O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 březen 2018
Přejít na obsah
VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
Strana 2
Strana 3

 
 
 

 

 

Suroviny

 

  • 100 g uzené slaniny nebo uzeného špeku
  • 600 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • 600 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, případně 2 lžíce jíšky

 

 

 

Postup

 


 

  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Slaninu nebo špek nakrájejte na trochu větší kostičky, zhruba jeden centimetr velké. Maso umyjte pod studenou tekoucí vodou, lehce osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostičky o velikosti tři centimetry. Následně maso promíchejte se solí. Připravte si také jeden litr vroucí vody.

 

  • Do středně velkého hrnce nebo kastrolu dejte pokrájený špek či slaninu, podlijte dvěma lžícemi vody a nechte vše postupně zahřát a podusit. Voda se za chvíli odpaří, mezitím slanina pustí trochu tuku a lépe se opeče. Nechte ji za občasného promíchání vařečkou trochu zezlátnout. Poté slaninu vyjměte, tuk nechte v kastrolu. Je-li ho málo, nebojte se přidat lžíci sádla.

 

  • Na vyškvařeném tuku zprudka opečte kousky masa. Nepřeplňte dno kastrolu, raději pracujte po dávkách, a dopřejte masu čas, aby ze všech stran zezlátlo. Opečené maso opět vyjměte stranou.

 

  • Na výpek v hrnci nasypte cibuli a ještě minutu nebo dvě ji míchejte, až změkne a taky zezlátne. Jde to rychle, dno hrnce je rozehřáté a zezlátnutí také pomohou přípečky ze dna.

 

  • K cibuli vraťte slaninu a maso a přidejte také papriku. Dobře promíchejte, aby se rozpustila v tuku. Zalijte připravenou horkou vodou, hrnec přikryjte poklicí, ztlumte plamen a nechejte hodinu až hodinu a čtvrt zvolna pobublávat a změknout.

 

  • Oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostky dva centimetry velké. Propláchněte je studenou vodou a přidejte do hrnce k téměř měkkému masu. Zároveň guláš zahustěte. Jste-li začátečník, rozmíchejte mouku v troše studené vody, přidejte lžíci horkého guláše a přes malý cedník vše nalijte zpátky do hrnce. Dobře promíchejte a povařte ještě dalších deset minut, mezitím nejméně třikrát promíchejte, aby se zahuštěná šťáva nepřipálila ke dnu hrnce. Pokud umíte zacházet s jíškou, vezměte středně tmavou jíšku a vyměňte ji za tuhle moučnou záklechtku.

 

  • Do hotového guláše prolisujte oloupaný stroužek česneku, přidejte majoránku a ochutnejte, zda guláš nepotřebuje dosolit.

 

 

 

Poznámky, rady, tipy:

 

Jestliže se rozhodnete přebytečný guláš zmrazit, doporučuji uložit jej do útrob mrazáku bez brambor. Některé odrůdy brambor jsou po zmrazení a opětovném rozmrazení zcela nepoživatelné.

 

 

 

DOBROU CHUŤ VŠEM

FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (1)add feed
... : *deeres*
To se nedá číst, koncem března jdu na kontrolu na endokrinologii. Musím zhubnout upadlou nohu, ulomené žebro a Vánoce. Nevím, jak se mně to povede a tenhle recept mne dorazil. To zase bude keců od doktora a výmluv ode mne. smilies/cry.gif
březen 06, 2018 09:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]