O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KOMPOT Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ PDF Tisk E-mail
Úterý, 12 červenec 2016
Vlašské ořechy jsou sice nejlepší čerstvé, respektive nedávno ve stavu zralém sesbírané a vyloupané, ale můžeme je také zavářet, a to buď vyloupaná vlašská jádra - tedy zralá, čímž se zamezí jejich červivění, plesnivění a jakémukoli jinému možnému poškození,  nebo ještě zelené nedozrálé plody.  Ze těchto ořechů, ještě pod zelenou slupkou, s nevyvinutou měkkou skořápkou, kterou lze snadno propíchat silnější jehlou, můžeme připravit vynikající kompot.

 

 

 

 

 

 

KOMPOT Z NEZRALÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ:

 

 

1 kg zelených ořechů,

800 g cukru,

1 l vody, hřebíček,

celá skořice

 

      Nezralé zelené ořechy propícháme (já si na to vzala pořádnýho hřebíka) a dáme do studené vody na 10 dní. Vodu denně měníme. Ke konci louhování má být slupka ořechu hnědá až černohnědá. Ořechy scedíme, necháme okapat a vaříme ve vodě (až lehce sklouznou z nabodnuté jehlice).

 

      Pak je necháme vychladnout ve studené vodě a odkapat vodu. Ořechy  zalijeme horkým nálevem (svaříme na 1l vody - 2 kg cukru) případně proložíme pro chuť hřebíčkem nebo skořicí a ještě chvíli pak ořechy v tomto nálevu povaříme - můžeme přidat i citronovou či pomerančovou kůru, kardamom, vanilku atd. Pak znovu do sklenice, louhovat dalších 24 hodin, poté opět přivést k varu, a tohle 3 dny opakovat. Teprve třetí den nalít do sklenic a cca dvacet minut sterilovat...  Nejspíš si jednu necháte rovnou do zmrzlin a na umlsávání :-)))

 

      Ořechy se přidávají do kompotů pro ozdobu, mají výbornou nezapomenutelnou chuť.  Já je ještě před tím zavařením nakrájela na plátky, je to lepší a "malebnější". (Fotka je z prvního dne.)

 

 

 

      Ještě jedno - jako koření se používá několikero druhů - podle lokality, kde žijete :-))) : hřebíček, skořice, vanilka, muškátový oříšek, kardamom, citronová kůra a podobná kompotová koření, Řekové přidávají do konečného nálevu ještě mandle.


 
tak budiž vám zavařování úspěšné
a vašim strávníkům chutné
 
d@niela

 

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
. : Míša šíša
Tak o kompotu z ořechů slyším-čtu poprvé. Fakt se to jí i s tou slupkou? A fakt je to dobrý?
červenec 13, 2016 07:08
Míšo, : Sidon
já jsem byl taky trošku překvapený, když jsem se dozvěděl, že Číňani už kdysi hodně dávno, dělali víno ze švestek, a že bylo opravdu vynikající s léčebnými účinky. Když chtěl někdo slyšení u císaře, tak musel přinést demižónek tohoto vína a muselo být dobré, jinak byl vyhozen.
Do té doby jsem byl přesvědčený, že ze švestek se dělá hlavně slivovice a taky povidla. Kdyby někdo řekl Valachům, že mají místo slivovice dělat ze švestek víno, tak by ho nechali zavřít do blázince.

smilies/smiley.gif
červenec 13, 2016 09:36
Našla jsem na internetu, : Martina P.
že se ty nezralé vlašské ořechy dokonce nakládají i nakyselo...

Serve with cheese, mixed into mashed potatoes, blended into dressings, on cold cut sandwiches, or any other way that strikes you as tasty. This intensely spicy-sweet condiment tastes especially amazing with blue cheese (an English Stilton would be appropriate, but here in Iowa we have the Maytag Dairy, which is justifiably renowned for its crumbly-creamy blue). The “pickle” has more heat than I had expected — likely a result of the peppercorns. The heat cuts well through the syrupy sweetness, which might otherwise be overwhelming. I am also high-fiving myself over ditching the allspice in favor of the coriander seeds, which add a bright, almost citrusy note. I sense a budding addiction… I’m going to have to carefully ration my half a dozen jars of pickled walnuts to last me until next year’s green walnut season!

červenec 13, 2016 11:49
... : Bara
Tyhle nakladane "pickle" vlasske orechy v octe, alkoholu nebo soli s moznymi pridanymi prichutemi cukru, vanilky, skorice, hrebicku atd...... pry velice dobre chutnaji v kombinaci se syrem (nemam vyzkouseno) a ve francouzske "chicve " kuchyni je pouzivaji jako delikatesni duchucovadlo, par platecku na hotove menu, nebo studene kuchyni.
Nalozene v alkoholu - po par tydnech vznikne uplne tmava az cerna tinktura a ta se pouziva v homeopaticke medicine na zaludecni problemy - traveni. To mam vyzkousene, muj zaludek pomalu a spatne travi, bohuzel mi to nepomohlo.
červenec 13, 2016 13:35
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]