O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
Přihlášení
Anketa
VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 07 březen 2016 | ||||||||
Strana 3 z 6
Pokud potřebujete, aby se něco nejprve propeklo a až potom zapeklo, jinými slovy, pokud potřebujete spojit pečení a zapékání, uděláte dobře, když první dvě třetiny času budete péci při nižší teplotě, s teplem působícím rovnoměrně ze všech stran, a teprve potom dopečete pěkně shora dozlatova. Dva nejtypičtější příklady z české kuchyně z této kategorie jsou šunkofleky a francouzské brambory.
Chuť
Při zapékání sice vytvoříte výraznou chuť rozpuštěného a křupavého sýra na povrchu, ale to neznamená, že nad ochucením jídla pod krustou můžete mávnout rukou. To, co je pod sýrem, musí mít svou vlastní chuť i samo o sobě. Je to jako kdyby krusta přidala další chuťový rozměr. Nespoléhejte se nikdy na to, že dokáže podržet celé jídlo. Dokáže ho dochutit, nikoli ochutit. Týká se to nejen zapékaných těstovin. Pokud byste směs těstovin nedokázali sníst i jen tak samotnou, bez zapečení, nebude vám chutnat ani po přidání sýrové vrstvy.
Vhodná nádoba
Některé misky mají slovo “zapékací” v názvu. Obvykle se dělají ve velikosti na jednu porci. Jsou krásné a nemusíte se obávat podávat jídlo přímo v nich. Nezapomeňte je při servírování položit na talíř s ubrouskem nebo na nějaké pěkné prkénko.
Použití sýrů a vajec
Krusta se nevytvoří jen tak sama od sebe, musíte jí trochu pomoci. Nejtypičtejší gratinované pokrmy obsahují sýr v nějaké jeho podobě, přičemž strouhaný sýr je jen obyčejný a zcela primitivní začátek. Nebojte se od něj trochu vzdálit. Mnohem vhodnější jsou sýrové omáčky. Poskytnou ochranu před vysokým žárem, dodají šťavnatost a přitom stále nechají vzniknout kůrku. Výbornou omáčkou k zapékání je slavná omáčka Mornay (vyslovujte mónej), která obsahuje mléko, jíšku, maličkou trochu hořčice, strouhaný čedar a žloutek. Dále najdete recept.
Jakmile ji jednou vyzkoušíte na zapékané jídlo místo strouhaného sýra, už se nebudete moct vrátit zpět. Pokud byste si měli z dnešního článku odnést jen jednu věc, tak rozhodně recept na ni. Pozn. Kromě sýrů můžete k zapečení použít i bramborovou kaši ze včerejška, kterou znovu dochutíte a do které přidáte žloutky. A ano, můžete do ní vmíchat i sýr. Vzpomeňte si třeba na pastýřský koláč. Případně lze zapékat sněhovou čepici z bílků nebo žloutkovou pěnu ve stylu piškotového těsta.
|
< Předch. | Další > |
---|