O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

"JINÉ BRAMBORY" PDF Tisk E-mail
Neděle, 24 leden 2016
Tyhle oranžové a „divné“ brambory jsem vlastně poznala až v Americe. A postupem času jsem jim ale velmi přišla na chuť. Protože už se běžně prodávají i u nás, dovolím si vám nabídnout úplně jednoduchý recept – například, pokud byste si chtěli někdy udělat velmi jednoduchou přílohu, bezmasý dlabanec, nebo jen tak něco na zobání k televizi…

 

 

 

 

 

Batáty, jak se správně jmenují, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky němuž mají přirozeně nasládlou chuť, kterou lze připodobnit k chuti dýně. Jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky.

 

 

 

 


 

 

 

Brambory neloupeme, stačí je pořádně umýt – jednak si ušetříte protivné škrábání, a taky pak mají bezva kůrčičku. Krájet je můžete podle své nálady - buď na malé měsíčky nebo tenké proužky. Také je můžete nakrájet naopak na tlusté proužky nebo půlměsíčky, protože pak budou mít měkčí vnitřek a budou super křupavé na povrchu.

 

 

 


 

 

 

Koření je běžné bramborové – sůl, pepř, kmín, česnek, paprika – jak vám libo.

 

         Umyté a nakrájené brambory dejte na plech – já pod ně ještě dávám pečící papír. Napřed je ale promíchám v mističce, kam jsem si dala trochu olivového oleje, červené papriky, sůl a pepř. Pak už na plech a šup s nimi do trouby – a tak za dvacet minut je hotovo…
 
 
 

 

 

Ještě jeden malý zlepšovák: nakrájené brambory krátce povařím. Jen tak na „al-dente“, o to se podstatně zkrátí doba pečení…

 

 

Nemáte také nějaký recept z těchto

„sladkých brambor“?

 

d@niela

 

 

Komentáře (3)add feed
... : deeres
A mají ještě jednu výhodu, stejně jako topinambury, stabilizují hladinu krve u diabetiků. A ještě vám obojí rostliny krásně na zahrádce pokvetou.
leden 24, 2016 22:07
Topinambury jsme pěstovali pro králíky... : Myška
S batáty zkušenost nemám, ale mám poznámku k bramborám - pokud je peču nebo zapékám, tak je nikdy nezbavuju slupky. Jenom je pořádně umyju.
leden 24, 2016 22:25
díky za typ - udělám... : Eva12
opečené brambory s haldou česneku - nádhera, jen člověk pak nesmí mít večerní program...
leden 25, 2016 12:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]