O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 únor 2016
Přejít na obsah
PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
 
 
 
 
 

Nyní maso znovu vyjměte ven a bezpodmínečně ho udržujte v teple. Můžete ho například položit na nahřátý talíř, postavit na příjemně teplou plotýnku a ještě zakrýt alobalem.

 

Ochutnejte šťávu v pánvi. Pokud má příliš nevýraznou chuť a jemné osolení nepomůže, zapněte plotýnku na maximum a minutu nebo dvě šťávu zprudka svařte na menší objem. Tím se zesílí i její chuť. Jestliže je to potřeba, trochu dosolte. Poté tuhle báječnou šťávu přeceďte přes malý cedník, ideálně do nějakého menšího kastrůlku.

 

A úplně nakonec vezměte máslo, nakrájejte ho na menší kousky a vhoďte do přecezené šťávy. Metličkou usilovně míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Tím se šťáva zjemní a ještě trochu zahustí, ale už ji nesmíte vařit. Hned rozdělte maso na talíře, přelijte šťávou a podávejte.

 


 

PŘÍRODNÍ ŘÍZEK Z VEPŘOVÉHO MASA

 

Množství: 4 porce

 

Suroviny

 

  • 600 g vepřové kýty, nejlépe ořech
  • 1/2 lžičky soli
  • 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • hrst hladké mouky
  • 2 lžíce sádla (nebo 3 lžíce rostlinného oleje)
  • 2 lžíce másla

 

Postup

 


  • Kýtu nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. Dejte si pozor, abyste maso krájeli přes vlákno, tedy kolmo k svalovým vláknům, které se táhnou masem.
  • Každý plátek masa důkladně rozklepejte paličkou, pouze však po jedné straně. Potom ještě nožem v pravidelných, asi dvoucentimetrových odstupech maso nasekněte či nařízněte po okraji. Nakonec zlehka po obou stranách osolte.
  • Rozehřejte větší pánev nebo kastol společně se sádlem. Jakmile bude obojí horké, vezměte plátek masa, z naklepané strany ho zlehka obtiskněte v mouce a oklepejte. Moučnou stranou dolů položte maso do horkého tuku a zprudka opečte dozlatova. Poté maso obraťte a opečte i po druhé straně též dozlatova. Než se maso opeče, bude udělané a měkké i uvnitř, protože plátky jsou díky rozklepání velmi tenké.
  • Opečené maso odložte bokem a udržujte teplé. Jakmile opečete všechno maso, z použité pánve slijte zbývající tuk a naopak do ní vlijte vývar. Přiveďte k varu a 1-2 minuty vařte a míchejte, aby se rozpustily všechny přípečky.
  • Do vývaru vraťte maso, několikrát každý plátek obraťte ve vývaru a poté nechte asi minutu ležet původní pomoučněnou stranou dolů a zvolna pobublávat ve vývaru. Opět maso vyjměte stranou a opět udržujte v teple.
  • Trochu zhoustlý vývar ochutnejte a pokud má slabou chuť, zprudka ho svařte, až se zhruba třetina odpaří a chuť se posílí. Dosolte podle potřeby. Nakonec odstavte, přeceďte a metličkou vmíchejte nakrájené máslo, až se zcela rozpustí a omáčka zjemní. Ihned podávejte.

 

 

 

Přírodní řízek z vepřového masa

 

 

 

 

Poznámky, rady, tipy:

 

     Pokud máte v úmyslu podávat přírodní řízek s rýží, uvařte omáčky více, protože rýže jí hodně nasaje. Prostě jen zvyšte množství vývaru zhruba o polovinu. A pozdravujte svého řezníka. František vám mimochodem ještě vzkazuje, že řízek je nejlepší na sádle. A já k tomu přidávám, že to platí i pro řízek přírodní...

 

 

FLORENTÝNA

(kuchařka pro dceru)

 

 

 
Komentáře (8)add feed
přírodní řízek u nás : bb.
je plátek masa opečený /osmažený na malém množství tuku,bez dušení. Maso se předtím na krajích nařízne a naklepe - podle druhu masa paličkou nebo hřbetem ruky. Okoření a lehce protáhne hladkou moukou.
Někdy k tomu děláme nějakou teplou omáčku (pepřovou,hříbkovou, z lišek,brusinkovou),někdy jen šťávu - z odvařeného výpeku a někdy nic.

Masu v úpravě podobné receptům říkáme přírodní dušene plátky. Např . hovězí.

únor 08, 2016 01:17
Na přírodní plátky : mamča
bych místo kýty použila radši maso z vepřové pečeně, z té strany od krkovice (maso dvou barev). Je křehčí a šťavnatější než kýta.
A nebo nejlépe z "panenky", i když vyjde o trochu dráž, je to čisté maso úplně bez odpadu, výsledek křehkého pokrmu je zaručen.
Z kýty vařím nerada, většinou je suchá.
Takhle mě to učila babička - řeznice.
únor 08, 2016 08:12
panenku : Kamila
jsem svého času dělala dost často, až začal syn frflat, že jsou zase "ty kolečka" smilies/grin.gif
únor 08, 2016 08:49
... : deeres
Mám to stejně jako Bíbí a pokud jedu podle Florentýny, tak smažím cibuli a do šťávy jí pasíruji, klepu obě strany a obě i protáhnu hladkou moukou. Pro zjemnění chuti do šťáv i omáček přidávám máslo, ale přepuštěné, protože omáčka jinak i v lednici brzy zkvasí. Bez cibule podobná jídla neumím a k na rychlo udělanému plátku klidně přidám usmažená kolečka cibule.
únor 08, 2016 11:06
mamčo, : bb.
z panenky jsou vepřové přírodní řízečky nejlepší a krkovice je šťavnatá, ale pro tu úpravu u Florentýny, s dušením, si myslím, že je nejlepší právě ta kýta. I když udusit jde nakonec v podstatě všechno..
únor 08, 2016 11:15
bb. : mamča
" I když udusit jde nakonec v podstatě všechno.." smilies/cheesy.gif

No, pak by se to ovšem nemělo jmenovat přírodní řízek, ale tři dny dušená flákota. Pod pojmem přírodní řízek si představuju křehký šťavnatý plátek masa narychlo osmahnutý, nikoli rozdušenou podešev v omáčce. smilies/wink.gif
únor 08, 2016 11:23
... : bb.
no to jo, však jsem psala, že u nás je přírodní řízek rychlovka na pánvi :-) a to co popisuje Florentýnka je v našem podání "dušený přírodní plátek"

P.S. na některé manžely tebou citované pravidlo neplatí ;-)
únor 08, 2016 11:25
... : deeres
Moje máma měla ráda z kuřecích prsou plátek, trochu nabouchat, osolit a z jedné strany popatlat plnotučnou hořčicí a kečupem, jednu i druhou stranu protáhnout moukou a na rozpáleném oleji opéct, to co zůstane v pánvi, zalít kapkou vody, odvařit, přidat kousek másla a baštit.
Když jsem pospíchala, bylo to hned. Maso měkký, takže to babča skousla a k tomu pár brambor oloupaných, nakrájených na plátky, aby se rychle uvařili.zzrnd
únor 08, 2016 11:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]