O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BUDOU VELIKONOCE. BUDOU VESELÉ? PDF Tisk E-mail
Neděle, 19 březen 2017
Přejít na obsah
BUDOU VELIKONOCE. BUDOU VESELÉ?
Strana 2

 

 

 

 

 

 

Jarní a velikonoční kuchyně

 

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byli Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně.

 

Sklep i komora po zimních masopustech byli v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, na řadu přicházeli hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo, se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

 

 

Image result for velikonoce

 

 

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy, v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

 

 

 

Polední velikonoční jídelníček,

pocházející z doby okolo roku 1900

 

Image result for vintage easter foods images pngZelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

 

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

 

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

 

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s drobnými brambůrky

 

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí

Vepřová pe čeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím

 

zdroj: Wikipedie, internet

 

 

Komentáře (3)add feed
To není špatný jídelníček! : Martina P.
Díky za pár už pozapomenutých informací - třeba názvy těch všech dnů už dávno nevím.
březen 20, 2017 07:12
... : doktor
O pár dní dříve,ale je dobré si tyto dny připomenout. Hezké prožití svátků velikonočních vám všem!
březen 20, 2017 13:34
... : bb2
Mazance na fotce jsou výstavní:-)
Dobrý domácí mazanec, ten hutny se spoustou mandlí a rozinek, ten mám ráda. Babička pekla nejlepší.Naštěstí to naučila mámu;-),jenže mamka, jak je šetrná, šetří mandlemi. Trestuhodné.
březen 20, 2017 22:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]