O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SULC - JAK HO ZVLÁDNOUT V JEDNOM DNI PDF Tisk E-mail
Pátek, 22 únor 2019
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgPokud jste ochotni mít sulc tučnější a zakalenější, vůbec se netrapte s dvoudenní přípravou a udělejte to vše najednou. Po uvaření a slití vývaru oberte a rozkrájejte maso, nakrájejte zeleninu a vše smíchejte s vývarem a nalijte do formy. Po vychladnutí a ztuhnutí (tady stejně budete muset čekat do druhého dne, s tím nic nenaděláte) se můžete pokusit vrstvu sádla, která vystoupala na povrch, opatrně seškrábnout pryč – anebo ji s plným vědomím a plným panákem řádného žaludečního likéru nechat tam, kde je.


 

Tahle moje verze receptu na sulc rozhodně není jediná. Pokusím se tedy ještě shrnout nejčastější obměny a pak už vás nechám běžet pro nožičky a kolínka.

Občas se říká, že pro sulc jsou důležité uvařené rozemleté kůže, které se přidají do hotové směsi, neboť pomohou vytvořit rosol. Není to tak úplně pravda. Rozemleté kůže klidně můžete do sulcu upotřebit, pokud je vám líto je vyhodit, na sulcovatění a rosolovatění však velký vliv mít nebudou. Rosol vznikne i bez nich.

 

Též se doporučuje vařit na sulc nejen nožičky a kolena, ale taky kus vepřové hlavy. Hlava vám sice trochu zkalí vývar, ale pro tvorbu rosolu funguje dobře.

 

A konečně se do směsi na sulc může přimíchat tolik syrové nakrájené cibule, kyselých okurek nebo vařených vajec, jak je vám libo. Stejně tak se můžete rozhodnout nepoužít vařenou mrkev a raději ji sníst, aby nekazila masovou mozaiku na řezu.

Tohle všechno nechávám na vás, důležité je jen a pouze vařené maso a z něj vzniklý vývar.

 

 

Sulc

 

 

S U L C - ingredience a postup




·        1 vepřová nožička (750 g)

·        1/2 vepřového kolene (750 g)

·        1 lžička soli

·        1 velká mrkev

·        1/2 petržele

·        2 bobkové listy

·        5 kuliček pepře

·        5 kuliček nového koření

·        ocet nebo citronová šťáva na dochucení

 

 

K podávání:

 

·        čerstvý chléb

·        cibule

·        zelená petrželka

·        ocet nebo octová zálivka (ocet naředěný vodou)

 

 

 

 

1.     Maso důkladně opláchněte a zbavte zbytků štětin na kůži (opálením nebo oholením). Vložte do menšího hrnce, kam se vejde natěsno, zalijte studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, a přiveďte k varu.

2.     Po 3 minutách vroucí vodu s pěnou slijte, maso znovu opláchněte a vypláchněte přitom i hrnec. Vraťte maso do hrnce, znovu zalijte studenou vodou, osolte lžičkou soli, přidejte všechno koření, znovu přiveďte k varu a tentokrát vařte 2,5 hodiny. Dbejte na to, aby var byl opravdu mírný, nikoli překotný.

3.     Zeleninu očistěte, oškrábejte, rozkrájejte na větší kousky a vhoďte do hrnce k masu. Společně vařte 30 minut.

4.     Uvařené maso a zeleninu vyberte velkou děrovanou lžící do misky a vývar nechte 5 minut odstát. Pak ho slijte přes cedník a zkuste přitom nerozvířit usazeniny na dně – těch se zbavte. Nejprve při pokojové teplotě a potom v lednici nechte do druhého dne jak uvařené suroviny, tak vývar důkladně vychladit.

5.     Druhý den oberte maso od kostí a kůží a pokrájejte ho nadrobno. Na malé kousky nakrájejte i uvařenou zeleninu. Z vychladlého vývaru seberte vrstvu sádla, která vystoupala na povrch, pak vývar vyklopte do mísy a z povrchu odškrábněte zbytky usazenin.

6.     Podle toho, jak je v tuto chvíli vývar ztuhlý, zvažte, zda potřebuje ještě trochu svařit, aby rosolovatěl silněji. Nezapomeňte, že po přidání surovin se mu poněkud sníží pevnost.

7.     Vývar zahřejte, aby se rozpustil (pokud jste ho svařovali, tak je zahřátý dost) a dochuťte octem nebo citronovou šťávou, jak vám vyhovuje – nemusíte kyselit vůbec, pokud nechcete.

8.     Nakrájené maso a nakrájenou zeleninu smíchejte s vývarem, nalijte do vhodné nádoby, například do malého pekáčku nebo do formy na chlebíček, a nechte opět do dalšího dne zatuhnout v lednici. Pro obzvlášť mimořádný dojem zvažte jednoporcové formičky.

 

 

Ztuhlý sulc vyklopte na velký talíř, posypte třeba nakrájenou cibulkou a zelenou petrželkou, a podávejte s další trochou octa, octové zálivky nebo s kombinací octa a oleje.

U vyklápění vám pomůže několikavteřinové nahřátí nádoby v horké vodě, u podávání pak čerstvý chleba.

 

FLORENTÝNA

 

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Flo ten tvůj sulcík vypadá vážně skvěle.A bude tutově chutnat.
únor 22, 2019 12:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]