O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SULC PRO MASOPUSTNÍ OBDOBÍ PDF Tisk E-mail
Pátek, 22 únor 2019
Přejít na obsah
SULC PRO MASOPUSTNÍ OBDOBÍ
Strana 2
Strana 3
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgDomácí sulc patří k těm formám kouzlení v kuchyni, ke kterým se přistupuje s jistou opatrností a obezřetností, ačkoli se jedná o naprosto jednoduchou záležitost, která se při troše pečlivosti snad vždy musí podařit. Kdybych ho měla porovnat s tlačenkou, je to takový její chudší příbuzný, protože se dělá z podřadnějšího masa. To ovšem neznamená, že si zaslouží, aby se na něj koukalo skrz prsty. I obyčejný sulc se dá trochu vylepšit, odlehčit a udělat z něj pochoutku hodnou bílého ubrusu a stříbrného příboru.

 

 

 

 

Na sulc v malém lahůdkovém množství vám bude stačit jedna vepřová nožička, jejíž pořizovací cena se pohybuje kolem 19 korun za kilo. Nožička proto, že obsahuje spoustu kůže, šlach, chrupavek i kus kosti, což jsou všechno důležité přísady pro úspěšný vznik rosolu. Žádné práškové želatiny netřeba, ztuhne to všechno samo. Případně můžete postupovat po vepřové nožičce ještě kousek výš a použít kolena, jsou též skvělá a obsahují víc masa než nožičky.

Druhou důležitou přísadou je čas, neboť rosol vznikne jedině při delším vaření. Řekněme, že dvě a půl až tři hodiny budou tak akorát.

 

A poslední důležitou surovinou, na kterou nezapomeňte, je loučící se zima za okny. Blíží se konec masopustu, vrchol vepřových hodů, za chvíli začne šestitýdenní velikonoční půst a tedy to správné období pro shazování několika přebytečných kil. Je prostě nejvyšší čas užít si vepřové v jeho zimní podobě vonící zabíjačkou.

 

 sulc

 

 

Jak udělat dobrý sulc

 

Pokud si chcete v kuchyni trochu pohrát, nabídnu vám svůj oblíbený postup na sulc, který je v rámci možností čistý, zbavený tuku a plný zeleniny. Nečekejte tedy klasický recept pro domácí zabíjačku, kde není čas se s tímto jídlem dva dny párat a piplat.

Tenhle recept naopak můžete s čistým svědomím nabídnout návštěvě, aniž byste riskovali, že se od vás následující týden nebude schopná odvalit, případně že jí budete volat odvoz v rámci žlučníkového záchvatu.

 

 

Váš třídenní plán bude vypadat zhruba takto:

 

 

Den první

 

První den budete mít za úkol všechny suroviny uvařit a dát vychladit.

 

  • Vepřové nožičky a kolínka nejprve důkladně vydrhněte pod studenou vodou, klidně si k tomu na pomoc vemte kartáček. Máte-li v úmyslu kůži později použít do sulcu, zbavte ji všech zbylých štětin – buď je budete muset opálit, nebo použijte jednorázové holítko.
  • Maso vložte do co nejmenšího hrnce, do kterého se vám vejde natěsno. Zalijte studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, přiveďte k v varu a po pár minutách vaření tuhle vodu bez pardonu slijte a nahraďte čistou studenou vodou. Důvod je prostý, zbavíte se tak spousty nečistot, které by vám později kalily sulc.
  • Do druhé vody už můžete vložit koření (používá se obvykle bobkový list, černý pepř a nové koření, ale stejně tak nemusíte dávat vůbec žádné) a přidat lžičku soli. Opět nalijte vody jen tolik, aby těsně zakrývala maso, ale ne víc, jinak budete mít vývar příliš slabý a sulc tím pádem řídký a málo tuhý.
  • Po dvou až dvou a půl hodinách velmi mírného, skoro neznatelného varu přidejte k masu očištěnou mrkvev a třeba i kousek petržele nebo celeru a vařte ještě půl hodiny. Po této době by měla být zelenina měkká, ale stále ještě chutná, a maso by se mělo téměř rozpadat a samo oddělovat od kosti.
  • Mírný var je důležitý proto, že se klihovatina lépe ve vodě rozpouští a nezískává pachuť jako při prudkém varu.
  • Po uvaření vše vyjměte, koření vyhoďte, vývar opatrně sceďte, abyste ho zbavili kalů na dně, a vše nechte do druhého dne vychladnout. Prostě postupujte podobně, jako byste vařili hovězí vývar.
 
 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]