O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ! PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 září 2016
Přejít na obsah
FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Když jsem byla malá, babička i máma si vždy připravovaly jíšku do zásoby. Ležela pěkně v lednici v malém černém smaltovaném kastrůlku a čekala, až bude potřeba. Občas se z ní odebrala lžíce, občas dvě. Jíška se přes malý cedník vmíchala do bublajícího jídla, aby ho zahustila. Za týden byla zásoba pryč a děda umíchal novou.

 

 

 

 

 

 

 

To bylo kdysi. Tehdy jsme určitě nemívali na stole krémové italské rizoto s parmazánem nebo krevetové suši. Ale i když se časy změnily a jídelníček se obohatil, na jíšku by byla škoda zapomenout. Je to opravdová dáma české kuchyně. Tedy když se to s ní umí.

 

 

 

jíška

 

 

 

To bylo kdysi. Tehdy jsme určitě nemívali na stole krémové italské rizoto s parmazánem nebo krevetové suši. Ale i když se časy změnily a jídelníček se obohatil, na jíšku by byla škoda zapomenout. Je to opravdová dáma české kuchyně. Tedy když se to s ní umí.

 

Na rozdíl od minulosti už není potřeba připravovat si jí plný kastrůlek do zásoby. Dnes je doba myček, teplá voda teče z kohoutku, kdykoli je potřeba, nádobí se nemyje ve škopku a nemusí se na něj zvlášť ohřívat voda. Jeden zašpiněný kastrůlek navíc rozhodně nevadí.

 

Jíšce jsem proto věnovala celý dnešní nový článek. Ukazuju v něm, že má své místo i v moderní kuchyni. Vysvětlím, proč ji dělat, z čeho ji dělat, jak ji použít, proč nemusí obsahovat lepek, kolik jíšky je potřeba na omáčku nebo na polévku.

 

Je totiž zbytečné, aby jíška dál strašila začátečníky v kuchyni, když se jedná o zcela krotkou, přítulnou a veskrze jednoduchou položku dovednostního inventáře.

 

Jíška vypadá jako kuchařský úkrok stranou. Když chcete něco zahustit jíškou, musíte vytáhnout čistý kastrůlek, nechat do něj vklouznout trochu másla, zpěnit v něm mouku a teprve když vznikne jíška, můžete ji použít do vaší hlavní kuchařské tvorby.

 

Takže se logicky nabízí otázka, jestli by to nešlo nějak jednodušeji. Bez míchání, hlídání, zašpiněného kastrůlku a metličky. Už se objevilo mnoho zlepšováků, jak dostat mouku do jídla jinak. Jenomže všechny tyhle zlepšováky jídlo spíš kazí a následně vyvolávají dojem, že zahuštění moukou je něco nedobrého, špuntózního, nežádoucího a nedietního.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]