O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 březen 2018
Přejít na obsah
VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

Paprika

Další úskalí vepřového guláše spočívá v paprice. V mleté paprice samozřejmě. Pokud byste ji přidali k masu příliš brzo, v horkém tuku se stačí spálit a zhořknout a moc slávy si s ní ve svém okolí nezískáte. Paprika patří do hrnce přesně ve chvíli, kdy máte opečeno vše, co opečeno být má, tedy slaninu, maso a nakonec i cibuli.

Já osobně přidávám papriku takto: do hrnce k opečené cibuli vrátím vše, co zatím čekalo bokem, tedy slaninu a maso. Zasypu paprikou a promíchám tak, aby se úplně ztratil suchý paprikový prášek z dohledu. Jakmile se všechna paprika koupe v tuku, okamžitě a bez prodlevy přistoupím k úkonu zvanému podlití.

 

 

Dušené maso můžete podlévat ledasčím:

studenou vodou, horkou vodou, vývarem, pivem, vínem a tak podobně. Vepřovému guláši úplně v pohodě stačí voda, protože výrazná chuť se vyklube z opečených surovin. Vroucí voda je bonus navíc a je určitě lepší než studená, ale pokud nelze jinak, i studená voda svůj účel splní.

Maso potřebuje podlít tak, aby voda jen tak tak sahala k horní vrstvě masa v kastrolu. Nyní přijde na řadu poklička, mírná plotýnka a zhruba hodina čekání, než maso změkne. Vepřové maso je měkké rychle, pokud nebude hodina stačit, malý přídavek v délce 15-20 minut by to měl v pohodě zachránit.

 

 

základ na guláš

 

 

 

Jaké vzít vepřové maso na guláš

Na dušení se vůbec nehodí jemná libová masa, s panenkou nebo pečení tu tedy moc parády neuděláte. Kýta je taky ještě poměrně libová, ale použít se dá, zejména malým dětem, které mají tendenci preparovat jakýkoli náznak tuku v jídle, se takto skvěle zavděčíte. U mě osobně ale vítězí plec čili ramínko. Není ještě přehnaně tučné, ale pro dušení vyniká svou šťavnatostí.

 

 

Zahuštění vepřového guláše

Na jakýkoli guláš je nejlepší jíška. Vyrobit si ji můžete podle návodu, který jsem už zveřejnila (zde: jíška – recept a použití), myslím, že jsem v něm napsala vše, co o ní potřebujete vědět, pokud si s ní zatím nerozumíte.

Jíšku do guláše dostanete snadno, prostě ji vložte do menšího cedníčku, ten ponořte do bublajícího nezahuštěného guláše a lžící a míchavým pohybem ji skrz cedník dostaňte do gulášové šťávy.

Pokud se jíšky hodně bojíte, v receptu níže uvádím možnost moučné záklechtky, která není optimální, ale vyřeší způsob zahuštění, dokud pro vás jíška bude v kategorii vyšší dívčí.

 

Brambory můžete do hrnce přidat ve stejné chvíli, jako zahuštění, v pohodě se uvaří doměkka i v zahuštěné gulášové šťávě. Anebo je uvařte zvlášť, klidně ve slupce, a podávejte jako přílohu.

 
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]