 Byla jsem na návštěvě. Kamarádka má dvě děti, téměř dospělého syna a roztomilou (a rozmazlenou) puberťačku. Protože jsme se dlouho neviděly, zdržela jsem se nějak déle, než jsem počítala a i když jsem plánovala, že v poledne už zas budu doma, nakonec jsem přijala pozvání na oběd od ní. Měli obalované filé s brkaší a okurkový salát. Perfektní, chutné a dobře udělané.
Děti si vzaly jídlo do svého pokoje, my jedly v obýváku. Pak jsme přesídlily do kuchyně - a já zírala. Katka dala naše dva prázdné talíře do myčky, OK, a zbytky, co nechaly děti, sešoupla rovnou do odpadkáče. No, jak jsem řekla - kluk je pěkný lamželezo, takže dostal čtyři kousky filé k porci kaše - nechal dva. Holčička oňafala sotva jeden a snědla asi lžici kaše... Dost mne to zarazilo a než jsem se stačila moudře ovládnout a držet hubu a krok, vyletělo ze mne: "Ty to vyhazuješ?!?" "No, a kdo by to po nich jedl? Oni to nechtěj, víš, já se do nich snažím dostat občas kus ryby, ale voni je moc nemusej..." Nehledě na to, že to, co po dětičkách zůstalo, byly dvě obstojné porce. Jídlo bylo snad třičtvrtě hodiny staré... Dostala jsem ještě kafe, probraly jsme pár dalších nesmírně důležitých problémů - jako co jejich tři kočky, můj pes, naše kytky na oknech... atd. atd. A jela jsem domů. Večer jsem si jen tak vzpomněla, jak si mi občas Katka posteskne, jak jen přehazuje penízky z jedné obálky do druhé - podle toho, kde to nejvíc hoří.Je už devět let rozvedená a i když se nemají zrovna zle, tak někdy si musí půjčovat. x x x Na internetu jsem se dočetla, že minimálně jednou měsíčně vyhodí jídlo do popelnice polovina českých domácností; nejméně jedenkrát týdně pak likviduje potraviny třetina z nich. V kontejnerech takto končí především pečivo. Ale téměř každá druhá rodina prý vyhazuje uvařené jídlo. O něco lépe jsou na tom tekuté potraviny a mléčné výrobky. Ano - u 24 procent Čechů končí běžně nespotřebované potraviny bez užitku v koši...
Nejhorší jsou prý mladí - ti prý téměř nešetří - vyhazují jak přebytečná hotová jídla, tak zbylé ovoce a zeleninu. Hospodařit správně a včas s jídlem, upotřebit případné zbytky zvládají naopak lidé starší. Že by životní praxe, nebo spíše dlouhé věky vštipovaná úcta k jídlu? A tak se ptám: jak jste na tom vy? Kolik vašeho jídla končí v kontejneru? A proč?
d@niela
|