 Rozhodla jsem se zas, po pár letech, že budu "likérovat a šťávovat" - jednoduše - udělám si různé likéry a ještě různější šťávy. Tudíž už mám hotovou šťávu z drobných výhonků nejrůznějších vonných jehličnanů, uklizená je i letos velmi povedená šťáva z bezinkových květů a teď právě se začaly macerovat nezralé ořechy.
Ani jedna šťáva není vařená, respektive na ani jednu z nich nepůsobilo sebemenší teplo. A pochopitelně, ani jedna se nekazí. Zatím to dělám tak, že si vždy najdu nějaké ty recepty a pak podle recenzí si vyberu ty nejúspěšňější. ňam.... 
A tak bych se chtěla zeptat vás všech, zda něco podobného také děláte, a jaké recepty, výsledky a úspěchy zatím máte? Podělíte se? P.S. Tohle je pár ořechů, včera nasbíraných, nakrájených a namočených v obyčejné čisté vodě. (To proto, aby z nich vyšla hořkost.) To se opakuje cca 14 dnů. Pak svařím vodu s cukrem a nějakým tím kořením, nechám vystydnout, tím ořechy zaleju. Uložím do komory k sladkému spánku alespoň na dva měsíce... Pak budu pokračovat. resp. stočím do lahví a navrch zas trochu nektaru lihového. Ale ještě si chci udělat lipový sirup, tak zítra ráno, až půjdu s Kayou... d@niela
|