O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK STARÁ A ODKUD JSOU "ČESKÁ" VEJCE? PDF Tisk E-mail
Úterý, 28 listopad 2017
Přejít na obsah
JAK STARÁ A ODKUD JSOU "ČESKÁ" VEJCE?
Strana 2

 

 

 

 

 

Loga identifikující tuzemskou produkci jsou ale svým způsobem náhradním řešením čehosi, co je, zejména u vajec, klíčovou známkou kvality, což je čerstvost. Také proto se mohou konzumní vejce prodávat nejdéle dvacet osm dnů ode dne snůšky, a do maloobchodních sítí se proto musí dodávat v co nejkratší době.

 

Platí přitom, že jako „velmi čerstvá vejce“ lze označit pouze taková vajíčka, která byla do obchodu dodána nejpozději čtyři dny po snůšce, a jako „čerstvá vejce“ lze prodávat pouze taková vejce, která byla do obchodu dodána nejpozději devět dnů po snůšce. Desátý den po snůšce již nelze vejce dodat do maloobchodu jako konzumní a čerstvá.

 

 

 

 

Kolikátý den po snůšce byla přitom vejce reálně do příslušné prodejny dodána, se ovšem na první pohled spotřebitel nedozví. Jen ale na první pohled – součástí kódů označující vejce je totiž kromě země původu také identifikace příslušné farmy a lze tak dohledat, kdy z ní byla příslušná vejce expedována do tržní sítě.

 

Další možností je uvádět den snůšky přímo na obalech výrobků, což je cesta, kterou někteří domácí producenti vajec také zvažují.

 

 

 

 

Ti kromě toho tlačí na ministerstvo zemědělství, aby byl původ vajec uváděn nejen na jejich skořápkách, ale na jakémkoli jejich obalu za každých okolností. Vše je ale zatím jen v pozici návrhu, k němuž se ministerstvo zemědělství ještě nijak oficiálně nevyjádřilo…

 

Každopádně, pokud by spotřebitel preferoval při nákupu „velmi čerstvá vejce“, a kdyby ještě navíc měl informaci o datu snůšky k dispozici na obalech vajec, bylo by to patrně nejčistší řešení, jak omezit možné dovozy vajec na naše území; prostě proto, že i transport vajec potřebuje nějaký čas.

 

Samozřejmě by to také znamenalo vyšší nutriční hodnotu a kvalitu kupovaných vajec, čili něco, co je v základním zájmu spotřebitele, bez ohledu na původ produktu.

 

 

V současné době je přitom zhruba každé třetí vajíčko prodávané v našich obchodech ze zahraničí,

což není dobrá zpráva ani pro naše chovatele a producenty vajec,

ale z pohledu možné (ne)čerstvosti ani pro tuzemského spotřebitele.

 

Psáno pro web vitalia.cz

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
Docela by mne zajímalo, jak celá vajíčková kauza vznikla.

https://www.stream.cz/adost/10020076-zavratne-draha-vejce-vajecne-lzi-a-kolik-za-ne-plati-nemci Zdeněk Mlázovský tady evidentně lže.

Buď čeští chovatelé, nebo výkupující prodali vajíčka na západ, aby nahradili výpadek likvidace vajec s fipronilem. Nebo se jim podělali balírny a prodejny toho využily.

Zeťák mně v Lidlu v akci koupil dvojbalení vajíček z českého klecového chovu. Když jsem to rozbalila, jenom některá měla razítko CZ, ostatní byla bez razítka. Nejspíš od slepiček, co nemají razítečko v kloace. smilies/cry.gif Vajíčka jsou evidentně úplně čerstvá, odkud jsou, netuším, protože každé vypadá úplně jinak a jestli tam jsou i ta jedovatá, tak je budeme mít v cukroví.
listopad 29, 2017 12:03
... : Sidon
Ono je to s tím hospodařením v EU vůbec nějaké "turecké". Tady je zase jeden příklad z Itálie -

https://gloria.tv/video/S2TYQqUR3GHL4b7VA8KXXBK4k

Je mi však divné, proč z těch jablek neudělají aspoň džus, víno, nebo ocet. To by se snad dalo prodat později, protože to vydrží delší dobu, ale zase jsou potřeba další náklady. To je asi taky problém.
listopad 29, 2017 17:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]