O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


FLORENTÝNA - ZAPEČENÉ MANGOLDOVÉ NOKY PDF Tisk E-mail
Neděle, 18 červen 2017
Jak jsem slíbila, abych vás na mangold namlsala ještě trochu víc, přidávám recept na mangoldové zapečené noky, o které se nerada dělím a které nejsem líná si udělat uprostřed pracovního dne na oběd (když mám v lednici předem připravený spařený mangold a zbytek vařených brambor ze včerejška). Případně se podívejte na můj článek na téma amarant, je v něm recept na polévku s mangoldem.

 

 

 

 

 

Suroviny

 

  • 4 středně velké brambory, zhruba 800 g
  • 1 svazek mangoldu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce másla

 

 

 

 

Zapečené mangoldové noky

 

 

 

Postup


  • Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů.

 

  • Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, vhoďte do osolené vody, přiveďte k varu a vařte asi 12 minut doměkka. Poté slijte a nechte nepřikryté chvíli odpařit.

 

  • Zatímco se vaří brambory, zpracujte mangold. Připravte si hrnec plný vroucí osolené vody. Z listů vyřízněte stonky, pokrájejte je na kousky velikosti sousta a v připravené vodě povařte 2-3 minuty, až změknou. Vylovte je cedníkem, zchlaďte v míse s ledovou vodou , opět vylovte a odložte stranou. Listy nakrájejte na širší nudličky a postupně je v několika dávkách předvařte ve stejné vodě jako předtím stonky. Během minuty zavadnou a to je signál, že je máte taky vylovit a zchladit.

 

  • Česnek oloupejte a prolisujte. Brambory rozšťouchejte, mangold ještě trochu nasekejte na prkénku nožem, listy i stonky. Vhoďte k bramborám společně s česnekem, špetkou soli, vajíčkem a polovinou parmazánu. Promíchejte jako šťouchané brambory.

 

  • Pekáček vymažte jednou lžící másla. Dvěma velkými lžícemi odkrajujte z bramborovo-mangoldové směsi noky nebo jiné hromádky a pokládejte je jeden vedle druhého do pekáčku. Až budete mít hotovo, rozpusťte zbytek másla a každý nok jím trochu přelijte.

 

  • Vložte do trouby a zapékejte 15-20 minut, až noky na povrchu začnou místy zlátnout. Vyjměte, rozdělte na talíře a ještě horké je posypte zbytkem parmazánu. Pokud vám k takovému jídlu chybí kousek masa, udělejte si sázené vejce.

 

 

FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (7)add feed
paráda, recept ukládám : bb2
a vyzkouším ho jak s mangoldem, tak se špenátem i s povařeným kadeřávkem.
Vlastně mě teď napadá, že je to rozvinutý recept Báry na šťouchané vařené brambory s kadeřávkem.
A ano, u nás to asi poslouží jako příloha k masu nebo k dušené zelenině s vajíčkem :-)
červen 18, 2017 21:34
. : Míša šíša
V Chorvatsku dělají tzv. blitvu - vařené brambory společně s mangoldem a se špenátem, často se to podává k rybám. Nikdy jsem z téhle přílohy nebyla nějak odvázaná, ale Florentin recept se zapečením s parmazánem, to už je vyšší level. Zkusím, tomuhle bych mohla přijít na chuť.

Jinak mangold má oproti špenátu úžasnou výhodu, že nejde do květu. Špenát jsem už úplně přestala pěstovat, protože než se mi stačily udělat pořádně listy, tak vyhnal stvol s květenstvím a bylo po.
červen 19, 2017 06:26
Oprava : Míša šíša
vařené brambory společně s mangoldem a s česnekem
červen 19, 2017 06:27
Kvůli té omezené použitelnosti špenátu ho sejeme pouze na jaře, to s vybíháním do květu není tak zlé, : Myška
sklidíme, zamrazíme. A současně už roste mangold, ten sklízíme postupně do podzimu.

Recept je lákavý, časem vyzkouším.
červen 19, 2017 06:41
Myško, : Míša šíša
já mangold nechávám na záhonu i přes zimu - v zimě je sice nepoužitelný, listy ztratí, ale na jaře ze staré sazenice vyrazí mladé lístečky, které jsou úžasně křehké a šťavnaté. Pak v květnu už jde tím druhým rokem taky na květ, tak pak vyryju a vyhodím. Ale z kraje jara ta stará sazenice udělá skvělou službu.
červen 19, 2017 06:51
Míšo šíšo, jasně, tak to taky jde. Jednou nebo dvakrát jsme taky nechali. : Myška
Prostě mangold je fajn. Já ho mám snad i radši než špenát...
červen 19, 2017 08:06
... : doktor
Ač nejsem dívka či žena ,ale docela obyčejný muž,rád jsem si recepis na to bezva vypadající v misce, opsal.Florentýnko díky !
červen 19, 2017 12:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]