O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPRÁVNĚ PROMASÍROVANÝ PUPÍČEK PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 únor 2017
Jeden prima chlápek, úžasně chytrý mladý muž, chytrý ve všech možných oborech a vědomostech, mne nedávno přímo odepsal návodem, jak se správně chovat k pupíku. A jak je báječné, když je onen pupíček obklopen sádlem. A tak, i když se osobně na svou váhu cítím býti poněkud krátká, přesto jsem neodolala a sádelný pupíček poté velmi velebila... Nebudu vás už víc nepínat, čtěte jeho vlastní návod:

 

 

 

 

 

 

Měl bych se pochlubit, jak jsem dnes rozesmál komplet osazenstvo našeho místního řeznictví i s přilehlými zákazníky, když jsem o kýžené suroviny požádal slovy "Já vím, že je to při pohledu na mě k neuvěření, ale fakt bych si u vás potřeboval koupit pupek a sádlo."

 

No, jedná se klasický konfit, tedy masíčko je pomalu a mnoho hodin vařeno v rozpuštěném sádle. Nemusí se tak dělat jen pupek, ale v podstatě jakékoli trochu tužší maso. Maso nechám nenakrájené, nasolím, napepřím a nakmínuju drceným kmínem a trochu ho promasíruju, aby se koření a sůl dostaly víc dovnitř. Nakořeněné maso nechám při pokojové teplotě cca hodinu odležet (dochází přitom k interakci soli s bílkovinami v mase, sůl jde víc do hloubky a maso se zjemňuje).

 

V kastrůlku rozpustím klasické vepřové sádlo. Maso naskládám do nádoby, ve které se bude péct. Je dobré volit spíše užší a vyšší nádobu a takovou, aby v ní to maso kolem sebe nemělo moc mezer. V nádobě maso prokládám a obkládám čtvrtkami cibule a několika přepůlenými stroužky česneku. Pokud maso vrstvím ve více vrstvách, tak ještě každou vrstvu lehce posypu celým kmínem.

 

 

 

Image result for konfitovaný bůček

 

 

 

Když je hotovo, vše v nádobě zmáčknu tak, aby se to rozlezlo ke krajům a pokleslo ke dnu - tím minimalizuju množství potřebného sádla k zalití. No a pak už to zaliju sádlem tak, aby vše bylo ponořené, přikryju pokličkou nebo alobalem, šoupnu do trouby nastavené na 80 stupňů (ano, osmdesát stačí) a nechám pomalu tááááhnout mnoho hodin. Kdo dělá spíš libová masa, tomu stačí kratší čas, řekněme 6 hodin, pokud je maso prorostlé a blanité, nechávám klidně i 12-15 hodin, aby se blanky rozpustily. Když je hotovo, maso vyndám, sádlo přes síto sliju do nějaké nádoby - bude slané a kořeněné, takže na namazání na chleba dobré.

      Další varianta - nedávat tam cibuli ani česnek, vzít libovější maso (prostě ne vyloženě bůček), pokrájet na kostky cca 4 cm, nasolit, napepřit, nakmínovat, konfitovat a až bude hotovo, tak maso přendat do uzavíratelných skleniček, zalít horkým sádlem a zavřít. Budou z toho takové ty masové konzervy, jaké dělávaly naše babičky. Někdo to ještě dává sterilovat do trouby nebo zavařovacího hrnce, pak by trvanlivost takové konzervy měla být až jeden rok.

 

Jo a jako příloha je k tomu nejlepší dobrý chleba a vejmrda (strouhané jablko s křenem) nebo křen a hořčice a samozřejmě dobré pivo, protože je to mastné až hanba.

 

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
. : Míša šíša
Nemám ráda tlusté maso a nemám ráda sádlo, takže tento pokrm mě neoslovil. Za celý život jsem nekousla do chleba se sádlem a myslím, že na stará kolena se už v tomhle směru ani nepolepším.
Ale proti gustu žádný dišputát. smilies/kiss.gif
únor 14, 2017 07:15
ách, óch.... : Martina P.
táta tohle taky dělával a hlavně to bylo báječné v zimě. Vždy jsme si vzali s sebou takovou malou - no menší - skleničku, ve které bylo tohle masíčko nakrájené a zalité sádlem, a několik krajíců chleba. V termosce čaj a jeli jsme na celodenní výlet. Chleba s tímhle sádlem byl něco úžasného...
únor 14, 2017 09:02
Misa sisa: tez jsem za cely zivot nekousla do chleba se sadlem : Moira
Jen to pomysleni mi nahani husi kuzi. Maso nalozene v sadle - priserna predstava. Zajimave, jak to ma kazdy jinak. Ja nedavam ani sulc, skvarky a podobne vyrobky. Takze tahle mnamka pro me ne. Ale verim, ze si na tom spousta lidi pochutna......
únor 14, 2017 12:54
Moiro, : Míša šíša
sulc a škvarky taky nejím. Bleeee... smilies/kiss.gif
únor 15, 2017 07:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]