O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MAKOVÁ VESNICE ARMSCHLAG PDF Tisk E-mail
Úterý, 29 srpen 2017
Přejít na obsah
MAKOVÁ VESNICE ARMSCHLAG
Strana 2
Kdo by neznal mák, vždyť patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Poprvé ho začali pěstovat Mezopotámci před sedmi tisíci lety, do Evropy se dostal v době bronzové před čtyřmi tisíci lety. Patronkou lidí, kteří pracují s mákem, je svatá Gertruda. Její svátek se slaví 17. března. Podívejme se dnes do rakouského regionu Waldviertel pod Šumavou, kde se mák pěstuje už od roku 1250. Konkrétně do vesničky Armschlag, která sama sebe označuje Mohndorf - maková vesnice.

 

 

 

      Mohndorf Armschlag bývala bezvýznamná stohlavá vesnice v lesnaté vrchovině v oblasti Waldviertel. Ony názvy tomu přesně odpovídají. Armschlag znamená v překladu chudá dřevorubecká víska. Waldviertel je lesní čtvrť, čili lesnatý hornatý region mezi Šumavou a Dunajem. Na několika stovkách hektarů okolo Armschlagu se dnes pěstují tři druhy máku – univerzální evropský tmavý (modrošedý), vzácný bílý a jako třetí je typicky waldviertelský šedý. Pouze modrý mák, který je oblíbený v Česku a na Slovensku, se zde nepěstuje.     


     V červenci se lány polí rozsvítí miliony červených, růžových a fialových makových květů. V tu dobu je možné absolvovat nejen pěší výpravu po polních cestách, ale také placenou exkurzi s místním znalcem, nebo dokonce nasednout na valník a nechat se traktorem provézt po čarokrásných polích.  Jenže - tahle krása je pomíjivá! Pole kvete obvykle dva týdny a jednotlivé květy odkvetou za 24 hodin.

 

     V září makovice dozrají a po sklizni se pořádají dožínky. Muzika, kroje, makové jídlo i pití k tomu patří. Proč tomu tak je? Maková vesnice Armschlag zcela podlehla máku. Rakouský mák byl kdysi pěstován ve velkém měřítku. Roku 1934 se dokonce waldviertelský modrošedý mák dostal jako komodita na Vídeňskou burzu. Jenže po 2. světové válce jeho pěstování upadalo. Vinu na tom měla silná konkurence z Československa a Polska. Nakonec Poláci nižšími cenami udolali Rakušany a po roce 1980 se mák pod Šumavou přestal průmyslově pěstovat.
 
     Ale pak koncem 80. let  místní občan Johann Neuwiesinger přemýšlel, co udělat se skomírající vesnicí. Vsadil spolu se svými sousedy na autentické turistické zážitky spojené s mákem. Za pomoci evropských dotací vybudovali něco mezi skanzenem, muzeem, fungujícím zemědělstvím a rustikální obcí, ve které je radost žít, pracovat i vydělávat. Tematickou turistickou atrakcí se během let stala nejen maková pole a muzejní expozice spojené s mákem, ale také prodejny makových suvenýrů, prodej máku pro domácnosti, maková restaurace, maková pekárna a nakonec také všech 35 tamějších obyčejných vesnických domů a dvorů.  

 

 

 

     V hostinci Mohnwirt se nabízí kompletní makové menu. Kromě makových knedlíků a koláčů, nebo obligátních nudlí s mákem si můžete dát kapra, sumce, nebo další druhy zdejších ryb podle sezony, - ale pečené v máku. Dobrá je maková zmrzlina. Snad jen vídeňský řízek se v hospodě servíruje bez máku.

     V makovém obchodě koupíte makový olej, makovou kosmetiku, makové pálenky, makovou čokoládu, makové pečivo, makový alkohol a další zajímavosti. Za vidění stojí sbírka dvou tisíc mlýnků na mák, kterou uvidíte ve stodole vedle hostince. Jistě máte některý z oněch zde vystavených kousků doma, nebo ho používá vaše maminka či babička.

     Mák upotřebíte doma především v knedlících, lívancích, plněných taštičkách, závinech a těstovinách.  Nejznámějším makovým jídlem v Rakousku jsou tzv. calty z lesní čtvrti neboli sladké plněné placky.

 

 

Výsledek obrázku pro Neuwiesingers MohnzeltenTady máte na ně recept:

 

Na těsto potřebujete 1/2 kg brambor C (varný typ),

1/2 kg hladké mouky,

1/2 kg hrubé mouky,

1/3 kg másla,

1/4 kg zakysané smetany,

4 žloutky,

lžičku soli

a lžičku prášku do pečiva.

 

Náplň vyrobíte z 3/4 kg mletého máku, 1/4 kg cukru, 1/10 kg rozpuštěného másla, 1/3 l mléka, 4 cl tuzemského rumu, lžíce vanilkového cukru, lžíce medu a lžíce povidel.

Brambory uvaříte, rozmačkáte, smícháte s ostatními ingrediencemi, vypracujete těsto a rozdělíte ho na 30 kusů. Vyplníte je připravenou makovou náplní. Tip od kuchařek z Armschlagu zní, že  náplň se dobře balí do těsta, pokud byla vychlazená v lednici. Hotové bochánky pečeme při teplotě 180 stupňů z každé strany 10 minut.

 

     Největší spotřebu máku na světě mají dvě země. Nejvíce se ho zkonzumuje v Afghánistánu, kde se z něho vyrábí heroin a opium. Druhá je Česká republika, kde se jí jako zdravá pochutina v mnoha kuchyňských úpravách.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]