
Byla to kouzelná doba Marie Antoinetty. V zahradách se pěstovaly překrásné květy bramborů, kterými si půvabné dámy zdobily vlasy. V to době už jejich mimořádnou výživovou hodnotu učenec Antoine A. Parmetier, a díky jeho doporučení se denně podávaly na královském dvoře. Jenže nedůvěřivý prostý lid se jich stále bál... Antonie Parmentier ale přišel na báječný nápad: Nechal pěstovat brambory poblíž Paříže na velkém poli, které hlídaly ozbrojené stráže.
Jednou v noci ozbrojence odvolal. Jak očekával, milí sousedé se na pole vrhli a všechny hlízy "vzácné královské pochoutky" ukradli.. Vysadili je pak na svých políčcích, čímž brambory zahájily vítězné tažení ve sladké Francii. To, že jde o jednu z nejstarších kulturních plodin světa, bylo prokázáno, protože v Peru u jezera Ticicaca byla prokazatelně pěstovaná už před 8000 lety... Zajímavostí je jeden zvláštní způsob zpracování brambor, který je však možný jen tam, ve své původní vlasti: Inkové brambory rozprostřené na rovné ploše nechají v noci zmrznout, a když ve dne rozmrznou, šlapáním z nich vytlačí vodu, se kterou odplaví i jedovaté alkaloidy. To opakují tak dlouho, až se z hlíz stanou jakési „mumie“, bez slupky a tekutiny, lehké jako korek a s velmi dlouhou trvanlivostí, prý až 8 let, je to t.zv. „chuño“ .  Po namočení se z nich opět stanou hlízy pro další úpravu a konzumaci. Tento způsob konzervace se udržel do dnešních dnů - celé rodiny odcházejí v zimě do hor, aby si tam vytvořily zásoby na další období, anebo také na prodej. Chuño je výsledkem konzervace brambor využitím místních klimatických podmínek, a nelze ho vyrobit v jiných částech světa. Chcete-li poznat jeho chuť, musíte za ním do Peru, či Bolívie. - Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáte jeden tvaroh.
- Brambory se rychleji uvaří, když k nim přidáte kypřící prášek nebo kousek másla.
- Nezapomeňte brambory vždy vařit s bobkovým listem - odvádí škrob, který zatěžuje naše klouby!
- Přesolenou polévku nebo omáčku zachráníme přidáním nastrouhaného syrového bramboru, který do sebe natáhne sůl. Navíc ji takto i zahustíme.
- Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když nasypeme do vody, ve které budeme knedlíky vařit, trochu mouky a dokončujeme je při nižší teplotě.
d@niela
|