O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEČO PAR EXCELLENCE PDF Tisk E-mail
Úterý, 03 říjen 2017
Přejít na obsah
LEČO PAR EXCELLENCE
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Bohatší chuti leča též pomůže postupné solení jednotlivých surovin tak, jak jdou za sebou do hrnce. Je to lepší, než když pak celé lečo osolíte a dochutíte až nakonec na jeden zátah. Víc o této krokové technice solení najdete v článku Jak solit.

 

 

Klobása ano či ne?

 

Spousta lidí přidává do leča klobásu nebo jinou uzeninu. Jelikož zelenina, vejce a bramborová příloha už dělají samy o sobě kompletní a vyvážené jídlo, klobása rozhodně nutná není.

 

Jestliže si bez ní nedovedete lečo představit, nejprve ji nakrájejte a opečte zvlášť v pánvi. Teprve na samém konci dušení ji přimíchejte do leča, tak zůstane plná chuti, nevydusí se a ani nestačí zvrhnout chuť leča na svou stranu.

 

Anebo to udělejte jako já a podávejte opečenou uzeninu zvlášť.

 

 

R E C E P T :

 

 


  • 2 cibule
  • 4 větší letní zelené papriky
  • 1-2 lžíce rajčatového protlaku (lze vynechat)
  • 4 velká rajčata
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli

 

Postup

 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, větší kousky v leču nevadí. Škrabkou oloupejte slupku z paprik co nejlépe to půjde. Potom papriky odjádřete, zbavte je semínek a nakrájejte na nudličky velké asi 3 x 1 cm. Rajčatům vyřízněte konec, kde vrůstala stopka, a na protilehlém konci nařízněte ostrým nožíkem slupku do kříže. Vložte je do misky a zalijte vroucí vodou tak, aby rajčata byla zcela ponořená. Vyčkejte půl minuty až minutu, vodu slijte, rajčata zchlaďte ve studené vodě a pak slupku snadno stáhněte. Oloupaná rajčata rozkrájejte na osminky a ty pak ještě každou překrojte na 3-4 kousky.

 

  1. Ve větší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli, jemně ji osolte a na středně silném plameni nechte změknout a zprůsvitnět, asi minutu nebo dvě. Občas promíchejte. Jakmile cibule zprůsvitní, přidejte papriky, zvyšte žár plotýnky a zprudka je chvíli opékejte, opět za občasného promáchání. Až i papriky trochu změknou, přidejte protlak a chvíli ho v pánvi míchejte, až změní barvu z červené na rezavou. Nakonec vsypte rajčata, jemně osolte špetkou soli, naposledy zamíchejte a nechte 10 minut dusit, tentokrát pomalu a zvolna. Rajčata by se za tu dobu měla postarat o šťavnatou omáčku, ale pokud vám obsah pánve připadá příliš suchý, nebojte se přilít pár lžic vody. Nakonec dušenou zeleninu dosolte podle chuti.

 

  1. Nyní přijde kouzlo s vejci. Vejce vyklepněte do hrnečku a důkladně rozkloktejte vidličkou se špetkou soli. Lečo přiveďte k varu a vypněte nebo velmi snižte žár plotýnky. Vlijte vajíčka a ihned začněte míchat. Nepřestávejte, dokud se nedostanete k žádoucí hustotě, bude to trvat asi minutu. Čím pozvolněji a šetrněji se ke krémovitosti dostanete, tím lépe, příště už to třeba zvládnete i při více rozehřáté plotýnce, protože poznáte, kdy je nejvyšší čas přestat a lečo odstavit.

 

 

                 Na talíři sypte zelenou petrželkou a užívejte si společně s bílým pečivem nebo vařenými brambory a třeba ještě opečenou uzeninou.

