O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÓRKOVÁ POLÉVKA PŘÍMO SNOVÁ PDF Tisk E-mail
Úterý, 20 listopad 2018
Přejít na obsah
PÓRKOVÁ POLÉVKA PŘÍMO SNOVÁ
Strana 2
Strana 3
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgNa tomhle receptu na pórkovou polévku není nic extra. Dokonce se ani nemusíte extra vypravovat do obchodu pro suroviny, protože je nejspíš najdete doma. Pórková polévka je hřejivá, levná, snadná, líbivá českým chutím a stačí na ni znát tři důležité věci. Kuchařsky starší a pokročilí prominou, tohle bude povídání spíš pro novice a začátečníky.
 

 

 

Pórková polévka – první důležitá věc, která ji udělá extra vymazlenou

Takový pórek, to je prima podzimní a zimní surovina. Za pár korun je jí plný hrnec. Když z pórku odříznete kořínky a zavadlé části zelené natě a sloupnete z něj vrchní unavenou nebo poškozenou vrstvu, zůstane vám v ruce věc připomínající zeleno-bílý štafetový kolík.

 

pórková polà © vka
 
 

Nenechte se však unést, zvolněte tempo a nezačínejte ho hned láskyplně krájet na nudličky, kostičky nebo jiné pravidelné tvary.

Pórek nejprve potřebuje důkladně opláchnout, i když to tak nemusí na první pohled vypadat. Vždy ho rozřízněte tam, kde plus mínus končí bílá část a začíná zelená.

Bílé části stačí letmé ošplouchnutí vodou, zato zelená část vyžaduje rozebrat vrstvu po vrstvě a každou z nich pečlivě opláchnout ze všech stran. V jejích záhybech a vrstvách jsou často zbytky hlíny a kamínků, kterých byste se jinak než tímto způsobem nezbavili. Teprve potom můžete přistoupit k prkýnku, vzít do ruky pořádný nůž a učinit, co jste zamýšleli.

 

Pórková polévka – druhá důležitá věc, která jí dopřeje extra zelenou barvu

Pórek, když ho hodíte do nějakého teplého prostředí, třeba do vroucí vody nebo do bublajícího másla, má tendenci zvýraznit své zelené tóny a doslova se rozzářit na svět. Zelená se stane zelenější, sytější, veselejší.  Bohužel mu to ale nevydrží moc dlouho, tato podívaná se nabízí jen prvních pár minut.

Jako každá jiná surovina zelené barvy, i pórek to časem nevydrží a začne v teple blednout a šednout, čili ztrácet barvu. Na chuť to nijak zásadní vliv nemá, ale pokud i u vás doma jíte očima, tak to budete považovat za dost podstatnou skutečnost.

 

Abyste i po 15-20minutovém vaření polévky našli na talíři kousky zeleného pórku, je třeba zelenou část přidat do hrnce až těsně před koncem vaření. Zhruba tři minuty by měly stačit, aby pórek změknul, ale nezačal ještě ztrácet na kráse. Oproti tomu bílou část pórku, která nemá barevně co nabídnout, můžete – a musíte – použít hned na začátku.

 

Pokud máte pocit, že zelené části máte nakrájeno moc a že z té bílé přece nemůže vzniknout vydatná polévka, klidně zelenou část rozdělte na dvě poloviny. První použijte hned a druhou si nechte až skoro na konec.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]