O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


CSIKÓS TOKÁNY PDF Tisk E-mail
Středa, 18 říjen 2017

Výsledek obrázku pro Michal Málek KUDLANKAMoje maminka měla doma maďarskou kuchařku a vařívala podle ní. Nikdy jsme ovšem v Maďarsku nebyli a vůbec netuším, kde se u ní vzala tahle chuť experimentovat. Jak se říká, každého mužského poznamená maminčina kuchyně na celý život, a celý život bude srovnávat s tím, jak vařila jeho maminka.

 

 

 

 

 

 

  

        Já měl štěstí, Anička vaří líp, než má maminka, což přiznává i ona sama, tedy maminka, samozřejmě. A je pravda, že znám několik lidí, kteří jsou šťastlivci – jako já. Jenže ne, že by jejich manželky vařily tak dobře, ale jejich maminka vytvářela tak příšerné blafy, že vlastně cokoli je lepší. Já u nich jedl, vím o čem mluvím, ovšem jejich "štěstí" jim nezávidím. Ale dost povídání, tady je jeden recept z maminčiny maďarské kuchařky,  a nebojte se, časem jich bude jich víc. 

 

 

 

Související obrázek

 

Csikos Tokány

 

 

1 cibule nadrobno pokrájená,

120 g slaniny na plátky,

3 lžíce sádla,

900 g vepřového z kýty, nakrájeného na kostičky,

2dl bílého suchého vína,

2 lžíce mleté papriky,

sůl,

1 lžička trochu rozdrceného kmínu,

1 zelená paprika, na plátky nakrájená,

400 g konzerva celých rajčat,

kuřecí vývar dle potřeby,

1 dl zakysané šlehačky  

 

 

 

     Na horké pánvi opražíme plátky slaniny, vyjmeme je a dáme stranou. Na tuku ze slaniny osmažíme cibuli, přidáme papriku, dobře promísíme a dáme stranou. Na téže pánvi na sádle opečeme maso s kmínem dohněda, vyjmeme a dáme také stranou.

 

      Na pánev pak nalijeme víno a uvolníme všechen přípek. Vrátíme pak znovu na pánev vše, co jsme dali stranou, přidáme papriky a rajčata i s tekutinou. Zalijeme horkým kuřecím vývarem tak, aby pokrýval i maso. Pomalu dusíme 1 1/2 – 2 hodiny, až je maso měkké, ale ještě drží pohromadě. A pak už jen jíst…


     Podáváme po maďarsku s tarhoňou, nebo po česko-maďarsku s noky. Případně rovnou po česku s knedlíky, k tomu misku zakysané šlehačky, kterou si pak každý přidává sám podle chutě do talíře.

 

     Tak a teď už vám  jen přeju, aby se vše povedlo jak má.

 

     Příjemné dny a dobré chutnání 

MICHAL

 

 

Pro případné databázistky:

Následující Michalovy recepty vyšly na Kudlance

cca před deseti léty.

Ale vzhledem k tomu,

že by bylo škoda je nechat zaváté léty,

zopakujeme si je znovu.

:-)))

 

 

 

 

Komentáře (6)add feed
... : Míša šíša
Tokáň miluju od dětství, jenom já bych teda nedusila papriky přes hodinu společně s masem - to musí být na kaši. Papriky přidávám až když je maso poloměkké, aby si zachovaly svoji strukturu a nebylo z nich bláto.
Jinak maďarská kuchyně je výborná, ale u nás bohužel dost opomíjená, protože módní trendy jsou někde jinde. Mám doma knihu "Culinaria Maďarsko", která je naprosto skvělá. Nejen že jsou v ní recepty (nejsou prvoplánové), ale je perfektním průvodcem celou maďarskou gastronomií v historii i nyní. Kniha je teda už roky rozebraná, ale na konci listopadu má vyjít druhé přepracované vydání. Doporučuju všem, co rádi vaří a jedí. Je sice trochu dražší, ale zase je to echt bichle. A kdyby náhodou někdo neuměl číst, stojí za to si ji koupit už jen kvůli stovkám nádherných fotografií.

