka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581625
duben 25, 2019 12:26
... : Michal
Josef Kouba: Nejsem barbar, tak bigos znám smilies/wink.gif Naposled jsem ho měl minulý týden v tržnici v Kudowa Zdroj. Podíváte-li se na recept, je jich tu hned několik, http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=96&t=949&p=1810&hilit=bigos#p1810 zjistíte že to vůbec není jednoduché jídlo. Pro sebe si ho nevařím, je ho totiž moc. Masa by se dalo dát míň, kysaného zelí taky, ale co s hlávkovým? Míň než hlávku nekoupím a co se zbytkem? smilies/grin.gif
Deeres: svatá pravda, ale zas jsme nekoupili jahody v březnu smilies/wink.gif
duben 25, 2019 12:55
... : *deeres*
Michale, tobě ty březnové opravdu chutnají? Nevoní, nemají žádnou chuť, vevnitř jsou divně bílé. Já si raději počkám na vevnitř pěkně růžovoučké, vyhřáté sluníčkem, klidně na konec června ze samosběru. Pak se jich naperu na celý rok, něco zmarmeláduju a zbytek schovám do mrazáku, až mně popadne mlsna na jahodovou bublaninu.
duben 25, 2019 13:38
... : *deeres*
Co se zbytkem hlávkového zelí? Já ho klidně schroupám jen tak, nebo miluji plněné zelné listy, také salátů se z něho dá udělat hafo:
http://makova-panenka.cz/recepty/zelne-salaty-z-cerstveho-zeli-petice-nejoblibenejsich-salatu-ze-zimniho-hlavkoveho-zeli/
duben 25, 2019 13:41
... : Michal
Deeres, nechutnají a rajčata taky ne. Ale je to má volba, koupit nebo ne.
Ale pamatuju rok1983 kdy jsem ujel 92 km abych sehnal brambory na štědrovečerní salát.

duben 25, 2019 19:10
... : Míša šíša
Teda deeres, dík za odkaz. Prohlížím stránky Makové panenky a jsem nadšena. Už vím, co budu dělat o deštivém víkendu - musím to prostě všechno přečíst od A až do Zet.
duben 26, 2019 10:17
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]