 

 

FLORENTÝNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře (13)add feed
... : mia I
paní má postup přípravy hoodně rozvleklý smilies/grin.gif smilies/grin.gif

já jsem odkoukala v jedné prima nemocniční jídelně (chutnalo mi tam úplně vše, chodili jsme tam z práce obědvat) jiný postup leča s vejci. Od té doby lečo připravuji s vejci jedině tak jako ve zmíněné jídelně. Komu jsem se zmínila, že lečo tak připravuji, tak každý ho tak dělá a sice - vajíčka udělám míchaná zvlášť na pánvi a do leča zamíchám. Vypadá pokrm na talíři daleko lépe a i chutná lépe. Ta sražená vajíčka v leču vypadají šlichtovitě, to mi nikdo nevymluví. Jinak kupuji kostičky s názvem gulášová šťáva a jednu kostičku vždycky do leča ke konci vaření rozmělním.
říjen 04, 2017 08:39
... : Michal
Mia I, proti gustu žádný dišputát, konečně je to tvá kuchyně a tvůj stůl. Kostku gulášové šťávy považuju za berličku nedůstojnou kuchařky.
Doporučuju použití protlaku jak to Florentýna píše a to nejen pro zvýraznění chuti, ale protlak nádherně lečo zahustí, zmizí ta volná šťáva která jinak vadí a vajíčka ji nespojí. Sražená vajíčka už nebudou vypadat šlichtovitě, nebudou plavat ve šťávě.
Ten protlak používají profesionálové právě k zahuštění tam, kde se chuťově hodí, i do guláše.
říjen 04, 2017 08:50
... : mia I
Michale protlak dávám též. Tu kostičku dávám , masox ani jiné fixy nekupuji, ale tohle ano.
říjen 04, 2017 09:05
... : mia I
říjen 04, 2017 09:08
... : *deeres*
Možná už se to nejmenuje lečo, protože já tam vajíčka vůbec nedávám. Dělám ho na sádle, také přidávám protlak, nic neloupu a pokud mám, tak nastrouhám nahrubo i kousek cukety, vodu nechám vysmahnout a protože mně nevadí česnek, tak tam proužek prolisuji. Cuketa se rozpadne a směs zahustí. Pokud papriky nejsou vůbec pálivé, přicmrndnu kapku hot chilli pepper.
říjen 04, 2017 10:08
... : Milene
Letos byla rajčata pěkná, tak lečo bylo několikrát. Zase se ukazuje, že každý má své chutě. U nás se používá varianta cibule, papriky, rajčata (bez loupání) a přidají se míchaná vajíčka. Kečup nedávám, ale asi vyzkouším. Nejčastěji jíme lečo s rýží. S tím jsem se ještě nesetkala, ale my to tak máme nejraději. Dcera se diví, jak ho někdo může jíst s bramborami?
Někdy přidám ještě cuketu na kostičky nakrájenou. Ale určitě vyzkouším také variantu "ala Deeres". smilies/cheesy.gif Nastrouhanou cuketu. Teď pomalu končí cuketové období, kdy se vaří z cuket. Dnes mám zapečenou s rajčaty, hráškem a sýrem. Pomalu přejdeme na zimní zelné období. A to jsou jídla z kysaného zelí, které si nakládám a přes zimu se z něho často vaří.
Než jsem to napsala, dostala jsem hlad. Tak jdu na cuketu.
smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif
říjen 04, 2017 11:10
... : Michal
Milene, kečup ne protlak, je v tom veliký rozdíl.
říjen 04, 2017 11:46
... : Milene
Michale, píšu kečup, myslím protlak. To bylo tím hladem. Vždyť o kečupu se ani nic nepsalo a já kečup navíc nerada. smilies/angry.gif
říjen 04, 2017 11:51
... : Nona
.... do leča dávám opečený nakrájený páreček.... smilies/smiley.gif
říjen 04, 2017 12:09
... : doktor
Florentýnko díky,díky tobě se dá na Kudle číst i něco jiného,než chce mne nechce mne,žárlím nežárlím,můžu nemůžu, atp.
říjen 04, 2017 12:44
... : Myška
Mně chutná samozřejmě to "moje" lečo, tedy cibuli osmahnout, na ni cuketu, pak papriky, oloupaná rajčata, párek nebo špekáček, vydusit trochu tekutinu, vajíčka. Solím průběžně. Fakt si nemyslím, že z jídla musím dělat vědu.
říjen 04, 2017 13:42
... : doktor
Myško,Myško jídlo je důležité a má to být obřad.Obřad má být i stolování.Hezký den.
říjen 05, 2017 12:32
... : Myška
doktore, obřad? To si můžeš dovolit ty, protože jsi v důchodu.
A zrovna lečo mi nepřipadne jako jídlo hodné obřadu, slavnostnějšího stolování.
Ale každý to máme jinak.
říjen 05, 2017 16:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]