O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 únor 2016
Přejít na obsah
PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
 
 
 
 

Jak vybrat maso

 

     Každý řezník vám odpoví, že na vepřový řízek je nejlepší maso z kýty. Totéž platí i pro přírodní řízek.

 
 
vepřová kýta na plátky
 
 
 
     Pokud už jste někdy viděli živé prase, tak asi víte, že kýta se rozprostírá mezi kostrčí a zadním kolenem. A že to je úctyhodně velký kus masa. Tak velký, že se skládá z mnoha svalů, mezi kterými jsou trochu rozdíly. V kuchyni se každý sval bude chovat maličko jinak.
 

     Pokud máte řezníka, se kterým se dá o mase rozumně povídat, zaveďte s ním řeč na detailní výběr masa z kýty. Pokud takového řezníka nemáte, nevadí, použijte radu od toho mého, se kterým jsem vedla nákupní dialogy v knížce Hovory s řezníkem. Jmenuje se František Kšána a pracuje v řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici v Praze. Lepšího řezníka v tuto chvílí neznám. František by vám například řekl, že vepřová kýta, prosím pěkně, to je vrchní a spodní šál, předkýtí, malý a velký ořech a váleček. Ale neděste se, tohle si vůbec nemusíte pamatovat.

 

 

Kdyby si František ve svém řeznictví vybíral maso na řízek, volil by v tomto pořadí:

 

  • Malý ořech s tukem nahoře
  • Ořech
  • Vrchní šál
  • Váleček
  • Spodní šál

 

     Já ale vím, že jsou na mapě České republiky bílá místa, kde ani Františkova rada nepomůže. Je to smutné, ale na spoustě takových míst se dá koupit pouze kýta bez jakéhokoli dalšího bližšího určení. V takovém případě je tu ještě jedna rada: podívejte se, zda je maso z kýty na řezu jemně mramorované. Mezi růžovými svalovými vlákny byste měli vidět pavučinku bílých tukových prorostů. Pokud ano, nebojte se ho koupit, řízek i přírodní řízek z něj budou dost šťavnaté a měkké.


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]