O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRÁZDNINY V KUCHYNI PDF Tisk E-mail
Středa, 04 červenec 2018
Přejít na obsah
PRÁZDNINY V KUCHYNI
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

Rada číslo 5: Omezte pečivo

 

Pokud jste zvyklí spořádat čtyři rohlíky denně, tak na dovolené s vlastním vařením můžete trochu trpět. Zahraniční pečivo je podstatně dražší a čím víc na jih, tím méně solené a méně vláčné je. Pokračovat v trendu nadměrné konzumace pečiva se v jižních zemích tak úplně nevyplácí a ani to nemá smysl.

 

Jižní národy mají pečivo spíš jako doplněk, kterým si po jídle vytřou zbylou omáčku z talíře, určitě ne jako základ svačiny, na který si namažou máslo a zavařeninu nebo plácnou kolečko salámu. Vzhledem k teplému podnebí nepotřebují tak velký přísun prázdných kalorií z bílého pečiva a proto ho nekupují tolik.

 

Naopak severské národy mají v pečivu tím větší procento žita, čím víc jdete na sever, neboť pšenici se v drsnějších podmínkách nedaří, takže i zde pečivo nabírá jak na ceně, tak i na hutnosti či trvanlivosti.

Moje doporučení pro dovolenou tedy zní: nesnažte se mít pečivo za každou cenu, ale zkuste si najít jiný druh svačiny. Ideálně takový, jaký upřednostňují místní.

 

 

Rada číslo 6: Maso, ryby a mléčné výrobky

 

Tady teprve začíná ta správná zábava. I ty nejobyčejnější zahraniční obchody s potravinami mají obvykle na výběr maso, sýry a další chlazené zajímavosti, které se v tuzemských obchodech potkat nedají.

Pokud si troufnete sem tam něco takového koupit (bez ohledu na to, že k domluvě s prodavačem budete potřebovat ruce, nohy i obličejovou mimiku) a pustit se do kuchařského experimentu, pak si zasloužíte veškerý tábornický obdiv.

Není potřeba hledat žádné složité recepty: libové maso a ryby zvládnou minutkovou přípravu na pánvi, méně libové a více prorostlé maso bude lepší dusit v hrnci nebo pomaleji péct v troubě. A zajímavé druhy sýra si zase nejlíp vychutnáte nakrájené, po soumraku a se sklenkou místního vína.

 

Často i pohled na menu místních restaurací napoví, jak se která místní specialita nejčastěji podává nebo připravuje. Mou oblíbenou prázdninovou zábavou je takové jídlo nejprve někde v restauraci ochutnat a následně ho za pár dní v prázdninové kuchyni co nejlépe napodobit. S celoevropskými datovými tarify a wifisítěmi dosahujícími až na pláž není problém si případné nejasnosti a detaily dohledat.

 

 

Rada číslo 7: Chce to kapku oleje

 

Jestliže jsem začala solí, pak skončím u druhé nejdůležitější věci v prázdninové kuchyni: u lahvičky oleje.

Dobrý panenský olivový olej je první věc, kterou v kuchyni vybalím nebo kterou v cizí zemi pořídím. Používám ho pak do všeho možného: do salátových zálivek, do základů na polévku nebo na dušené jídlo, na rychlé opečení masa, do rýže, do kuskusu, do bulguru, prostě kde se dá.

 

Díky tomu pak nemám obavy, že bych po týdnu vezla nespotřebovaný zbytek zpátky.

 

* * *

 

 

Pokud jste dočetli až sem, asi tušíte, že jsem v balení jídla dost striktní a minimalistická a že netrávím hodiny zavařováním, smažením řízků a nakupováním dopředu.

Děti i dospělí do auta dostanou očištěné a na špalíčky pokrájené ovoce a zeleninu, müsli tyčinky, sýrové nitě nebo jiné příruční kousky sýra, spoustu vody a zbytek se uvidí až na místě.

 

 

A jak to máte s přípravami jídla na dovolenou vy?

 

FLORENTÝNA

 

 

 

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : Bara
Nepripravuji se nejak vzlastne, je leto, dostatek zeleniny, takze jime vice salatu a v tech vedrech si dame radeji k platku pecenyho masa kousek chleba nez brambory. Proste pripravuji lehci jidla. Panensky olivovy olej nepouzivam, protoze nam nechutna. I kdyz je zdravy, tak jeho horka chut mne osobne jidlo zkazi. Podle hledani na internetu jsem narazila na nekolik clanku kde byl udelan rozbor olivoveho a repkoveho oleje. Jejich vlastnosti jsou v porovnani uplne stejne. My na severu mame repkovy, ti na jihu maji olivovy, tak to pry zaridil Buh kdyz tvoril svet. Pro zmenu aby to nebylo porad stejne to prolozim obcas kokosovym olejem, sadlem, maslem a jinymi oleji a na salaty pouzivam rada vonave a chutne oleje z ruznych orechu.
červenec 05, 2018 14:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]