Tak jsem si dnes koupila libru švestek... v přepočtu za 60,- Kč. A rozhodla se, že udělám švestkové knedlíky. Jenže - nemám polohrubou ani hrubou mouku, nemám tvaroh měkký ani tvrdý.. No, to jsem zvědavá, jak to spatlám :-))). Když jsem tu nedávno četla, jaké máte v Čechách úrody okurek, tak jsem téměř ronila krokodýlí slzy. Kupuju si tu za stovku šest malých cuket, ze kterých se vlastně taky dá udělat salát, ale - nejni to vono! Tedy, nepíšu cenu, že bych tu skuhrala, to ne, zase tu je levné jiné ovoce (banány, papája, avokádo, mango, liči atd.) ale... už se těším zas na český jídelníček. Takže - jak švestkové knedlíky děláte vy?
Knedlíky
Mohou být z rozmanitých těst, pro každé však platí, že musí být
hladké, které na válu lehce rozválíme a rozkrájíme na čtverce, nebo
lžící vykrájíme kousky, které omočíme v mouce a roztlačíme lžící. Nejrychlejším způsobem je pak naklást omyté a dobře
osušené švestky na lehce zploštěný váleček z těsta o průměru asi 3 cm.
Váleček pak mezi švestkami rozkrájíme nožem, těsto tence obalíme kolem
švestky, dobře uzavřeme a zakulatíme.
Knedlíky z jakéhokoliv těsta můžeme místo klasického
sypání obalit v kokosové moučce nebo v mletých či strouhaných jádrech
ořechů.
Bramborové těsto
Vychladlé uvařené brambory (1 kg) oloupeme,
nastrouháme nebo umeleme, na válu smícháme s 330 g hrubé mouky, lžičkou
soli, přidáme jedno větší či dvě menší vejce a vypracujeme tužší těsto,
které hned vyválíme a nakrájíme na kousky, kterými obalíme oprané a
osušené švestky.
- Bramborové švestkové knedlíky vaříme v osolené vodě 5—8 minut,
poté je necháme na sítu okapat. Na talířích knedlíky posypeme jemnou
strouhankou promíchanou s cukrem
nebo mletým mákem s cukrem. Omastíme je máslem nebo sádlem.
Tvarohové těsto
Utřeme 60 g másla (tuku), 2 menší vejce a 200 g měkkého tvarohu, do
směsi postupně zapracujeme 500 g hrubé mouky, půl lžičky soli a 250 ml
mléka. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého zabalíme švestky.
- Tvarohové švestkové knedlíky vaříme 5—8 minut ve vroucí osolené
vodě, přičemž je vařečkou promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu
hrnce.
Uvařené knedlíky na talířích překrojíme, sypeme je mletým mákem s
cukrem nebo strouhaným tvrdým tvarohem promíchaným s cukrem a přelijeme
je rozpuštěným horkým máslem. Jsou–li švestky v knedlících hodně sladké,
chuťově je doplníme se zakysanou smetanou nebo se smetanovým jogurtem. Kynuté těsto
Do hrnku rozdrobíme 10 g droždí se 100 ml vlažného mléka oslazeného
dvěma lžičkami cukru; necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g
hrubé mouky, přilijeme kvásek a 150 ml mléka s rozkvedlaným vejcem.
Přidáme lžičku soli a vypracujeme tužší těsto, které necháme asi 30
minut vykynout na teplém místě.
- Kynuté švestkové knedlíky necháme asi 15 minut kynout zakryté
utěrkou a poté je vkládáme do vroucí osolené vody a pod pokličkou vaříme
asi 5 minut. Poté pokličku sejmeme, knedlíky vařečkou obrátíme a
odkryté je vaříme dalších 5 minut.
Uvařené knedlíky na talíři ihned několikrát propíchneme vidličkou, sypeme je mletým mákem a cukrem a mastíme rozpuštěným máslem.
Odpalované těsto
500 ml vody nebo mléka se špetkou soli a 100 g másla vaříme asi 1
minutu, do vroucí tekutiny pak najednou vsypeme 330 g hrubé mouky a
rychle ji mícháme, až směs zhoustne, nelepí se na vařečku a je hladká.
Zatímco těsto chladne, připravíme švestky. Omyjeme a osušíme je, vypeckujeme je a místo pecky dáme do každé kostku cukru.
- Odpalované švestkové knedlíky vaříme 5—7 minut v mírně osolené
vodě. Na talíři knedlíky posypeme cukrem, strouhaným tvarohem, mákem s
cukrem nebo oslazenou osmahnutou strouhankou. Posypané knedlíky
omastíme.
zmlsaná a na knedlíky natěšená d@niela
|