O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 březen 2016
Přejít na obsah
VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

     Pokud potřebujete, aby se něco nejprve propeklo a až potom zapeklo, jinými slovy, pokud potřebujete spojit pečení a zapékání, uděláte dobře, když první dvě třetiny času budete péci při nižší teplotě, s teplem působícím rovnoměrně ze všech stran, a teprve potom dopečete pěkně shora dozlatova. Dva nejtypičtější příklady z české kuchyně z této kategorie jsou šunkofleky a francouzské brambory.

 

 

Chuť

 

     Při zapékání sice vytvoříte výraznou chuť rozpuštěného a křupavého sýra na povrchu, ale to neznamená, že nad ochucením jídla pod krustou můžete mávnout rukou. To, co je pod sýrem, musí mít svou vlastní chuť i samo o sobě. Je to jako kdyby krusta přidala další chuťový rozměr. Nespoléhejte se nikdy na to, že dokáže podržet celé jídlo. Dokáže ho dochutit, nikoli ochutit. Týká se to nejen zapékaných těstovin. Pokud byste směs těstovin nedokázali sníst i jen tak samotnou, bez zapečení, nebude vám chutnat ani po přidání sýrové vrstvy.

 

 

 

suroviny k zapékání

 

 

 

 

Vhodná nádoba

 

     Některé misky mají slovo “zapékací” v názvu. Obvykle se dělají ve velikosti na jednu porci. Jsou krásné a nemusíte se obávat podávat jídlo přímo v nich. Nezapomeňte je při servírování položit na talíř s ubrouskem nebo na nějaké pěkné prkénko.

 

 

 

Použití sýrů a vajec

 

     Krusta se nevytvoří jen tak sama od sebe, musíte jí trochu pomoci. Nejtypičtejší gratinované pokrmy obsahují sýr v nějaké jeho podobě, přičemž strouhaný sýr je jen obyčejný a zcela primitivní začátek. Nebojte se od něj trochu vzdálit. Mnohem vhodnější jsou sýrové omáčky. Poskytnou ochranu před vysokým žárem, dodají šťavnatost a přitom stále nechají vzniknout kůrku. Výbornou omáčkou k zapékání je slavná omáčka Mornay (vyslovujte mónej), která obsahuje mléko, jíšku, maličkou trochu hořčice, strouhaný čedar a žloutek. Dále najdete recept.

 

     Jakmile ji jednou vyzkoušíte na zapékané jídlo místo strouhaného sýra, už se nebudete moct vrátit zpět. Pokud byste si měli z dnešního článku odnést jen jednu věc, tak rozhodně recept na ni. Pozn. Kromě sýrů můžete k zapečení použít i bramborovou kaši ze včerejška, kterou znovu dochutíte a do které přidáte žloutky. A ano, můžete do ní vmíchat i sýr. Vzpomeňte si třeba na pastýřský koláč. Případně lze zapékat sněhovou čepici z bílků nebo žloutkovou pěnu ve stylu piškotového těsta.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]