Nejen česnek, ale i cibule působí jako přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků. Je jedním z nejúčinnějších přírodních pomocníků i při řadě dalších potíží. Dnes se budeme věnovat konkrétně cibuli, levné a nesmírně zdravé zelenině.
Cibule obsahuje nejen mnoho vitamínu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitamíny skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice a jejich dostatek je nezbytný například při zánětech nosohltanu. Cibule dále obsahuje flavonoidy (například quercetin), které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění – obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva. Sirné sloučeniny propůjčují cibuli typické štiplavé aroma, proto čím aromatičtější cibule, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje. Tyto thiosulfanáty, sulfidy a sulfoxidy působí jako přírodní dezinfekce a antibiotikum. Potlačují množení bakterií a plísní, díky čemuž cibule pomáhá jak při infekcích horních cest dýchacích, tak při infekcích střevních (působí i proti bakteriím Escherichia coli, Salmonella, Bacillus subtilit.)
Cibule je přísadou většiny pokrmů, chuť smažené, pečené i vařené cibule je výtečná. Ovšem abychom využili její léčivý potenciál naplno, je nejvhodnější forma syrová. Ne každý je schopný jíst syrovou cibuli samotnou. Najemno nakrájená může být přísadou zeleninových salátů, hodí se na brambory, výtečná je samozřejmě na tlačence… - Cibule podporuje vylučování trávicích enzymů i sekreci žluče.
- Snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak
- Pomáhá udržet cévy zdravé.
- Působí antiskleroticky.
Nejen děti ocení cibulový sirup, který vyrobíme jednoduše: Nakrájenou cibuli prosypeme cukrem (pro lepší chuť cukrem hnědým) a za několik hodin máme připravenou šťávu, kterou cukr z cibule vytáhnul. Nespotřebovanou rozkrojenou cibuli nedávejte do ledničky jen tak. Buď vám nakrojená pomůže odstranit zápach z lednice tím, že ho do sebe naseje, ale pak ji nekonzumujte. Nebo ji lehce potřete tukem a zabalte do alobalu - pak ji můžete použít k přípravě jídel. Ale přesto může být cibule i vražedná… Pro koho? Pro pejsky! Česnek a cibule jsou pro zvířata považovány za nebezpečné až toxické. Sirné sloučeniny, které se v nich vyskytují, ovlivňují červené krvinky a poškozují hemoglobin (krevní barvivo nutné k transportu kyslíku). Otrava se může projevit do 24 hodin od požití při masivní otravě, ale běžnější jsou příznaky až po několika dnech, kdy se poškozené krvinky začnou rozpadat. Mezi symptomy se řadí bolesti břicha a průjem, zrychlené dýchání, dušnost a zrychlený tep. Zvíře je unavené a apatické. Smrtelné otravy nejsou tak časté, ale může k nim dojít v důsledku velkého nedostatku kyslíku pro tkáně. Špatný je také chronický příjem těchto potravin, který zatěžuje všechny orgány.
- Kayo dostal ode mne polévku, zeleninovou, kde byla jak cibule, tak česnek.
- Mimo přímo neskutečného zápachu – a to ještě pouštěl „ticháčky“, takže to bylo fakt nečekané a o to „údernější“, neměl žádné větší potíže.
- Ale OK, cibuli i česnek pro příště raději vynechám….
d@niela
|