Jenže ne, že by jejich manželky vařily tak dobře, ale jejich maminka vytvářela tak příšerné blafy, že vlastně cokoli je lepší.

Michale, to jsi mě celkem rozesmál. Ale máš pravdu. Já občas mrknu na Primě na pořad Prostřeno a jsem naprosto šokovaná nejen tím, s čím se lidé odváží jít do soutěže o vaření, ale především tím, jaké blivajzy vaří a ještě říkají, že jim to tak chutná a celé jejich rodině taky. Některé pokrmy jsou naprosto otřesné už jen po vizuální stránce, vhodné snad tak pro prasata.
Nedávno mě pobavila moje snacha, když mi řekla, že si kdysi myslela, jak její maminka umí dobře vařit. Prý od té doby, co ochutnala moje jídla, zjistila, že to nebyla pravda. smilies/kiss.gif
No, potěšilo mě to - musím přiznat. smilies/wink.gif
říjen 19, 2017 06:09
... : doktor
Michale je dobře,že jsi obohatil náš stůl dobrotou ,dobrotou z maďarské kuchyně.Ahoj.
říjen 19, 2017 12:20
... : *deeres*
Čím jsem starší tím jsem línější vařit složitá a dlouhotrvající jídla. S jídelníčkem se vracím do dětství a tam patřila jídla, která vařila mámina sestra, která byla provdána za Slováka. Strejda Jula byl Slovák jen z půlky, z druhé půlky byl Maďar.
Nikdy u nich nechyběl uherák, nebo alespoň čabajka. Podle July se u nás doma vařily halušky s bryndzou, někdy jenom se škvarky a zelím, pagáčky, kapustnice s klobásou, zelné placky,samozřejmě pálivá gulášová polívka, po které vám hučelo v uších a teklo z nosu, ale nejvíc jsem milovala uherské zelí.
Příprava je jednoduchá, kysané zelí trochu pokrájet, napůl uvařit s kmínem a pořádně vymačkat, jinak to neupečete. Vepřové mleté , nebo napůl s hovězím smíchat s usmaženou cibulkou na sádle, solí, pepřem a vajíčkem.
Já peču ve vymazané a strouhankou vysypané Remosce ve vrstvách, na dno zelí, pak maso, zelí.... a zelím se končí. Všechno před dopečením zalijeme rozšlehaným vejcem v kapce mléka, s trochou mouky a pálivé papriky.
Kolik čeho netuším, dělám to od oka, ale není co zkazit, pokud to moc neokořeníte, nebo neosolíte. Já to ráda jen tak, ale příloha jsou asi nejlepší vařené brambory.
Po tetě jsem zdědila i slovensko-maďarskou kuchařku, jenže tu někam odvál čas.
říjen 19, 2017 13:27
... : Michal
Deeres, děkuju za recept, pod tuhle tvou větu bych se i podepsal
Čím jsem starší tím jsem línější vařit složitá a dlouhotrvající jídla.
Kopíruju a ukládám. smilies/smiley.gif
říjen 20, 2017 08:46
... : Milene
Deeres, taky jsem si recept okopírovala. Za 14 dní budu jedu pro krouhané zelí a budu nakládat. Tak v zimě určitě vyzkouším.
říjen 20, 2017 12:43
... : Bara
Neco podobneho se dela i tady u nas. Do pekacku se zacina osmazenym a okorenenym mletym masem (da se nahradit zbytky opeceneho nebo ovaroveho masa), na to zeli a konci se bramborovou kasi, dat zapeci. Myslim, ze na receptech kde se pouziva kysane zeli se neda nic pokazit a vzdycky chutnaji.....
říjen 20, 2017 15:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]