O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O MYČCE NAŠÍ MILOVANÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 25 říjen 2018
Související obrázekTéměř bych krk dala na to, že tohle nevíte: Dne 28. prosince v roce 1886 dala Američanka Josephine Cochranová patentovat první automatickou myčku na nádobí. Bohatá panička z Illinois vlastně neměla důvod k tomu, aby něco jako myčku vynalézala. O nádobí se jí staralo služebnictvo, takže netrpěla nedostatkem času jako většina dnešních žen. Měla ale jiný problém…

 

 


 

Ono totiž zejména po větších večírcích bylo špinavého nádobí tolik, že služky často něco rozbily nebo poničily. A protože paní Cochranová pocházela z rodiny samých vynálezců (její dědeček vymyslel parník), pustila se přemýšlení, jak to vyřešit.  

 

Začala velmi netypicky, dalo by se říct ženským přístupem. Zatímco mužský vynálezce by přišel nejprve s celkovým konceptem nebo s pohonem, paní Cochranová začala detailem - držáky na talíře. Teprve poté, co vymyslela, jak talíře a hrníčky uchytit do drátěných držáků tak, aby pevně držely i v silném proudu, umístila držáky na kruh. 

 

Ten byl napojen na motor, který kruhem otáčel; voda pak na nádobí padala shora. Paní Cochranové trvalo několik let, než to všechno vyzkoušela a sestrojila, ale odměnou jí bylo nejvyšší ocenění na světové výstavě v Chicagu roku 1893. Jakmile se na trhu objevily první cenově dostupné myčky, chtěl je každý. Zpočátku se objevovaly hlavně v restauracích a na lodích, ale o pár desítek let zamířily i do domácností. 

 


 

 

Vynález byl výsledkem řady nákresů a prototypů. Letité snažení Cochranové vyústilo patentem v roce 1886. Myčky našly uplatnění v hotelích, restauracích či armádě. Jejich cesta do domácností byla ale trnitější - kvůli vyšší ceně i kvůli tomu, že služkám "braly" práci. Cochranová (1839 až 1913) se rozhodla založit továrnu a výroba se dobře rozběhla. Posléze patent i továrnu výhodně prodala.

 

Mezi průkopníky strojů na mytí nádobí se již roce 1850 zařadil jistý Joel Houghton, který přihlásil patent na jednoduchou myčku - prostý dřevěný sud, v němž se nádobí očistilo ručně proudem vody. V roce 1924 William Howard Livens vymyslel malou myčku nádobí, která byla vhodná pro domácí použití. Plně automatická myčka se sušením se objevila o 20 let později, masivního rozšíření do kuchyní (tedy spíš těch západních) se tento pomocník dočkal až v 50. letech minulého století.

 

 z útrob internetu vyhrabala

ELIŠKA

 

 

Komentáře (3)add feed
... : mia I
myčce jsem dlouho odolávala, ale jsem ráda, že ji mám. Je to dělnice, když se sejde celá rodina, plno nádobí, je k nezaplacení. Hlavně na příbory. Co mi vadí je, že hrnky uvnitř jsou vydřené a občas se nějaký talíř nebo hrnek odštípne, jak se o sebe hrnečky šoupou. Používám myčku pouze na hrnečky, talíře, příbory. Nic jiného nevkládám.
říjen 26, 2018 08:47
... : Milene
Myčka a pračka. To jsou moje kamarádky. Myčku jsme si pořizovali před 22 lety a ještě slouží. Před půl rokem jsem poprvé zavolala opraváře, protože jsem oddělala mycí rameno a nedokázala jsem ho vrátit zpátky. Dávala jsem ho pochopitelně na úplně jiné místo. Teď už to dělám levou zadní. Opravář byl docela udivený jejím stářím. Budu se stěhovat do jiného bytu a myčku jsem si pořídila. Ale jak jsem byla zvyklá na nějaké její vnitřní uspořádání, tak mi toto nové přijde nešikovné. Ale budu si muset zvyknout.
říjen 26, 2018 09:55
... : doktor
Drahá Danielko k Tvým narozeninám Ti přeji z celého srdce lásku,náklonnost a věrnost nás kudlankářů ( myšleno i něžného pohlaví )!!!!
říjen 26, 2018 13:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]