O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAJÍMAVOSTI I NÁPADY - BRAMBORY PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 prosinec 2016

Image result for potato plant png

Byla to kouzelná doba Marie Antoinetty. V zahradách se pěstovaly překrásné květy bramborů, kterými si půvabné dámy zdobily vlasy.  V to době už jejich mimořádnou výživovou hodnotu učenec Antoine A. Parmetier, a díky jeho doporučení se denně podávaly na královském dvoře. Jenže nedůvěřivý prostý lid se jich stále bál... Antonie Parmentier ale přišel na báječný nápad:  Nechal pěstovat brambory poblíž Paříže na velkém poli, které hlídaly ozbrojené stráže.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednou v noci ozbrojence odvolal. Jak očekával, milí sousedé se na pole vrhli a všechny hlízy "vzácné královské pochoutky" ukradli.. Vysadili je pak na svých políčcích, čímž brambory zahájily vítězné tažení ve sladké Francii.

 

To, že jde o jednu z nejstarších kulturních plodin světa, bylo prokázáno, protože v Peru u jezera Ticicaca byla prokazatelně pěstovaná už před 8000 lety... Zajímavostí je jeden zvláštní způsob zpracování brambor, který je však možný jen tam, ve své původní vlasti: Inkové brambory rozprostřené na rovné ploše nechají v noci zmrznout, a když ve dne rozmrznou, šlapáním z nich vytlačí vodu, se kterou odplaví i jedovaté alkaloidy. To opakují tak dlouho, až se z hlíz stanou jakési „mumie“, bez slupky a tekutiny, lehké jako korek a s velmi dlouhou trvanlivostí, prý až 8 let, je to t.zv. „chuño“ .

 

 

 

Image result for chuno  indian potatoes png

 

 

 

Po namočení se z nich opět stanou hlízy pro další úpravu a konzumaci. Tento způsob konzervace se udržel do dnešních dnů - celé rodiny odcházejí v zimě do hor, aby si tam vytvořily zásoby na další období, anebo také na prodej. Chuño je výsledkem konzervace brambor využitím místních klimatických podmínek, a nelze ho vyrobit v jiných částech světa. Chcete-li poznat jeho chuť, musíte za ním do Peru, či Bolívie.

 

Image result for potato png
 

 

 

  • Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáte jeden tvaroh.
 
  • Brambory se rychleji uvaří, když k nim přidáte kypřící prášek nebo kousek másla.
 
  • Nezapomeňte brambory vždy vařit s bobkovým listem - odvádí škrob, který zatěžuje naše klouby!
 
  • Přesolenou polévku nebo omáčku zachráníme přidáním nastrouhaného syrového bramboru, který do sebe natáhne sůl. Navíc ji takto i zahustíme.
 
  • Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když nasypeme do vody, ve které budeme knedlíky vařit, trochu mouky a dokončujeme je při nižší teplotě.
 

 

  d@niela

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Zajímavé...to ty incké brambory musí být asi sladké, protože přemrznou... : Myška
U nás došlo k rozšíření pěstování brambor až v době hladomoru v letech 1771 a 1772. Od té doby se pěstují v masovém měřítku.
prosinec 27, 2016 22:08
Bramborák: : Michal
Nevymačkávám vodu, protože bych vyplavil škrob. Pak mám přidat mléko a mouku. Ne, škrobovou vodu tam nechám a přidávám je trochu mouky. Peču bramborák, ne knedlíky. Do bramboráku jako tekutinu přidávám pivo. Bramborák je pak krásně křupavý.
Také těstíčko na smažení je lepší z piva místo mléka. Výsledek je křupavý, nikoli trochu mazlavý.
prosinec 28, 2016 11:42
... : doktor
Danielo díky za připomenutí původu brambor.Do bramborové placky manželka přidává tvaroh a dp bramboráku ,krom jiných ingrediencí,přidávám též pivko.Doporučení od Danielky i Michala jsou pravdivá.Ahoj,pečte a smažte.
prosinec 28, 2016 13:09
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]