O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POUŤOVÁ SLADKOST PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 leden 2019
Výsledek obrázku pro turecký medMnoho z vás si jistě pamatuje turecký med prodávaný na poutích. Byl vystaven ve velkých blocích a prodavač sekáčkem odsekával kousky. Dnešní poutě už jsou o něčem jiném, tradiční cukrovinky se tam neprodávají a pokud ano, chutnají úplně jinak. Dostal se mi do rukou recept na turecký med, který chutná přesně tak, jak si pamatuji z dětství. Zastánci zdravé výživy se z jeho složení asi zhroutí, ale jednou za čas, na připomenutí...

 

 

 


Co je potřeba: 

 

  • 240 g krupicového cukru
  • 135 g medu
  • 1,5 dl vody
  • 4 vaječné bílky
  • mandle, oříšky, pistácie

Krok 1: 

Nejprve si připravíme mandle, oříšky nebo jejich směs. Med bude více chutnat, pokud ořechy budou upražené. Mandle před pražením sloupneme – zalijeme je vroucí vodou a po několika minutách půjdou lehce vymáčknout ze slupky. Ořechy pražíme i s hnědou slupkou, horké opražené pak promneme v utěrce nebo na drátěném sítu. Slupka se rozdrobí a odpadá. Ořechy a semínka pražíme na suché pánvi, mícháme a hlídáme, aby se nepřipálily, zhořkly by. Upražené necháme vychladnout.

 

Krok 2: 

V kastrolu se širokým dnem rozmícháme vodu, cukr a med. Teprve když je cukr s medem rozpuštěn, začneme směs svařovat na plotýnce. Cukr s medem se musí svařit na nit. Vyzkoušíme to tak, že kapku roztoku kápneme na studený talíř, namočíme si ukazovák, přiložíme a hned oddálíme palec. Mezi prsty se musí utvořit nitka, pak je cukr správně svařen. Toto je velmi důležitý krok, bez správného provedení se med nepovede.

 

Související obrázek

 

Krok 3: 

Mezitím, co se sváření cukru chýlí ke konci, ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků. Do něj pomalu za stálého šlehání přiléváme horkou sladkou směs. Dáme na sporák a osm minut zahříváme a šleháme. Šleháme důkladně, aby se cukr nezačal připalovat a hnědnout. Po uplynutí 8 minut směs odstavíme a necháme za občasného promíchání zchladnout.

 

Krok 4: 

Mezitím, co chladne směs, pokrájíme mandle a ořechy na menší kousky. Připravíme si také nádoby, ve kterých bude med tuhnout. Ty vymažeme olejem. Já používám silikonové formy na pralinky, med nemusím sekat a mám porce přesně do úst.

Posekané mandle nasypeme k vychladlé směsi cukru, medu a bílků, znovu přistavíme na sporák a zahříváme. Vařečkou mícháme a obracíme ode dna. Hmota hodně zhoustne. Pak ji naplníme do forem a necháme při pokojové teplotě 24 hodin tuhnout.

 

Krok 5: 

Jestliže med neztuhl, znamená to, že cukr nebyl dostatečně svařen. Nevadí, natřete směsí dortové oplatky, na několik hodin je zatěžkejte např. pekáčem s vodou a pak ostrým nožem nakrájejte.


YVETA


Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
Mńam, tak zrovna tomuhle jsem na poutích nikdy neodolala, ještě, že mám dobré zuby. V zájmu jejich zachování si to raději nevyrobím.
leden 17, 2019 08:21
... : doktor
Yvčo,tak to jsi mi udělala radost.Jdu kutit a pak mlsat.
leden 18, 2019 12:15
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]