 Kuře v jámě je recept, který popisuje E. T. Seton
ve své dobrodružné knize Dva divoši - o zážitcích dvou chlapců, o
jejich touze po poznání přírodního života. Setonův hrnec, jak se
receptu také říká, je nejen chutné jídlo, ale především zábava pro celou
rodinu. Počítejte s tím, že to tak za hodinku připravíte, pak cca tři
hodiny budete přikládat na ohniště, abyste získali dost popela a nahřáli
potřebné kameny. Sama doba pečení trvá dvě hodiny.
INGREDIENCE
- 1 kuře o váze cca 1,2 kg
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- svazek bylinek (tymián, rozmarýn, oregano)
- 2 bobkové listy
- 1 citrón, přepůlený
- kopřivy na obalení kuřete
POSTUP
1 OCHUŤTE
Kuře omyjte, zevnitř i zvenku osolte, případně opepřete. Prstem uvolněte kůži
na prsou a do vzniklé kapsy dejte bylinky. Do břišní dutiny vložte dva bobkové
listy, přepůlený citron a dvě snítky rozmarýnu. Nohy připevněte k sobě – buď
provázkem, nebo přetaženou kůží.
2 OBALTE
Kuře pak po vzoru zálesáků obalte kopřivami. Šetřit s nimi nemusíte – maso
krásně ovoní a uchrání ho před popelem. Čím delší kopřivy natrháte, tím
snadněji se vám bude maso omotávat. Část z nich můžete kuřeti protáhnout mezi
stehny nebo strčit do břišní dutiny.
3 NAŽHAVTE
Do pečicího papíru zabalte kuře a odložte ho do lednice. V blízkosti jámy
rozdělejte oheň a topte tak, abyste získali co nejvíc žhavého popela. Můžete
také rozpálit na grilu dřevěné uhlí a připravit popel z něj. V horkém popelu
pak dvě hodiny nahřívejte ploché kameny.
4 KOPEJTE
Mezitím udělejte jámu o průměru asi půl metru, hlubokou zhruba 60–80 cm;
nejlépe to jde rýčem. Ke straně jámy, do dna, zapíchněte kůl o průměru 5–8 cm.
Když jámu zasypete hlínou a kůl vytáhnete, měla by po něm zůstat díra. Tou pak
ke kuřeti nalijete vodu.

5 VRSTVĚTE
Na dno jámy naházejte trošku trávy, na ni dejte vrstvu žhavého popela a na něj
položte přibližně polovinu rozžhavených kamenů. Pracujte rychle, aby kameny
ani popel zbytečně neztrácely teplotu. Zároveň však dávejte pozor, abyste se
nespálili.
6 ULOŽTE
Na kameny položte zabalené maso, přidat můžete i brambory ve slupce a/nebo v
pečicím papíru zabalené očištěné houby. Navrch opět dejte trávu, další vrstvu
popela a další kameny. Nakonec zahrňte pořádnou vrstvou hlíny a udusejte. Kolík
stále zůstává zapíchnutý v jámě!
7 VYTÁHNĚTE
Po zhruba 10 minutách opatrně vytáhněte kolík – snažte se, aby dovnitř nepadala
hlína. Vzniklým komínem nalijte do jámy zhruba dva litry vody. Díru po kolíku
pak rychle zacpěte a udusejte. Nastává krásná část vaření – dvě hodiny si
můžete dělat, co chcete.
8 POCHUTNÁVEJTE SI
Po dvou hodinách dušení maso opatrně vyhrabejte; dávejte pozor, abyste se
nespálili, horký je i pečicí papír. Balíček položte do pekáčku, rozbalte,
odstraňte kopřivy a kuře naporcujte klasickým způsobem. Podávejte s
bramborami.
Určitě zažijete báječnou zábavu a nakonec i báječnej dlabanec. d@niela
|