O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ ROHLÍKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 leden 2019
Přejít na obsah
DOMÁCÍ ROHLÍKY
Strana 2
Strana 3
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgDomácí rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit. Mám k tomu tři dobré důvody: Jednak jsou takové domácí rohlíky proklatě snadné, jednak se seznam potřebných surovin dá odškrtat v každé kredenci a ten třetí důvod už jsem samou nedočkavostí zapomněla. Tak moc se s vámi potřebuju podělit o recept. Takže to nebudu protahovat.

 

 

 

 

Jsem si jistá, že vůbec nepochybujete o kouzlu rohlíků v naší stravě. Tím spíš, když jde o rohlíky obzvlášť vypečené, hutné tak akorát, aby neměly papírovou střídku a nechaly se rozkrojit a namazat máslem nebo pomazánkou. Ale protože takové aby v obchodě pohledal, měli byste mít v zásobě spolehlivý recept, jehož pomocí zachráníte nedělní večeři i páteční svačinu.

 

domácí rohlíky recept

 

 

Náročnost na přípravu domácích rohlíků je zhruba jedna hodina – a z toho většinu zabere bezpracné kynutí těsta. Plus necelých dvacet minut pečení v troubě. Pokud tedy máte k dispozici asi tak hodinu a půl času, kdy se občas můžete pohybovat poblíž kuchyně, a pokud najdete v lednici kousek čerstvého droždí, nic by vás už nemělo zastavit. Jedině snad výmluvy na lenost, ale věřím, že ty jsou v současné době novoročních kuchařských předsevzetí poněkud tiché až nehlasné.

 

Ukážu vám dnes základy slaného kynutého pečiva a nastavím srovnávací laťku. Kde jinde než doma má člověk získat etalon pro zjištění, jak řemeslně zdatná je nejbližší pekárna? Pokud rohlíky neupeče líp než vy, stala se někde chyba. A věřte mi, moje recepty jsou sice fajn, ale dobrá pekárna by měla mít po ruce mnohem vydařenější kousky.

Aby to nebylo jen o domácích rohlíčkách, návdavkem připojuji několik dalších způsobů, jak jedno a to samé rohlíkové těsto zauzlovat do nejroztodivnějších tvarů, totiž pletýnek, kaiserek, růžiček, spirálek nebo buclatých rolek.

 

 

Základní recept na domácí rohlíky

 

Asi už jste z předchozího motivačního úvodu pochopili, že se v receptu na domácí rohlíky pracuje s droždím. Ale žádnou paniku, tentokrát nejde o složitosti typu vánočka nebo velikonoční mazanec. Těsto na domácí rohlíky je poměrně lehké a poddajné, neobsahuje vejce ani velké množství tuku, takže kyne rychle, dobře a bez velkého přemlouvání nebo půlnočního zaříkávání. Takový vhodný začátečnický materiál, řekla bych.

 

 

Kvásek

 

Prvním krokem při přípravě rohlíkového těsta je kvásek, tedy směs droždí, trošky cukru, vlažného mléka a hrstky mouky. To když smícháte dohromady a necháte chvíli při pokojové teplotě, droždí se probudí ze zimního spánku v lednici, začne mít žízeň a hlad, s chutí se pustí do nabídnutého cukru a mouky, začne se vesele množit, potomci se ihned a s novou chutí zakousnou do připravené stravy a tak to bude pokračovat, dokud nezakřičíte hrnečku dost a zpěněný kvásek nepřelijete do větší mísy, kde už na něj bude čekat zbytek připravených surovin.

 

Aby kvásek zafungoval, stačí splnit dvě podmínky: mít dobré droždí a použít správnou teplotu mléka. Co se týká droždí, je to živý tvor, takže se občas stane, že nepřežije dlouhodobý rekreační pobyt ve vaší lednici. Když po rozbalení najdete známky oschnutí nebo dokonce plísně, je tu velká šance, že už takové droždí neoživíte. Pokud máte droždí nedávno koupené, mělo by být v pořádku.

 

Vhodná teplota mléka pro uvedení droždí do života je mezi 20-38 stupni. Chladné mléko z lednice moc oživovacích schopností nemá a příliš horké mléko vám zase naopak droždí spolehlivě spaří, zabije a definitivně zneškodní. Takže mléko ohřejte, ale opatrně, jemně, zhruba na teplotu, jako byste připravovali kojeneckou stravu. Při pochybnostech si kápněte kapku na zápěstí – pokud ucítíte jakékoli teplo, je mléko teplé příliš.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]