O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SVÍTEK DO POLÉVKY PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 únor 2019
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgDěvčata a kluci, napadá mě jenom jeden důvod, proč nezkusit dnešní recept, a tím je jeho název. Svítek. Zní to jako svitek, tedy něco poměrně nejedlého. Měla jsem to štěstí, že mě babiččin svítek do polévky doprovázel celé dětství, takže vím, o jaký skvost jde. Dokonce jsem vytáhla z jiných zdrojů než ze své paměti, že se svítek podával i nasladko jako lidový moučník.


 

 

Prostě se upekl, ale nerozkrájel se do polévky, nýbrž se zalil horkým mlékem, aby zvlhl a nabobtnal, načež se posypal cukrem a dalšími přísadami.

 

svítek do polévky

 

 

 

Svítek do polévky je pro mě tou nejsvátečnější volbou, pokud se mám rozhodovat, co v neděli přijde s vývarem na stůl.

 

Tudíž receptem na svítek definitivně zakončím měsíční seriál o vložkách do polévky. Finis coronat opus. Konec korunuje dílo. Navíc jste už beztak víc než přejedeni vývarů s rozličnými přídavky.

Jelikož nudle byly z tuhého uhněteného těsta, krupicové noky z těsta třeného, celestýnské nudle z palačinkového těsta opečeného v pánvi, přidám k tomu svítek z piškotového těsta, upečeného v troubě. Podle mě je vyvrcholením něčeho, co bych nazvala umění jednoduchého jídla. Z obyčejných surovin vznikne docela obyčejným postupem něco, co vyvolává úsměvy, přináší uspokojení, prožitky a vzpomínky.

Základní postup na základní svítek do polévky

 

V souvislosti se svítkem se často uvádí, že se připravuje z piškotového těsta. Já si tím nejsem tak docela jistá, ale necháme si to tady jen sami pro sebe, dobře?

Běžné piškotové těsto začíná vždy šleháním nějaké části vajec. Někdy bílků, jindy žloutků, občas i celých vajec, záleží na receptu. Pokud do piškotového těsta přijde tuk, stane se to obvykle až v závěrečné fázi připravy těsta. U svítku do polévky se ale s tukem začíná, máslo se totiž utře – čili nechá zpěnit – a teprve později se přikročí k přišlehání žloutků a k zapracování sněhu z bílků.

Svítek tedy trochu to připomíná třené těsto na bábovku, jenomže na něj zase svítkovému receptu chybí mléko. Pokud už se náhodou mléko v receptu vyskytuje (jakože se občas vyskytuje), tak ho je jen malé množství. Takže si myslím, že svítek do polévky je jakýsi kříženec mezi piškotovým a třeným těstem, který by byl nejspíš slepou vývojovou větví, kdyby v polévce nechutnal tak dobře.

 

 

Rozpis surovin

 

U svítku platí: kolik másla, tolik mouky, plus pár vajec rozdělených na žloutky a bílky, aby se žloutky mohly jeden po druhém postupně vmíchat do utřeného másla a aby se z bílků mohl ušlehat sníh.

Na jedno vejce připadá jen trocha mouky, někde mezi 10-20 g. Čím víc mouky, tím bude svítek hutnější. Čím víc mouky, tím spíš se ještě v receptu pro odlehčení těsta objeví jedna nebo víc lžic mléka či smetany na vaření.

A to je, hned po velké špetce soli a pár strouhnutích muškátového oříšku nebo květu, celá věda.

 

 

Jak se svítek do polévky peče a jak se podává

 

Pečení svítku vypadá jako hračka: těsto se rozetře na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou (případně vyložený papírem na pečení). Nalévá se obvykle jen v nízké vrstvě, asi na prst vysoké, což znamená někde kolem jednoho až jednoho a půl centimetru, ale klidně můžete roztírat ještě víc do tenka, jako jsem to udělala já. Pekla jsem v remosce, takže jsem v rámci prevence připálenin chtěla mít rovnoměrně pokryté celé dno bez ohledu na konečnou výšku těsta.

Péct můžete kdekoli mezi 180-220 stupni, doba pečení se bude přiměřeně tomu pohybovat od 8 do 15 minut. Správně upečený svítek má lehce zezlátlou barvu na povrchu a hlavně je na dotyk pružný (přesto křehký, šťouchejte do něj jen s citem).

Krátce po upečení svítek vyklopte, zhruba po minutě odpočinku by to mělo jít snadno. Pokud ho vyjímáte i s papírem, žádné záludnosti zde čekat nemusíte. Pouze nezapomeňte papír včas sloupnout, za tepla to jde podstatně líp než po vychladnutí.

Svítek krájejte teprve po kompletním vychladnutí. Pokud víte, že na to čas nemáte, upečte svítek den předem.

Nejhezčí jsou malé čtverečky 2×2 cm, obdélníky 1×2 cm, a působivě vypadají i kosočtverce. Případně též tenké nudle.


 

A jako vždy na konec to nejdůležitější: svítek vkládejte do polévky až těsně před podáváním. Nebo ještě lépe v samostatné misce. Jakmile nabobtná v polévce, přestane být tak dobrý.

 

 

Svítek do polévky

 

 

 

To vlastně ještě není všechno!

 

Dovolím si vám vyvolat úsměv na tváři ještě jedním kuchařským návrhem.

Až si užijete svítku obyčejného, jak jsem ho popsala výše a jak ho popíšu i v receptu níže, nechte se zlákat na nejrůznější obměny a ochucení.

Základní těsto unese i něco navíc, například:

 

 

  • vrchovatou lžíci nasekaných bylinek
  • vrchovatou lžíci strouhaného parmazánu
  • vrchovatou lžíci drobně pokrájené šunky
  • vrchovatou lžíci drobně pokrájeného vařeného nebo pečeného masa ze včerejška
  • vrchovatou lžíci nasekané uvařené či podušené zeleniny, jako je třeba mrkev nebo kapusta
  • vrchovatou lžíci mladého hrášku (pokud máte mražený, rozhodně ho předem nechte povolit a ohřát na pokojovou teplotu)

Těsto na svítek do polévky ve skutečnosti unese dvě vrchovaté lžíce přídavku, takže se nebojte výše uvedené možnosti kombinovat do dvojic.

Myslím, že na vás svátečnost takového záměru musí dýchat už jen z představy samotné.

 

 nakrájený svítek do polévky

  

Pokud ho neznáte, věřím, že se necháte zlákat, protože jde doslova o nedělní skvost z několika málo obyčejných surovin. A pokud vám je svítek znám, třeba si ho aspoň s chutí připomenete a zařadíte do kuchařského plánu. Únor je oblíbený měsíc pro nejrůznější výzvy (vydržet bez alkoholu, vydržet bez masa, vydržet bez cigaret, vydržet bez sociálních sítí) – zřejmě proto, že má jen 28 dní. Tak proč si nepřidat jednu pěknou výzvu se svítkem do polévky, no ne?

 

Příště za odměnu zvolím sladké téma, máte se na co těšit :-)


FLORENTÝNA

 

 

 


Komentáře (1)add feed
... : doktor
Flor,jojojo svítek je do bujonových polévek super.
únor 26, 2019 12:42
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]